Slovenija
16087 ogledov

Za tisoče ljudi usodna odločitev bo padla v četrtek

ustavno sodišče Anže Petkovšek
Ustavno sodišče bo v četrtek, dan pred uveljavitvijo, razpravljalo o odloku, ki v državno upravo uvaja pogoj PC.

To pomeni, da testirani ne bi več smeli hoditi v službo. Če za njih delo od doma ne bo mogoče, bodo koristili ure, dopust, možen pa naj bi bil tudi dogovor o čakanju zaradi višje sile (na polovični plači) ali mirovanju pravic iz delovnega razmerja, saj se želijo izogniti odpuščanju.

"Ker je seja javna, odločitev Ustavnega sodišča prične veljati z javno objavo na seji in ni potrebno čakati na objavo v uradnem listu," je na tviterju zapisal Policijski sindikat Slovenije, ki je podal zahtevo za oceno ustavnosti. Na ustavnem sodišču so za STA pojasnili, da seje ustavnega sodišča niso nikoli javne, sklepe pa objavijo v Uradnem listu oziroma jih vročijo strankam.

Seja bo v četrtek ob 9.30, če ustavni sodniki odloka ne bodo zadržali, bo naslednji dan stopil v veljavo.

Koritnik: Ne glede na ustavno sodišče bomo vztrajali

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je dejal, da bodo pri PC vztrajali tudi, če bo ustavno sodišče odlok zadržalo ali razveljavilo.

Delodajalec lahko namreč določi pogoje, s katerimi zagotavlja varno delovno okolje. Če kot tveganje določi okužbo s koronavirusom, je lahko pogoj za opravljanje dela cepljenje ali prebolevnost, tako kot je na gradbišču obvezna čelada, je pojasnil Koritnik.

Sporen je 10. a člen odloka o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2:

"(1) Ne glede na prvi odstavek 5. člena tega odloka morajo zaposleni v organih državne uprave, zaradi zagotavljanja nemotenega delovanja države, za opravljanje nalog na delovnem mestu, v prostorih delodajalca ali v prostorih drugega organa državne uprave izpolnjevati pogoj prebolevnosti ali cepljenja.

(2) Organ državne uprave iz tega odloka je ministrstvo, organ v sestavi ministrstva, vladna služba in upravna enota.

(3) Predstojnik organa državne uprave lahko izjemoma določi, da zaposleni v organu državne uprave naloge iz prvega odstavka tega člena opravlja, če izpolnjuje pogoj testiranja, kadar zaposleni predloži potrdilo osebnega zdravnika, iz katerega izhaja, da se cepljenje odsvetuje iz zdravstvenih razlogov.

(4) Predstojnik organa državne uprave zaposlenim, ki ne izpolnjujejo pogoja prebolevnosti ali cepljenja iz prvega odstavka tega člena, in zaposlenim, ki zasedajo delovna mesta, za katera ni določena izjema iz prejšnjega odstavka, organizira delo na domu, če narava in vrsta dela ter delovni proces to omogočajo. Če dela na domu zaradi narave in vrste dela ter delovnega procesa ni mogoče organizirati, predstojnik organa državne uprave ukrepa v skladu s predpisi, ki urejajo delovna razmerja.«.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 36
  • kata 16:38 29.september 2021.

    Z vsem spoštovanjem gospod Koritnik, ampak na katerih drogah ste? Glede na tole trditev se po domače rečeno poserjete ne le na sodišče, temveč tudi na samo Ustavo RS.

  • bogdan76 15:36 28.september 2021.

    Povojni SOBILI MENDA SODNIKI MIZARIJI IN ZIDARIJI TRADICIJA SE NADALJUJE.

  • bogdan76 15:35 28.september 2021.

    ko

Sorodne novice