Kritično do Janše: "Tako žolčne javne razprave še nisem videla"

Foto: Vlada RS
Foto: Vlada RS
Veliko je zagrenjenosti in zelo ostrih delitev, kot bi bila leva in desna Slovenija.
Oglej si celoten članek

"Nikogar ne moremo prisiliti, da se sestane z nami," je po obisku skupine, ki deluje pod okriljem parlamentarnega odbora za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (Libe), v Sloveniji dejala Sophie in 't Veld. S temi besedami je komentirala odpoved srečanja s strani predsednika vlade Janeza Janše in kulturnega ministra Vaska Simonitija. "Obžalujemo, da se niso sestali z nami, morda se bomo lahko srečali v prihodnosti."

Dodala je, da bi bilo zelo koristno, če bi se srečala s predsednikom vlade. "Take misije smo naredili v več državah, jih tudi večkrat obiskali," je pojasnila. "Tudi če smo bili zelo kritični do vlade, so se bili vodilni politiki vedno pripravljeni sestati z nami." Pri tem je naštela zadnje obiske na Malti, Poljskem in Slovaškem.

Pojasnila je, da so njihove misije trajni procesi in ne enkratni obiski. "Ne pridemo, da zrušimo vlado in potem odidemo," je pojasnila. 

Slovenija Presenečenje za Janšo? Taka je ocena stanja demokracije pri nas.

O javni razpravi v Sloveniji je dejala: "Moram poudariti, da to ni znanstvena ugotovitev, a tako žolčne razprave še nisem videla. Veliko je zagrenjenosti in zelo ostrih delitev, kot bi bila leva in desna Slovenija. Neumno je ljudi deliti na dva tabora, poudarjamo, da to ni nedolžno in neškodljivo. Zmanjšuje zaupanje v institucije. Videli smo v ZDA, da če so ljudje priča nenehnemu napadu na javne institucije, pride do tega, kar se je zgodilo v ZDA - prišlo je do napada na parlament, ljudje so umirali. Slovenija še ni tukaj, ampak to se lahko zgodi, če pade zaupanje v institucije in med institucijami."

Slovenija Janša "razkriva" razlog zaradi katerega se ni sestal z evropsko poslanko

Pojasnila je, da demokracija ne sloni le na tem, da imamo demokratične institucije, ampak je zgrajena na zaupanje. "Če se to zaupanje stalno spodkopava, imamo problem," je poudarila. "Če dodate še izjemno negativno, žolčno razpravo z veliko osebnimi napadi ... Eno je, če se med sabo obkladajo navadni državljani - to je grdo. A če vlada in njeni predstavniki napadajo druge ustanove ali posameznike ali novinarje, ima to vpliv na demokracijo in vladavino prava."

Slovenija Matej Tonin: Pričakujem, da se Janša opraviči

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 13

  • 08:07 16. Oktober 2021.

    Lepo je povedal, da naši komunisti paktirajo z Sorošem, da bi razbili mit o Slovencih. Torej, čle ste komunisti bo …

  • 08:05 16. Oktober 2021.

    KOMUNISTIČNI MORILEC SKORAJ 5000 SLOVENCEV KALIMERO - GO HOME ! ! !

  • 05:14 16. Oktober 2021.

    Nam v Sloveniji je že dolgo vse jasno. Prav je, da tudi po EU spoznajo, kakšnega Paceinta moramo mi trpeti. …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.