Slovenija
17358 ogledov

Takšna je meja veljavnosti covid potrdil

Covid green pass potrdilo Profimedia
Infektologinja Mateja Logar je pojasnila, kakšne so omejitve trajanja potrdila o cepljenju in nadalje, kaj bo s poživitvenim odmerkom in statusom prebolevnikov.

''Trenutno je Slovenija tako kot ostale evropske države sprejela sklep, da se ne opredelimo do veljavnosti cepljenja navzgor,'' je dejala vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar. O tem bodo odločali, ko bo na voljo več podatkov. Kot je pojasnila, so lahko ti, ki so se cepili januarja, brez skrbi glede veljavnosti covid potrdila, saj se je odstranila doba za veljavnost cepljenja. Velja torej, da ni zgornje meje, do kdaj cepljenje velja.

Kaj bo s tretjim, poživitvenim odmerkom?

Tretji odmerek je v številnih raziskavah bil pokazan kot zelo učinkovit, saj je koncentracija protiteles po prejetem odmerku bistveno višja kot po drugem odmerku. Obenem je Logarjeva zatrdila, da se število neželenih učinkov cepljenja ne poveča. Glede na to, da se FDA in EMA še nista formalno izrekla o nujnosti poživitvenega odmerka, je dejala, da ''v tem trenutku še ne moremo reči, ali res vsi potrebujejo poživitveni odmerek.''

Evropska regulativa opredeljuje, da se cepimo primarno z istim cepivom, a gre tu zgolj za priporočilo. ''Pri cepivu drugega proizvajalca gre za rabo, ki ni opredeljena v navodilih, ki je priložena navodilom za uporabo cepiva,'' je pojasnila. Enako velja za tretji odmerek, ki trenutno še ni odobren za splošno populacijo. Čeprav gre pri koristnosti tretjega odmerka za nedvomno strokovno odločitev, ostaja pravno-formalna odgovornost na posamezniku, je dodala.

S tretjim odmerkom tako po priporočilih cepijo vse, pri katerih je minilo več kot 6 mesecev od polnega cepljenja. Posebej se priporoča za ranljivejše skupine.

Po trenutnih priporočilih so za tretji odmerek predvidena mRNA cepiva, ne vektorska.

Cepljenje QR koda zeleno potrdilo Slovenija Logar: PC pogoj je političen ukrep

Status prebolevnika ostaja pri 6 mesecih

Glede na to, da med osebami, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo ob okužbi s covid-19, prebolevnikov ni, se poraja vprašanje, zakaj jim ne podaljšamo statusa prebolevnikov. V sosednji Italiji ga namreč pridobijo za 1 leto, na Hrvaškem pa 9 mesecev.

Kot je v zvezi s tem pojasnila Logarjeva, v Sloveniji ''upoštevamo priporočila evropske direktive, ki zaenkrat priporoča status v dolžini 6 mesecev.'' Obenem je dodala, da bi se to lahko spremenilo, ko bo na voljo več podatkov.

 
Komentarjev 14
 • kapibara1 08:38 29.september 2021.

  ...se je odstranila doba za veljavnost cepljenja ( Se enostavno uvede!!) - ''v tem trenutku še ne moremo reči, ali res vsi potrebujejo poživitveni odmerek.'' ( Bodo pa to dorekli, v tednu ali dveh) - Kake floskule za rajo ! ...prikaži več Jelinčič je prav dejal: Narod je butast

 • DasAuto 00:33 29.september 2021.

  cepljeni v bolnišnicah, pa se prosto gibajo, prebolelnikov pa ni, pa ne podaljšajo statusa, kot imajo to drugje. kako potem nimajo podatkov, če pa imajo vse to črno na belem??

 • Avatar F16
  F16 21:28 28.september 2021.

  Važno, da smo pravno odgovorni sami! Če ste tako prepričani v dobro cepiva bodite pošteni in prevzemite odgovornost. Ne pa z nekim pobiranjem podpisov o lastni odgovornosti. Lahko je s tujim k*** po koprivah mlatit