Slovenija
7525 ogledov

Matej Tonin: Pričakujem, da se Janša opraviči

Matej Tonin Vlada RS
Janša je v minulih dneh objavil in poobjavil več tvitov, ki so bili kritični do misije Evropskega parlamenta.

"Tvit Janeza Janše, namenjen evropskim poslancem, je bil neprimeren in nepotreben," je na Twitterju zapisal predsednik NSi in minister v Janševi vladi Matej Tonin. "Pričakujem, da se bo predsednnik vlade prizadetim za svoje besede opravičil. Če želimo ohraniti EU, mora ta temeljiti na medsebojnem spoštovanju in kulturi dialoga. Škoda bi bilo na tak način zapraviti ugled Slovenije."

Dodal je, da "spešno slovensko predsedovanje EU prehaja v sklepno fazo, pred nami je zahtevna končnica". "Zato moramo z državami in institucijami graditi zavezništva in spoštljive odnose," je še zapisal Tonin. "Nedavni dogodki nas od tega oddaljujejo, kar za zunanje-politični položaj ni dobro."

Podobnega stališča je bil predsednik SMC Zdravko Počivalšek, ki je pred tem opozoril, da določene izjave lahko škodijo ugledu Slovenije. Dodal je, da se morajo vsi v politiki zavedati odmeva svojih izjav.

Odzval se je tudi predsednik države Borut Pahor, ki je na Twitteru zapisal, da je mogoče vsako mnenje izraziti na vljuden, strpen in spoštljiv način. 

"Zato me skrbi, ker se v nasprotju s tem poglablja vtis, da je mogoče biti danes slišan le, če nasloviš javnost z izjavami, ki so nevljudne in celo nestrpne," je zapisal Pahor. "Tej nevarni skušnjavi se moramo najbolj disciplinirano upirati najvišji državni predstavniki. Še zlasti moramo biti na to pazljivi, ko je mogoče naša stališča razumeti tudi kot stališča države, ki jo predstavljamo."

Janša je v minulih dneh objavil in poobjavil več tvitov, ki so bili kritični do misije Evropskega parlamenta za ugotavljanje dejstev, ki pod vodstvom Sophie in 't Veld v Sloveniji preverja stanje na področju pravne države, svobode medijev in boja proti korupciji.

Med bolj spornimi tviti, ki ga je Janša kasneje sicer izbrisal, je objava fotografije s '13 od 226 znanih lutk Sorosa v Evropskem parlamentu'. Med njimi je tako in 't Veldova kot celo pokojni Hans van Baalen.

Mnogi evropski poslanci so se odzvali z ogorčenjem, ker da Janša širi teorije zarote in spodbuja antisemitizem.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 21
  • Avatar Marie Cankar
    marie3 07:30 16.oktober 2021.

    Ali se je JJ ze kdaj za karkoli zaljivega, kar je izrekel ali zapisal, opravicil? Ni. Torej g. Tonin vase izjave so zgolj leporecenje za naivne, v zgodovino te drzave ste ze sedaj zapisani kot politik brez trdnega mnenja, stalisc ...prikaži več in morale, ki se je za lastne ambicije pripravljen podrediti spornim praksam politicnih mentorjev! Skratka ste obrobna figura politicne igre liderja SDS.

  • ginko 00:09 16.oktober 2021.

    G. Tonin, kdaj se bo vaše bruseljsko kukavičje jajce opravičilo svojim opeharjenim vernim volivcem ?? Res nastopate po partijsko, kdo se mora za kaj opravičiti. Ali ste tudi vi "kukavičje jajce"? No, vprašanje za vsa razgledanega gospoda (tovariša) ni težko. Kaj ne?

  • 5ab88cdfad1c39da632cc9a4d7a3774b4e76408a 23:50 15.oktober 2021.

    S tem ne bo rešil stranke … ravno ….