Slovenija
28692 ogledov

Presenečenje za Janšo? Taka je ocena stanja demokracije pri nas.

sophie in't veld epa
Poslanka, ki jo je Janša preventivno diskreditiral, podala precej ugodno oceno stanja demokracije v Sloveniji.

"Javne institucije, organi, delujejo in to je dobro, to je ena naših ugotovitev. Je pa nekaj odprtih zadev. Najbolj nas skrbi je ton javne razprave. Člani vlade se spuščajo v razprave, ki so po mojem mnenju neprimerne za civilizirano demokratično družbo. Tovrstne razprave privedejo do klime nezaupanja in ustrahovanja in zbujajo dvome in nezaupanje v javne institucije in med javnimi institucijami," je ob koncu tridnevnega obiska v Sloveniji dejala vodja delegacije odbora LIBE v Evropskem parlamentu Sophie in 't Veld.

Razlog za zaskrbljenost so tudi zamude z imenovanjem evropskih delegiranih tožilcev in tožilcev v Sloveniji ter financiranje slovenske tiskovne agencije. "To je vprašanje, ki ga je treba čim prej razrešiti. Če bomo čakali na sodišče, bo STA že v stečaju," je dejala in dodala, da je vprašanje tudi, ali je v tej fazi epidemije še upravičeno vladati z odloki.

"Kot da je prebivalstvo razdeljeno na dva tabora, samo ena je Slovenija, morda imajo ljudje različne poglede, ampak ta stopnja razdeljenosti, razklanosti pa vodi do dialoga med gluhimi, to je zaskrbljujoče. Ton razprave je nekaj, kar ni neškodljivo in je lahko nevarno," je dejala.

Na vprašanje glede njene diskreditacije na tviterju, kjer je je Janša med drugim označil za Sorosevo lutko, pa je odgovorila: "Glede izmenjave prek tviterja nimam kaj veliko povedati, to ni bil del naše misije, tam lahko izmenjujejo mnenja kot želijo, sem pa omenila, kakšen je ton. Če si na oblasti, imaš posebno odgovornost za ton razprave, poskrbeti moraš, da krepiš zaupanje v demokratične institucije, ne da ga šibiš. Če napadeš pozameznika, napadeš s položaja moči nekoga, ki je v šibkejšem položaju," je Janšo pošolala Sophie in 't Veld.

Na vprašanji Nove24 TV in Demokracije je dejala, da so pripravili uravnotežen program in prisluhnili različnim mnenjem. "Če je novinar napaden, ogrožen, mi je povsem vseeno, ali je levi, desen, liberalen ali konzervativen. To je napad na svobodo medijev," je dejala.

Najbolj zanimivo srečanje je bilo s tremi akademiki, profesorji, ki sodijo v različne tabore, a sprožila se je zelo zanimiva razprava in izkazalo se je, da je zelo malo nians med stališči levih in desnih.

Sophie in 't Veld.

Sophie in 't Veld sicer meni, da so izredno sovražen ton razprave, izčrpavanje STA in neimenovanje evropskih delegiranih tožilcev po njenem mnenju razlogi za nadaljevanje monitoringa

"Gre za misijo s področja demokracije, vladavine prava in človekovih pravic, gre za spremljanje, ne za tribunal ali sodišče. Nekaj srečanj smo imeli že preko spleta. Imeli smo natrpan tridnevni program, želeli smo se sestati s predsednikom vlade in nekaterimi ministri, žal niso imeli časa. Upam, da se bomo uspeli sestati enkrat v prihodnosti," je pojasnila. V Bruslju bo pripravila pisno poročilo za odbor.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 27
  • jezero 13:38 18.november 2021.

    Veliko hodim po hišah pa nikoli nimam občutka, da smo Slovenci razcepljeni. Razcepljenost gojijo tisti, ki so na ta način pri slovenskih milijardah, Ki jih potem obračajo v svojo korist.

  • mina6 10:33 16.oktober 2021.

    Ona je Soroseva plačanka = PRISTRANSKA PODKUPLJIVKA!!! IN TATICA IN LAŽNIVKA. IN VERJETNO MORILKA LASTNIH OTROK.

  • mina6 10:30 16.oktober 2021.

    RDEČI FAŠISTI: KLAVCI, ZAJEDALCI, LAŽNIVCI, TATOVI!!!