Najbogatejša Slovenca imata kar 689 milijonov evrov premoženja

Foto: Profimedia
Revija Manager je objavila lestvico najbogatejših Slovencev.
Oglej si celoten članek

Sedmič zapored sta na vrhu lestvice zakonca Iza Sia in Samo Login, ki sta "težka" 689 milijonov evrov. Zakonca Login sta glavna ustanovitelja podjetja Outfit7, ki so ga januarja 2017 prodali kitajskemu holdingu United Luck Group za milijardo dolarjev. "Medtem ko se je pred tremi leti čas za prodajo uspešnega startupa zdel idealen, pa ob navdušenju uporabnikov in finančnih trgov nad računalniškimi igrami ugotavljamo, da bi Outfit7 utegnil biti danes vreden dvakrat oziroma trikrat toliko kot v letu 2017," ugotavljajo pri reviji Manager. 

Po prodaji sta celotno kupnino prenesla na družinsko dobrodelno organizacijo, ki se bo neprofitno ukvarjala z reševanjem globalnih okoljskih problemov. Med drugim vlagata v rešitve za brezmesno prehranjevanje, vlagata pa tudi v nepremičnine, kot še nekateri nekdanji outfitovci.

Na drugem mestu je, tako kot lani, Sandi Češko. Zaostanek Češka in njegove partnerke Livije Dolanc za Loginoma se je zmanjšal za približno 50 milijonov evrov. "Glavnina premoženja je ocena kupnine za 55-odstotni delež v Studiu Moderna, razlog za rast pa je vroča prodaja ležišč v ZDA, kjer se kosata s tamkajšnjimi borznimi zvezdami," pravijo pri Managerju. 

Najvišji skok je uspel Juretu Knezu, največjemu lastniku trboveljskega Dewesofta. Vrednost njegovega premoženja so podvojili na 73,8 milijona evrov zaradi razkritja odličnega poslovanja tudi drugih podjetij v skupini. Ob rasti, visoki dobičkonosnosti in ambicioznih načrtih bi lahko naslednje leto bil uvrščen še višje na lestvici.

Foto: Profimedia Goran Dragić

Med športniki najvišje Dragić

Med šestimi novinci na lestvici sta Goran Dragić in Anže Kopitar. Pri izračunu vrednosti njunega premoženja je bilo treba razvozlati davčne specifike in stroške v svetu ameriških profesionalnih lig. "Premoženje Gorana Dragića ocenjujemo na 51,4 milijona evrov, Anžeta Kopitarja pa na 31,5 milijona evrov. Ob tem povejmo, da ima davek na dohodke v zvezni državi velik vpliv na končno oceno. Če bi Kopitar celotno kariero igral, denimo, na Floridi kot Dragić ali v Teksasu kot Luka Dončić, bi bila naša ocena za 10 milijonov evrov višja," ugotavljajo.

Luka Dončić je na lestvici najpremožnejših mladih milijonarjev z ocenjenim premoženjem 16,5 milijona evrov. Naslednje leto bi se lahko zaradi 10,2 milijona dolarjev bruto letne plače in sponzorske pogodbe z Nikejem uvrstil na lestvico 100 najbogatejših Slovencev.

Med milenijci izpostavljajo še Marka Grgurovića s 15 milijoni, do katerih je prišel z računalniško igro v manj kot dveh letih.

Kdo so novinci ...

Med novinci so poleg športnikov tudi nekdanji sanator Elana Uroš Korže, večinski lastnik proizvajalca kmetijske mehanizacije SIP Šempeter, družina Moškotevc, ki se ukvarja z gradbeništvom in uvozom pijač (VOC Ekologija in Ahac), izkušeni podjetnik in vlagatelj Boštjan Marovt (Metro) ter izdelovalec vrat Roman Pirnar

... in kdo povratniki

Na lestvico so se po eno- ali večletnem premoru vrnili: družina Gantar (KD), družina Sekavčnik (KD), Aleksander Jereb (Kompas Shop, Akustika), Primož in Karmen Kompara (Vitanest), Miran Zagožen (Zagožen), Jože Udovič (REM), Janko Šemrov (ACH), Štefan Krajnc (Cablex), družina Kopriva (Cablex), Jožef Rupnik (Kolektor), Jožef Potočnik (Kolektor), Ivan Albreht (Kolektor), družina Mižigoj (Medex) in Andrej Poglajen (Trgograd).

Najbogatejši Slovenci Tako bogati so najbogatejši Slovenci

Najpremožnejših sto vrednih 147 milijonov več kot lani

"Vrednost premoženja stoterice letos znaša 5,8 milijarde evrov, kar je za 147 milijonov več kot lani, četudi se je prag za vstop na lestvico znižal za šest odstotkov, na 20,9 milijona evrov. Zakaj rast? Prvič, zaradi novincev, ki smo jih na podlagi novih dognanj dodali na lestvico letos, čeprav so bili premožni že v preteklosti. Drugič, podjetja v lasti najbogatejših so se izkazala za odporna proti koronakrizi. In tretjič, cene evropskih delnic, ki jih tudi uporabljamo pri vrednotenju, so v povprečju precej podobne tistim, kakršne so bile lansko jesen. Za nameček smo pri številnih v letu pred dvigom davčne stopnje na kapitalske dobičke zaznali rekordna izplačila dobičkov," pojasnjujejo.

Premoženje, ki ga vrednotijo, so večinoma deleži podjetij. Vse pomembnejše pa so v zadnjih letih kupnine, ki letos pomenijo že približno tretjino premoženja celotne stoterice.

Slovenija Eden najbogatejših Slovencev: Živeli bi lahko z 250 evri na mesec

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 21:46 19. November 2020.

    Spet nisem na spisku.

  • 12:27 19. November 2020.

    80% tistih,ki so 40let plus garali pa skupaj nekaj milijonov.....

  • 12:04 19. November 2020.

    carji

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.