Slovenija
40594 ogledov

Eden najbogatejših Slovencev: Živeli bi lahko z 250 evri na mesec

Sandi Češko Anže Petkovšek
Sandi Češko je bil po podatkih revije Manager leta 2019 drugi najbogatejši Slovenec. Njegovo premoženje so ocenili na 296 milijonov evrov. Spregovoril je, kakšne spremembe v delovnem procesu se nam obetajo v prihodnje, po krizi covid-19.

Sandi Češko že dolgo let kroji lestvico najbogatejših Slovencev. Zaradi vpliva in tudi premoženja, saj velja za enega najboljših in najbolj premožnih podjetnikov v regiji, je pogosto omenjen tudi v hrvaških medijih.

Že nekaj mesecev je predsednik nadzornega sveta skupine M +, hitro rastočega hrvaškega podjetja, specializiranega za upravljanje klicnih centrov. V Intervjuju za hrvaški časnik Jutarnji list je komentiral, kako bo svoje izkušnje v poslovnem svetu izkoristil za razvoj podjetja, komentiral pa je tudi, kako bo nova situacija, ki jo je povzročil covid-19, vplivala na podjetja in zaposlene v prihodnosti.

Sandi Češko Magazin Sandi Češko razkril, kateri slovenski izdelek naj imela celo kraljica Elizabeta

Delo od doma

Češko je v intervjuju dejal, da je tehnologija danes globalno gledano na voljo že malim podjetjem in ni draga. Vprašanje je le, koliko so podjetja pripravljena implementirati tehnologijo v svoje procese, koliko so pripravljena spremeniti način dela, saj je najtežje spremeniti kulturo podjetja. "Studio Moderna je bil član Svetovalnega odbora za stranke, kjer so sedeli predstavniki 40 izbranih Microsoftovih strank z vsega sveta. Bili smo daleč najmanjše podjetje v tem podjetju, že drugi najmanjši je imel proračun za razvoj in marketing enak našim skupnim prihodkom. A so nas povabili, ker so prepoznali, da delamo nekaj inovativnega z njihovo tehnologijo in da se lahko nekaj naučijo od nas," pravi Češko in dodaja, da, če bi se epidemija zgodila pred desetimi leti ne bi mogli več tisoč zaposlenih preseliti domov, od koder bi delali.

Sandi Češko | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Promo Uporabno Bi si delo od doma olajšali? Ta brezplačna digitalna orodja vas bodo rešila

Zdaj je to mogoče, a Češko pravi, da je ključno vprašanje, kako učinkovito upravljati s tako dislociranimi zaposlenimi. "To bo eden od ključnih elementov v številnih industrijah in pri tem nam bo spet odgovor dala tehnologija," je prepričan Češko, ki verjame, da bo zaradi covid-19 prišlo do trajnih sprememb pri delu v podjetjih. Verjame, da ne bodo vsi ves čas delali od doma, saj bi bilo kontraproduktivno korporativno kulturo graditi brez neposrednega družbenega stika. Obstajajo pa številne poslovne funkcije, ki jih učinkoviteje zaposleni opravljajo od doma. 

Simon Zajc Minister Zajc Avto Minister Zajc: Delo od doma bi rešilo številne prometne zagate

Epidemija covid-19 je pokazala tudi na pomanjkljivosti v globalizaciji, zato Češko meni, da se bomo premaknili proti lokalizaciji. Če se je v preteklosti vse selilo na Kitajsko, zdaj ne bo več tako, saj so po besedah Češka na Balkanu - v Makedoniji, Srbiji, BiH - danes plače manjše kot na Kitajskem, ki je veljala za poceni delovno silo.

Ženska slušalke postelja računalnik | Avtor: Profimedia Profimedia

Lastništvo ni več ključno

Češko je v intervjuju spregovoril tudi o digitalizaciji in robotizaciji, ki se bo po njegovem mnenju zelo razvila že v naslednjih 10 do 20 letih. »Potrošniška paradigma ne bo več imela statusa religije. Lastništvo stvari nas ne osrečuje več. Vsaj ne v razvitih gospodarstvih. Oglejte si resne raziskave indeksa sreče. Koncept Zero margin, ki temelji na novih tehnologijah, bo povzročil drastičen padec cen. Nekatere študije kažejo, da bi lahko ljudje z 250 dolarji že leta 2030 v razvitih državah zadovoljili vse svoje osnovne potrebe po energiji, prevozu, hrani, čisti vodi, 50 kvadratnih metrih življenjskega prostora, komunikacijah in celo izobraževanju. Torej je v materialnem in funkcionalnem smislu možno, da kapital sam ustoliči potrošniški "komunizem",« pravi Češko, ki dodaja, da se vse našteto res sliši nemogoče, "a kot vidimo, vstopamo v nov model kapitalistične ekonomije. Pred kratkim smo videli sporni predlog Georgea Sorosa, da Evropska unija zlahka zbere tisoč milijard evrov dolga, ki ga ne bi bilo treba odplačevati, ampak bi plačeval samo obresti. In to pravzaprav tehnično ni nič novega, saj je to model, ki je že dolgo znan in prvič uporabljen v Veliki Britaniji in ZDA že leta 1870.« 

Denar, evro | Avtor: Profimedia Profimedia

moški računalnik Slovenija Delo od doma: na nekaterih ministrstvih jih od doma dela precej, na drugih nihče

Slovenija v dobrem položaju

Češko tudi verjame, da bodo imele majhne države, kot sta Slovenija in Hrvaška v globalnem svetu svoje prednosti. "Dejstvo je, da se soočamo z zelo globokimi družbenimi spremembami. Pomembni bodo številni novi kompromisi, zlasti v zvezi z različnimi oblikami solidarnosti. Majhne države bodo lažje dosegle takšno soglasje v demokratičnem postopku. Imamo številne prednosti, imamo naravne vire, bogate sosede, za katere lahko opravljamo številne funkcije in storitve. Delati moramo na samooskrbi s hrano - v tej epidemiji smo videli, da bo to v prihodnosti strašno pomembno - in skupaj moramo bolje sodelovati. V naših odnosih iracionalne teme še vedno pogosto prevladujejo nad racionalnimi. To se mora spremeniti," zaključuje Češko.
 

Komentarjev 30
  • Avatar praufo
    praufo 15:07 20.julij 2020.

    več kot folka nategneš, bolj si uspešen ... poznam nekaj takih, ki nimajo nikogar več s katerim bi lahko šli na pjačo ... sicer pa tega ne rabijo, ker so toliko nagrabili, da uživajo v svojem kupu materiala, ... požrti, ...prikaži več skopuhi, zafrustrirani, najraje so kar na vodi, ker je najcenej, pa še tisto bi zastonj ... nič drugega kot pacienti, posebne vrste

  • sandi76 09:09 20.julij 2020.

    "Eden najbogatejših Slovencev: Živeli bi lahko z 250 evri na mesec" Dajmo, g. Češko, čisto preprosto, z osnovnim nivojem: za stanovanje daš par stotakov in nato kako naprej ??

  • kontrahan 08:20 20.julij 2020.

    Pa kje bomo v SLO kaj naredili. Takoj udri po človeku, pa imate vsi možnost, ko ste tolk sposobni, da še vi zaslužite milijone z slabo robo. Ne vem kaj čakate. Sem čakal samo že zapis, da je vse pokradel. ...prikaži več. Eh ja samo sanjate, da bi imeli denar, delat se vam pa ne da. Raje vsakega, ki je uspešen proglasite za pijavko. Pa ste sami ene pijavke tako levi še bolj pa desni.