Slovenija
7167 ogledov

Gibanje epidemije v Evropi: Posebno opozorilo za Slovenijo!

Otrok z masko Profimedia Fotografija je simbolična.
Najslabše je stanje v Litvi, ki ji sledi Slovenija.

Ob 1.440 opravljenih PCR testih je bilo v nedeljo potrjenih 285 okužb z virusom sars-cov-2. To pomeni, da je bil delež pozitinih 19,8 odstotka. 

V bolnišnicah enako bolnikov kot sredi maja

V bolnišnicah se zdravi 426 covidnih bolnikov, od tega jih je 108 na oddelkih za intenzivno nego. "V nedeljo je bilo v bolnišnice sprejetih 46 bolnikov, v soboto dodatnih 35, kar pomeni za vikend skupaj 81 sprejemov," je na današnji tiskovni konferenci povedala uradna govorka za covid-19 Maja Bratuša. "Za vikend je bilo iz bolnišnic odpuščenih 27 oseb." V soboto in nedeljo je zaradi covid-19 umrlo deset oseb.

Število zasedenih postelj se še vedno povečuje, razmere so podobne tistim, ki smo jih imeli sredi maja. "14 maja je bilo zasedenih 125 postelj na oddelkih intenzivne terapije, kar je 17 več kot danes," je navedla Bratuševa. "Razmere v bolnišnicah so se po 14. maju začele hitro izboljševati, česar pa v trenutnih razmerah glede na aktualne projekcija še ne moremo pričakovati."

 | Avtor: NIJZ NIJZ

Epidemiologinja iz območne enote NIJZ v Kranju Irena Grmek Košnik je predstavila epidemiološke razmere v Evropi, svetu in Sloveniji. "Od začetka leta 2020 je svet v epidemiji novega koronavirusa, Svetovna zdravstvena organizacija je do 24. septembra 2021 poročala o 230 milijonih potrjenih primerov okužb in 4,7 milijonih smrti," je na današnji tiskovni konferenci navedla Grmek Košnikova. "Po predvidevanjih strokovnjakov je smrti 2 do 3-krat več kot je poročano. Spodbuden je podatek, da je bilo v tem času uporabljenih 5,8 milijard doz cepiva."

 | Avtor: NIJZ NIJZ

Epidemija je po kontinentih do 24. septembra 2021 dosegla ogromne razsežnosti. "V ZDA je tako 89 milijonov okužb, v Evropi 69 milijonov, v JV Aziji 43, na Bližnjem vzhodu 15,6 milijonov, na Zahodnem Pacifiku osem milijonov in v Afriki šest," je povedala Grmek Košnikova. "Prav gotovo so te številke še podcenjene." 

 | Avtor: NIJZ NIJZ

Za to obdobje Svetovna zdravstvena organizacija poroča o 2,2 milijona smrti v ZDA in 1,3 milijona v Evropi. V JV Aziji je zaradi covida-19 umrlo 672 tisoč ljudi, v Afriki 144, na Zahodnem Pacifiku pa 112 tisoč.

 | Avtor: NIJZ NIJZ

Slovenija je na evropskem zemljevidu temno rdeča

"Če si ogledamo 14 dnevno število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev v Evropi v obdobju 36. in 37. tedna letos in potem teden kasneje vidimo, da je Evropa rdeča," je opozorila epideimologinja z NIJZ. "Slovenija je na zemljevidu temno rdeča."

 | Avtor: NIJZ NIJZ

Okužbe v najbolj prizadeti starostni skupini v četrtem valu, ki je od 15 do 24 let, se še naprej zmanjšujejo. "Po nedavnem povečanju, se stabilizirajo tudi pri otrocih, mlajših od 15 let," razlaga Grmek Košnikova.

 | Avtor: NIJZ NIJZ

V 37. tednu je stanje nizko zaskrbljujoče za celo Evropo, vendar pa izstopata dve državi, ki sta označeni kot zelo zaskrbljujoči. "Ena od njiju je žal tudi Slovenija," je povedala epidemiologinja. "Pet držav je uvrščenih na listo z visoko zaskrbljenostjo, v preostalih se stanje izboljšuje. Najbolj kritično je trenutno stanje v Litvi, sledi Slovenija z oceno 8, nato Latvija, Romunija in Estonija."

 | Avtor: NIJZ NIJZ

Podatki po sledilniku potrjenih 14. dnevnih primerov kažejo, da je povprečno število primerov v Slovenji tolikšno, da je Slovenija popolnoma rdeča.

 | Avtor: NIJZ NIJZ

Napovedi za 38 teden nakazujejo naraščajoči trend v 14 od 30 držav, med katerimi je tudi Slovenija. Epidemija naj bi rasla v Avstriji, na Hrvaškem, Češkem, v Estoniji, na Madžarskem, v Latviji, Lichtensteinu, Litvi, Luksemburgu, na Norveškem, Poljskem, v Romuniji, na Slovaškem in v Sloveniji. 

