Slovenija
3105 ogledov

Tako bogati so najbogatejši Slovenci

razno 11.10.13. denar, euro, bankovci, An employee of GSA Austria (Money Service Žurnal24 main
Najbogatejši Slovenci premoženje prodajajo

Skupno premoženje 100 najbogatejših Slovencev v primerjavi s preteklimi leti ni doseglo novega rekorda, celo malenkost je upadlo. Znaša 5,6 milijarde evrov, kar je dva odstotka manj kot lani. Tudi prag lestvice je nižji: premoženje 100. najbogatejšega Slovenca znaša letos 22,2 milijona evrov (lani 24,2 milijona evrov). Vzrok za upad ocene premoženja gre pripisati predvsem slabšim obetom za prihodnje poslovanje, medtem ko so pretekli rezultati še vedno odlični.

Na vrhu lestvice podjetniki, ki so svoja podjetja prodali

Prvo mesto lestvice še vedno zasedata Iza in Samo Login, ustanovitelja podjetja Outfit7, znanega po mobilni aplikaciji Talking Tom. Podjetje Outfit7 sta januarja 2017 prodali kitajskemu holdingu United Luck Group za milijardo dolarjev. V zadnjem obdobju investirata v rešitve za brezmesno prehranjevanje, ki bi bile na eni strani prijazne do okolja, na drugi pa zdrave in okusne.

Tudi na drugem mestu ni sprememb, Sandi Češko in njegova partnerica Livija Dolanc imata premoženje, ki je ocenjeno na 296 milijonov evrov, kar je 11 odstotkov manj, kot so njuno premoženje ocenili lani. Tudi Sandi Češko in njegova partnerka Livija Dolanc sta prodala svoj 55-odstotni delež v Studio Moderna, koliko sta prejela zanj pa ni znano. Obdržala sta del podjetja, ki se ukvarja z naprednimi ležišči, kupnino pa bosta porabila predvsem za osvajanje ameriškega trga.

"Ena od zanimivosti, ki smo jo opazili pri pregledu bilanc podjetij v lasti najbogatejših, je, da so številna tako rekoč nezadolžena. Še več, na bančnih računih imajo več milijonov, v ne tako redkih primerih celo več deset milijonov evrov," pravi urednik revije Manager Jure Ugovšek. 

Družina Lah prehitela Joca Pečečnika

Tudi na tretjem mestu ni spremembe, tam je še vedno Marko Pistotnik, 18,45-odstotni lastnik družbe Outfit7, z 210 milijonov evrov premoženja. Vrednost premoženja se od lani ni spremenila. 

Na četrtem mestu je s 169 milijonov evri premoženja Družina Lah, ki je s tega mesta izrinila Joca Pečečnika. Njihovo premoženje se je v zadnjem letu povečalo za 11 odstotkov. Družina Lah se je lani povzpela za 4 mesta in pristala na petem mestu.

Na peto mesto je letos padel Joc Pečečnik, njegovo premoženje se je zmanjšalo za 20 odstotkov in in zdaj znaša 155 milijonov evrov. Pečečnik je 90-odstotni lastnik krovnega holdinga skupine Interblock.

Na letošnji lestvici je en novinec in deset ljudi ali družin, ki so se po premoru znova vrnili med 100 najbogatejših. Menjav je tako največ v zadnjih štirih letih. Po eno- ali večletnem premoru so se vrnili: Andrej Slokar (Incom), Arion in Tiara Habestor (Armeton), Marino in Marjeta Furlan (Intra Lighting), Miha in Jure Šmarčan (ADK), Frederik Čeček (ADK), Bogdan Špes (ADK), Vili Šumer (ADK), Sonja Gole (Adria Mobil), Lado Kastelec (Avtotransporti Kastelec) in Iztok Špan (Tajfun Planina).

Hiter vzpon dolenjskega podjetnika Franca Freliha

Za mesto je napredoval Igor Akrapovič, vrednost njegovega premoženja se je povečala za štiri odstotke in znaša 135 milijonov evrov. Sledita Tatjana in Albin Doberšek, njuno premoženje, ki ga ocenjujejo na 126 milijonov evrov, se je sicer zmanjšalo za 31 odstotkov.

Vrednost premoženja Damiana Merlak se v zadnjem letu ni spreminjala in znaša 124 milijonov evrov. Merlak je ustanovitelj in solastnik borze kriptovalut Bitstamp.

Kar 20 odstotkov pa se je zvišalo premoženje Franca Freliha, ki je ocenjeno na 112 milijonov evrov. Frelih je lani na lestvici zasedel 18. mesto, letos pa je na devetem mestu. Frelih je pred dobrim letom prevzel Tovarne olja in maščob Gea iz Slovenske Bistrice, vodilne oljarne pri nas in edine rafinerije jedilnih rastlinskih olj v Sloveniji. V svoji družbi Plasta ima šest podjetij, v katerih je nekaj več kot 850 zaposlenih.

Na desetem mestu lestvice najbolj bogatih Slovencev sta Darij in Vesna Južna s 111 milijoni evrov premoženja.

"Premoženje, ki ga pri Reviji Manager vrednotimo za potrebe lestvice, so v veliki večini deleži podjetij v (so)lastništvu Slovencev. Ker je več podjetnikov v zadnjih letih že prodalo podjetja, kar pet med prvimi enajstimi najbogatejšimi denimo, v skupni vsoti premoženja vseh 100 najbogatejših Slovencev narašča delež kupnin, letos te pomenijo že približno četrtino," pravi odgovorni urednik revije Jure Ugovšek. 

V letu dni zaslužil 60 milijonov evrov

Največji skok, kar za 150 odstotkov oziroma 60 milijonov evrov, na 98,8 milijona, je drugo leto zapored uspel Boštjanu Bandlju, ustanovitelju ekstremno rastočega podjetja Belektron, ki se ukvarja s trgovanjem z emisijskimi kuponi. Prihodki in dobiček podjetja zelo nihajo, zato je ocenjevanje še posebej oteženo.

Na lestvici so vse bolj zastopani ustanovitelji garažnih podjetij, ki so po letih neprestanih vlaganj razvili podjetja do te ravni, da so vredna več deset milijonov evrov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.