Slovenija
13170 ogledov

Toliko nas še loči do uvedbe pogoja PC za vse

Policijska ura v Ljubljani Profimedia
Pristojni napovedujejo uvedbo pogoja preboleli, cepljeni, ko bo zasedenih 150 intenzivnih postelj.

V bolnišnicah se po zadnjih podatkih zdravi 426 covidnih bolnikov, od tega jih je 108 na oddelkih za intenzivno nego. 

Strokovna skupina za covid-19 pri ministrstvu za zdravje, ki jo vodi Mateja Logar, je že v začetku četrtega vala napovedala, da bo pri predlogih zaostrovanja ukrepov v četrtem valu upoštevala zasedenost bolniških postelj, predvsem tistih na oddelkih za intenzivno nego, ki so tudi z vidika zagotavljanja dovolj kadra najbolj zahtevne. 

seja vlade vlada Covid-19 Slovenija Na mizi nov predlog: Obvezen pogoj PC za vse!

Minuli teden je strokovna skupina pod vodstvom Logarjeve vladi predlagala uvedbo PC (preboleli, cepljeni), ki bi v celoti zamenjal pogoj PCT za vse zaposlene in uporabnike storitev, če bo epidemija še naraščala in bo število zasedenih intenzivnih postelj preseglo dve tretjini razpoložljivih kapacitet, kar pomeni 150 postelj. 

"Država bi funkcionirala odprto za tiste, ki so preboleli ali cepljeni, za tiste, ki ne izpolnjujejo tega pogoja pa bi šlo v principu za nek 'lockdown'."

Mateja Logar za 24UR

Minister za zdravje Janez Poklukar je potrdil, da vlada te možnosti ne izključuje. "Če bo potrebno, bomo sledili predlogu strokovne skupine," je v petek dejal Poklukar. "Gre za ukrep, ki bi bil sprejet z namenom preprečiti zlom zdravstva." Več o tem lahko preberete v prispevku Na mizi nov predlog: Obvezen pogoj PC za vse!.
 

Pogoj PC je vlada sicer že uvedla za vse zaposlene v državni upravi, začel pa naj bi veljati 1. oktorba. Kljub temu, da so se sindikati odločili za boj na ustavnem sodišču, minister za javno upravo Boštjan Koritnik trdi, da je bila odločitev pravilna in v korist ter zaščito zaposlenih. Namen odloka je po besedah Koritnika omejevati širjenje okužbe in zavarovati zaposlene, saj je vlada dolžna poskrbeti za kadrovske resurse državne uprave ter zagotoviti varne delovne prostore za vse zaposlene. Več o tem lahko preberete v prispevku "Prihaja do sporov med cepljenimi in necepljenimi v pisarnah".

Boštjan Koritnik Covid-19 Slovenija Prihaja do sporov med cepljenimi in necepljenimi v pisarnah

V preteklem tednu manj okužb kot teden prej

V preteklem tednu smo sicer vse dni zabeležili za približno 15 odstotkov manj okužb kot en teden prej, a Institut Jožef Stefan, ki objavlja prognozo širjenja epidemije covid-19 v Sloveniji, napoveduje, da bo epidemija kljub trenutnemu upadu začela ponovno naraščati zaradi slabšega vremena in dejstva, da šele prihajamo v sezono okužb dihal.

Žal ob upadanju števila okužb pada tudi število na novo cepljenih, o čemer pišemo v prispevku Upanje Milana Kreka se je sesulo v prah. Naval na cepljenje, ki smo mu bili priča takoj po uvedbi PCT pogoja praktično za vse zaposlene in uporabnike storitev oz. potrošnike, je v preteklem tednu upadel in je ostal na ravni kot pred uvedbo PCT pogoja.

Milan Krek Zdravje Upanje Milana Kreka se je sesulo v prah

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 34
  • alen009 10:47 28.september 2021.

    MS, povsem se strinjam!!!!!

  • alen009 10:45 28.september 2021.

    Kako fantastičen dan kje danes!!!!!

  • nenad_brigita 10:37 28.september 2021.

    To je res velika sramota, v prvi vrsti za vlado, zdravstvo. V Sloveniji živi okoli 2 milijona ljudi. Sedaj bi STROKOVNA komisija, kako so lahko ti strokovni, rada uvedla PC in obvezno cepljenje, v kolikor bo na intenzivi 150 bolnikov. ...prikaži več Halo, to je 0,0075 % prebivalstva Slovenije. Če pustimo 30 bolnikov v LJ, 30 v MB, 20 v CE, 20 v SG, kje so pa še bolnice izola, Jesenice in ostale, potem je res sramota za zdravstvo, če UKC Ljubljana pri 6000 tisoč in več zaposlenih, ne more obdelati 30 bolnikov.