Slovenija po cepljenju tretja najslabša

Cepljenje v Evropi povečini dobro napreduje. Slovenija glede cepljenja ne sledi najboljšim državam, temveč zaostaja. "Prikaz Evrope kaže, da je temno zelena Zahodna Evropa, obratno je Vzhodna Evropa obarvana svetlo zeleno, kar pomeni manjšo precepljenost," zemljevid razlaga Grmek Košnikova. "Cepljenje po Evropi po večini dobro napreduje, Slovenija ne sledi najboljšim državam, je tretja od spodaj."

 | Avtor: NIJZ NIJZ

Delta različica virusa je bolj kužna, s težjim potekom. "Da bi ustavili širjenje, bi moralo biti cepljene 70 odstotkov populacije in več," poudarja epidemiologinja. "Potek četrtega vala je drugačen zaradi cepljenja in upoštevanja PCT pogojev."

 | Avtor: NIJZ NIJZ

V Britaniji, na Danskem in Norveškem so sprostili ukrepe. "Res pa je, da imajo vse te države dobro precepljeno populacijo nad 50 let in več, in sicer kar 95 odstotkov in več," razlaga epidemiologinja. 

V Sloveniji je cepljenje po 13. septembru zelo naraslo. "Prejšnji teden se je cepljenje umirilo, lepo napredujemo, morda malo prepočasi," je dejala Grmek Košnikova. "Število cepljenih s prvim odmerkom v zadnjih 14 dneh je 88.562, z dvema odmerkoma pa 66.148."

Celotna populacija je precepljena v 52,9 odstotkih s prvo dozo, nad 18 to pomeni 62,5 odstotka. Dva odmerka je prejelo 44,9 odstotka populacije, kar pomeni 55,8 odrasle populacije nad 18 let. Otrok do 12 let trenutno še ne moremo cepiti.

Priporočila za tretji odmerek

Za tretji odmerek še ni registriranega cepiva. "V Sloveniji smo v avgustu priporočili 3. odmerek imunsko oslabelim osebam in kroničnim bolnikom," je razložila Grmek Košnikova. "Priporočen presledek med osnovnim cepljenjem in 3. odmerkom je šest mesecev. Priporoča se mRNA cepivo. Vemo, da se s tretjo dozo doseže celična imunost, ki preprečuje prenose."

 | Avtor: NIJZ NIJZ
 | Avtor: NIJZ NIJZ

Zadnji teden tudi v Sloveniji epidemija upada. "Virus se bo v nekem trenutku pridružil peščici človeških koronavirusov, ki povzročajo prehlad, predvsem pozimi, ko razmere pospešujejo njihov prenos," je na tiskovni konferenci še povedala epidemiologinja z NIJZ. "V danem trenutku moramo dosledno upoštevati ukrepe in se cepiti, da zagotovimo vzdržnost zdravstvenega sistema."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 31
  • Janez_53 19:58 27.september 2021.

    Slovenija je na repu uspešnosti s korona virusom!Bravo Janša!Tu se vidi sposobnost in strokovnost ljudi v Janševi vladi! Ampak Janša bo najbrž rekel, da je za to krivo ljudstvo, zato ga je treba čimprej zamenjati. Ljudstvo namreč! Menda niste mislili, ...prikaži več da bi Janša s svojo ekipo samokritično priznal, da je zasral na celi črti in da bo zato odstopil? Kje pa, verjetno bo še okrivil Šarca, da je on glavni krivec za fiasko s cepljenjem. Ampak-glavno, da si namešča svoje kadre vsepovsod, kjer je možno!

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 19:45 27.september 2021.

    Želeli smo se primerjati s Švico, pristali smo med najbolj bednimi državami EU.

  • Skipi 14:59 27.september 2021.

    Zaradi vseh teh Facebok doktorjev smo spet izpadli kot zadnji idioti v EU.