Slovenija
7181 ogledov

Logar: PC pogoj je političen ukrep

Cepljenje QR koda zeleno potrdilo Profimedia
Vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar je pojasnila, da je med strokovnim predlogom in odločitvijo vlade, ki s petkom uvaja PC pogoj v državni upravi, prišlo do neskladnosti.

Zožitev PCT pogoja je ''nekoliko hitra''

Kot je infektologinja Mateja Logar dejala v oddaji Vroči mikrofon, je ''svetovalna skupina razglabljala o pogoju PC že pred enim mesecem, a na nivoju celotne družbe.'' Strokovna skupina je tako umik testiranja predlagala kot dodaten ukrep, ob pogoju dvotretjinske zasedenosti intenzivnih postelj, to je 150 postelj. To bi se zgodilo šele takrat, ko prejšnji zaostreni ukrepi ne bi bili zadostno učinkoviti.

V bolnišnicah je po zadnjih podatkih trenutno zasedenih 105 postelj za intenzivno nego.

''Odločitev za ukrep PC v javni upravi pa je nastal na pobudo vlade, ne strokovne skupine'', je nadalje komentirala sprejetje ukrepa, ki stopa v veljavo s petkom in izdala, da v skupini menijo, da je v tej fazi pomembno, da bi se povečala pogostost testiranja. Pogoj PC bi moral biti po besedah Logarjeve skrajni ukrep, kateremu se da izogniti tudi z večjim odstotkom precepljenosti prebivalstva. O novem ukrepu bo v četrtek razpravljalo tudi ustavno sodišče dan pred uveljavitvijo. Več o tem si lahko preberete tukaj.

Na vprašanje, zakaj novi PC ukrep zadeva na primer policiste in vojsko, ne pa tudi vse zaposlene v DSO, zdravstvu in sociali, je pojasnila, da pri prvih ''vsekakor ne gre za skupine, ki bi predstavljale večje tveganje, niti za ranljive skupine. Gre bolj za odločitev na osnovi tega, da se pokaže, da se to lahko izvaja tudi v praksi.''

Kljub zanesljivosti pogoja testiranja se namreč še vedno lahko zgodi okužba v časovnem razmiku do ponovnega testiranja in možnost nadaljnjega širjenja virusa v tem času. Logarjeva je pojasnila, da svetovalna skupina že od junija zagovarja, da bi se testiranje izenačilo ne zgolj za uporabnike, temveč tudi izvajalce storitev, in to na pogostost 48 ur.

Cepljenje v športni dvorani vojašnice v Kranju Slovenija Minister: Tudi če ustavno sodišče ugotovi, da ne ravnamo prav, bomo vztrajali pri pogoju PC

Kmalu tudi v zdravstvu?

Izvajanje PC pogoja v zdravstvu ob trenutnih kadrovskih stiskah bi bilo težko izvedljivo. Infektologinja je v zvezi s tem pojasnila, da bi lahko obstajala alternativa dnevnega testiranja s PCR testi za zdravstvene delavce.

''Vsak dan je odpovedanih več 100 pregledov, ne opravljajo se preventivna dejavnost in določene elektivne dejavnosti,'' je pojasnila in pozvala k cepljenju, saj se s tem poleg zmanjšanja širjenja virusa ter možnosti za težji potek bolezni ob okužbi omogoča tudi vzdržnost zdravstvenega sistema.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 17
  • martin72 06:25 29.september 2021.

    Da je tu vpletena politika bolj kot zdravstvo,mi je že dolgo jasno,minister za javno upravo pa se še vedno vztraja,prav kmalu bo utihnil,tudi za njega bo prišel čas,kot za vse druge da bodo odgovarjali za svoja dejanja.

  • DasAuto 00:18 29.september 2021.

    Testirani se lahko okužijo v času med testiranjem... ok, to že, ampak se potem okužbo odkrije, cepljeni pa lahko prosto širijo okužbo okoli, njih nihče po nič ne vpraša... sedaj me pa zanima, kdo je tu nor?? Je pa res, ...prikaži več če se vsi cepimo in nobenega več ne testiramo, potem avtomatsko upade epidemija in število okuženih na 0

  • sam1 21:48 28.september 2021.

    Nekoga je pričela peči vest-žal prepozno,saj je gospa do vratu v vladini greznici......

Sorodne novice