Zdravje
35941 ogledov

Prebolevnikom se godi krivica

Maske na prostem Saša Despot
Tisti, ki so bolezen preboleli, imajo status prebolevnika le pol leta po bolezni, čeprav prebolevnikov v bolnišnicah ni, cepljeni, kjer je zaščita trenutno časovno neomejena, pa so. Prav tako prebolevnikov pri nas skoraj ni med potrjenimi okužbami.

Od več kot 275 tisoč potrjeno okuženih od začetka epidemije ima veljavni status prebolevnika, torej P, manj kot 80 tisoč oseb. Vsi ostali, več kot 196 tisoč jih je, so se morali cepiti ali pa nimajo več statusa prebolevnika in se morajo testirati, čeprav podatki kažejo, da so odlično zaščiteni pred ponovno okužbo, kaj šele pred težkim potekom bolezni.

"Glede na rezultate raziskav, bi bilo gotovo smiselno podaljšanje statusa zaščite pri prebolevnikih (NIJZ je to že predlagal), vendar je v evropski direktivi veljavnost zaščite po preboleli bolezni omejena na 180 dni," so nam pojasnili na NIJZ.

Na Hrvaškem status prebolevnika velja devet mesecev. Za vstop na Hrvaško namreč priznajo status prebolevnika 270 dni po pozitivnem PCR ali celo po pozitivnem hitrem testu.

Zanimalo nas je, ali o tem razmišlja tudi Slovenija, ali bomo predlagali, da se rok 180 dni podaljša in kakšni so morebitni pomisleki, da se to ne stori. Z ministrstva za zdravje so nam poslali odgovor vodje svetovalne skupine Mateje Logar: "Trenutno upoštevamo evropska priporočila. Ves čas spremljamo, kaj se na tem področju spreminja. Takoj ko bodo usmeritve EU ter velikih zdravstvenih organizacij spremenjene, bomo to upoštevali tudi pri nas."

A prav vodja svetovalne skupine Mateja Logar je v oddaji N1 studio dejala, da je prebolevnost, kot kaže, dobra zaščita vsaj devet mesecev. “Čeprav je manj podatkov kot za cepljene, trenutno ne kaže, da bi v prvih devetih mesecih po preboleli okužbi ponovno zbolevali," je povedala.

Predpisi ne smejo biti strožji, lahko pa so blažji

Vlada je v začetku septembra rok, v katerem se prebolevnost upošteva kot zaščita, podaljšala na osem mesecev ali 240 dni, a že po dobrem tednu so ga znova skrajšali, kot so pojasnili, zaradi evropskih pravil. 

Na spletni stran Evropske komisije je navedeno, da je komisija predlagala, države članice pa so sprejele posodobitev priporočil Sveta EU glede omejitev prostega pretoka ljudi. V njih je zapisano, da omejitev ne sme biti za tiste, ki so v zadnjih 180 dneh preboleli covid-19, a hkrati izrecno piše, da so lahko države tudi manj stroge od predpisanih meril.

To se je v praksi že pogosto zgodilo. Za vstop je tako predpisano, da se mora vstop dovoliti 14 dni po zadnjem odmerku cepiva, a je na primer Hrvaška mejo odprla že enkrat cepljenim, pri nas smo status cepljenega priznali še 21. dan po prvem cepljenju z AstraZeneco. Nekaj časa je enkrat cepljenim vstop v državo dovolila tudi Avstrija.

Podatki iz Oklahome: okuženih več prebolevnikov kot cepljenih

A podatki iz ZDA, natančneje iz Oklahome, kažejo, da ponovne okužbe niso tako redke. Po podatkih, na katere je na tviterju opozoril epidemiolog Eric Feigl-Ding, je ponovna okužba dvakrrat pogostejša kot okužba polno cepljenih.

 | Avtor:

Prvi stolpec prikazuje mesec, drugi število prebolevnikov, tretji število ponovnih okužb, četrti pa število okužb na sto tisoč prebolevnikov. Peti stolpec je število polno cepljenih prebivalcev, šesti število okužb med polno cepljenimi, sedmi število okužb na sto tisoč polno cepljenih in zadnji stolpev razmerje med ponovnimi okužbami in okužbami med polno cepljenimi. 

Tako se je septembra (podatki do 20. septembra) ponovno okužilo tisoč na sto tisoč prebolevnikov in le približno 500 na sto tisoč polno cepljenih. Povedano drugače, ponovno se je okužil približno vsak stoti prebolevnik in vsak dvestoti polno cepljeni. Za ponovno okužbo se šteje pozitiven PCR ali antigenski test, ki je bil izveden več kot 90 dni po prvi potrjeni okužbi. Pri nas za potrjeno okužbo šteje le opravljen pozitiven PCR test.

 Podatka, koliko časa po prvi okužbi so se prebolevniki znova okužili, ne navajajo, je pa zgovoren podatek, kako se povečuje stopnja ponovnih okužb. Julija je bila 500 na sto tisoč, septembra pa že tisoč.

Dr. Jennifer Clark z Državne univerze v Oklahomi za skok ponovnih okužb okrivila delta različico virusa, navaja javni radio Tulsa.

Izjemno je poskočila tudi stopnja okužb med cepljenimi, z dobrih 200 julija na več kot 500 na sto tisoč polno cepljenih septembra.

Ob tem velja opozoriti, da je stopnja okužb med necepljenimi bistveno višja kot med cepljenimi. Če je bila stopnja okužbe med cepljenimi z Moderno in Pfizerjem 1,5 na tisoč, je bila med necepljenimi 23,2. Podatki veljajo za Kalifornijo od 1. marca do tretjega avgusta.

janez.zalaznik@styria-media.si

Komentarjev 45
  • rd2dmk2 22:57 06.oktober 2021.

    najboljš je pa zadnji odstavek..ko napišejo, če cepljeni se ne okužijo, necepljeni pa.. pa se je to zareklo že našemu "strokovnjaku" da nekoč ko bo narod zelo zelo precepljen, da bo prišlo do paradoksa ko bo cepljenih več okuženih kot ...prikaži več necepljenih. če ni nikjer cepljenega, se pa jih ne more velik okužit, in ker so vsi necepljeni se pač vse okužbe prilepijo na necepljene. tako da.. poklicat onega našega strokovnjaka iz stroke da to logiko vam še enkrat raztolmači predno začnete širit krivo vero.

  • Avatar F16
    F16 19:59 06.oktober 2021.

    Cepljena oseba 7000 protiteles, prebolela 15000. Podatki v družini! Hvala za tako stroko. Pač smo kmetje ja, ker ne razumemo vaše doktrine. Ampak fala Bogu. Mi vsaj debel krompir rata. In ko vam ga bo stroki zmanjkalo bo cena velika.

  • paya 23:08 05.oktober 2021.

    In potem se čudite, da je folk na ulicah.