Nakup vozovnice za metro pretrd oreh

Foto: Nik Rovan ljubljana01.06.09, ekonomska sola ljubljana, ucenci, dijaki, foto: nik rovan
V reševanju problemov podpovprečni.
Oglej si celoten članek

Nakup vozovnic za podzemno železnico, nastavljanje klimatske naprave in predvidevanje delovanja robotskega sesalnika v sobi so le nekateri vsakdanji problemi, v razreševanju katerih so se slovenski 15-letniki odrezali slabše od povprečja držav članic Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD). To kaže drugi del raziskave Programa mednarodne primerjave dosežkov učenk in učencev (Pisa) 2012, ki jo je včeraj objavila OECD.

V povprečju so slovenski 15-letniki dosegli 476 točk, kar je precej manj od povprečja OECD, ki znaša 500, in kar 86 točk manj od Singapurja, ki se je v raziskavi odrezal najbolje. Tudi sicer prvih sedem mest zasedajo azijske države in regije. Najuspešnejša evropska država je Finska, Slovenija pa se je uvrstila med Španijo in Srbijo, ki sicer ni članica OECD, a je bila vključena v raziskavo.

Tretjina pod osnovno ravnjo

V Sloveniji dobrih 28 odstotkov učencev ni doseglo osnovne ravni znanja pri razreševanju problemov, kar je sedem odstotkov več od povprečja OECD. Gre za 15-letnike, ki so sposobni razreševati le preproste probleme, ki od njih ne zahtevajo vnaprejšnjega razmišljanja in so postavljeni v znane okoliščine, kot je izbira najcenejšega pohištva v katalogu, v katerem so navedene različne znamke in cene. Po drugi strani pa se je le 6,6 odstotka slovenskih učencev izvrstno odrezalo v razreševanju problemov, kar je skoraj dvakrat manj od povprečja OECD. Ti učenci so sposobni sistematičnega raziskovanja zapletenih problemov, oblikovanja večstopenjskih rešitev, ki upoštevajo vse omejitve, in prilagajanja odločitev na podlagi pridobljenih 
odzivov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 20:44 2. April 2014.

    Ja pa še to je treba povedat : KARTO MORATE NA PERONU ZOPET POTRDITI NA DRUGEM MANJŠEM AVTOMATU , tudi …

  • 17:47 2. April 2014.

    Nono ti je verjetno rekel, da bi MORAL znati tudi slovensko in ne "mogu"..

  • 12:17 2. April 2014.

    Jest sem prvo karto za vlak v ITA kupil v Meštrah, sem lepo stopu za šalter in povedal kaj rabim, …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.