Slovenija
21166 ogledov

Novi podatki: Dobre novice se nadaljujejo!

Epidemija covid-19 ZDA Epa
Število aktivnih primerov se je še zmanjšalo.

Ob 4.785 opravljenih PCR testih je bilo v ponedeljek potrjenih 1.037 primerov okužb z virusom sars-cov-2. To pomeni, da je bil delež pozitivnih 21,7 odstoten.

Opravljenih je bilo tudi 37.051 hitrih testov, a ni podatka o tem, koliko je bilo pozitivnih. 

14-dnevna incidenca okužb na sto tisoč prebivalcev se je znižala in znaša 619, sedemdnevno povprečje dnevnih okužb pa je 839. 

V primerjavi s preteklim ponedeljkom, ko je bilo potrjenih 1.308 okužb, to pomeni 21-odstotni padec, kar je dober podatek. Je pa res, da je bilo včeraj opravljenih tudi za 12 odstotkov manj PCR testov kot pred enim tednom.

V preteklem tednu smo po obdobju rasti prvič zabeležili padec okužb. V primerjavi s tednom pred tem je število potrjenih okužb padlo za približno 15 odstotkov. Če smo v preteklem tednu zabeležili 6181 novih okužb z virusom sars-cov-2, smo jih teden pred tem 7313.

Tako Institut Jožef Stefan, kot ECDC napoveduje Sloveniji rast okužb v prihodnjem obdobju. Več o tem lahko preberete v prispevku Gibanje epidemije v Evropi: Posebno opozorilo za Slovenijo!

Cepljenje v Sloveniji Covid-19 Slovenija Gibanje epidemije v Evropi: Posebno opozorilo za Slovenijo!

V bolnišnicah se po zadnjih podatkih zdravi 419 covidnih bolnikov, od tega jih je 105 na oddelkih za intenzivno nego. Zaradi covid-19 je umrlo devet bolnikov.

Strokovna skupina za covid-19 pri ministrstvu za zdravje je vladi svetovala uvedbo pogoja PC za vse, če se bodo bolniki zapolnili dve trtetjini kapacitet intenzivnih postelj, kar pomeni 150 covidnih bolnikov na intenzivnih oddelkih. Več o tem pišemo v prispevku Toliko nas še loči do uvedbe pogoja PC za vse. Vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar je povedala, da bi v tem primeru veljal nekakšen "lockdown" za vse, ki niso cepljeni ali preboleli.

Cepljenih približno polovica

Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je po podatkih vlade v Sloveniji cepljenih 1.118.318 ljudi oz. okoli 53 odstotkov prebivalstva, z vsemi odmerki cepiva pa 991.678 oseb oz. okoli 47 odstotkov prebivalstva.

Policijska ura v Ljubljani Ukrepi vlade Slovenija Toliko nas še loči do uvedbe pogoja PC za vse

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 12:14 28.september 2021.

    Res "dobro kaže"...Po tednu dni, ko se procent okuženih gibal med 17 in 19%, smo spet zajadrali čez dvajset procentov in število umrlih narašča..Res dobre novice kreteni... Itak pa sem vam n-krat povedal, da nehajte jamrat vsak dan posebej, ker ...prikaži več epidemija vedno določen čas niha preden se usmeri krivulja navzdol ali navzgor...Se pa bojim, da več kot bo cepljenih, več bo prenašalcev na najbolj kritična mesta (bolnice, DSOji, šole) in več bo na koncu mrtvih...

  • sam1 10:27 28.september 2021.

    Neverjetno,face z ekranov nas še včeraj strašijo z enormno rastjo korone,danes pa takšne novice-vsaj uskladite se in tulite v isti rog,ker vam nihče več ne verjame.......

  • supreme 10:26 28.september 2021.

    Dobre novice.....v drugem clanku pa kako vlada razmislja o PC ukrepu..... Kdo dela tukaj iz kterga budalo ...majmuni zahojeni