Ministrstvo še vedno ignorira predlog strokovne skupine

Foto: Vlada RS
Foto: Vlada RS
Predlagali so, naj prebolevnikom status podaljšajo za tri mesece. Ministrstvo predloga očitno ne bo upoštevalo.
Oglej si celoten članek

Kljub temu da je strokovna skupina za covid-19 ponovno predlagala, naj se prebolevnost podaljša, je ministrstvo njihov predlog znova pospravilo v predal. 

Da razmišljajo o podaljšanju obdobja prebolevnosti, je za N1 že pred časom povedala vodja svetovalne skupine dr. Mateja Logar, saj podatki kažejo, da prebolelost nudi dobro zaščito pred ponovno okužbo in pred hospitalizacijo.

Iz podatkov COVID-19 Sledilnika je razvidno, da intenzivne terapije v zadnjem tednu ni potreboval niti en prebolevnik, medtem ko je bilo polno cepljenih na oddelku za intenzivno terapijo 26,9 odstotka. Na oddelkih za intenzivno terapijo so sicer prevladovali necepljeni, teh je bilo več kot 70 odstotkov.

A medtem ko se je status zaščitenih cepljenim podaljšal, prebolevniki ostajajo pri roku 180 dni, oziroma šest mesecev, čeprav je po zadnjem sestanku, ki je potekal 7. 10., tudi posvetovalna skupina za cepljenje pod vodstvom Bojane Beović vladi predlagala, da se prebolevnikom podaljša veljavnost zaščite na 9 mesecev od začetka bolezni. Menijo sicer, da zaenkrat ni dovolj dokazov, da bi bila veljavnost trajanja zaščite po preboleli bolezni lahko neomejena.

Kljub temu pa so pozvali NIJZ, naj ministrstvu za zdravje posreduje predlog za spremembo ustreznih odlokov.

"Člani PSC menijo, da za prebolevnike zadostuje cepljenje z enim odmerkom, v kolikor ga opravijo do 9 mesecev po začetku bolezni," še piše v zapisniku sestanka.

Včeraj je za TV Slovenija Beovićeva pojasnila, da je čas pokazal, da so prebolevniki dlje časa zaščiteni kot cepljeni. "Prebolevniki zbolevajo kasneje oziroma manj pogosto kot cepljene osebe v istem času," je dejala. 

Na ministrstvo smo naslovili vprašanje, ali bodo v skladu s tem priporočilom spremenili odlok in podaljšali status prebolevnikom, a so nam odgovorili le, da "z odlokom, ki smo ga uskladili s smernicami EU, prebolevnost velja 180 dni. V kolikor se posameznik cepi po 180 dnevih, se mora za pridobitev EU DCP cepiti z obema odmerkoma cepiva, Torej, se morajo vsi posamezniki, ki so od 14. septembra pristopili k cepljenju in so covid preboleli pred več kot 180 dnevi, polno cepiti".

Slovenija Prebolevnikom se godi krivica

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 26

  • 21:01 28. Oktober 2021.

    Vladni napori, da bi čim več ljudi prepričali v to, da naj se cepijo, še kar trajajo. Očitno so cepiva …

  • 11:28 28. Oktober 2021.

    Zakaj imamo svetovalno stroko ?, v tem primeru imajo popolnoma prav ! Prebolevniki so 13X bolj zaščiteni pred novimi okužbami …

  • 10:26 28. Oktober 2021.

    Take Poklukar je lažnivi Klukec. Pre imenovanjem za ministra je govoril kako bo poskrbel da bodo vsi ki potrebujejo zdravnika …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.