Slovenija
21 ogledov

Nakup vozovnice za metro pretrd oreh

ljubljana01.06.09, ekonomska sola ljubljana, ucenci, dijaki, foto: nik rovan Nik Rovan
V reševanju problemov podpovprečni.

Nakup vozovnic za podzemno železnico, nastavljanje klimatske naprave in predvidevanje delovanja robotskega sesalnika v sobi so le nekateri vsakdanji problemi, v razreševanju katerih so se slovenski 15-letniki odrezali slabše od povprečja držav članic Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD). To kaže drugi del raziskave Programa mednarodne primerjave dosežkov učenk in učencev (Pisa) 2012, ki jo je včeraj objavila OECD.

V povprečju so slovenski 15-letniki dosegli 476 točk, kar je precej manj od povprečja OECD, ki znaša 500, in kar 86 točk manj od Singapurja, ki se je v raziskavi odrezal najbolje. Tudi sicer prvih sedem mest zasedajo azijske države in regije. Najuspešnejša evropska država je Finska, Slovenija pa se je uvrstila med Španijo in Srbijo, ki sicer ni članica OECD, a je bila vključena v raziskavo.

Tretjina pod osnovno ravnjo

V Sloveniji dobrih 28 odstotkov učencev ni doseglo osnovne ravni znanja pri razreševanju problemov, kar je sedem odstotkov več od povprečja OECD. Gre za 15-letnike, ki so sposobni razreševati le preproste probleme, ki od njih ne zahtevajo vnaprejšnjega razmišljanja in so postavljeni v znane okoliščine, kot je izbira najcenejšega pohištva v katalogu, v katerem so navedene različne znamke in cene. Po drugi strani pa se je le 6,6 odstotka slovenskih učencev izvrstno odrezalo v razreševanju problemov, kar je skoraj dvakrat manj od povprečja OECD. Ti učenci so sposobni sistematičnega raziskovanja zapletenih problemov, oblikovanja večstopenjskih rešitev, ki upoštevajo vse omejitve, in prilagajanja odločitev na podlagi pridobljenih 
odzivov.

Komentarjev 5
  • Žurnalček 20:44 02.april 2014.

    Ja pa še to je treba povedat : KARTO MORATE NA PERONU ZOPET POTRDITI NA DRUGEM MANJŠEM AVTOMATU , tudi če ste je kupili na šalterju !!!!!!!!ČE TO NE NAREDITE , JE ISTO KOT DA BI SE VOZILI BREZ KARTE in je kazen 60 €.

  • Zdene Iskra 17:47 02.april 2014.

    Nono ti je verjetno rekel, da bi MORAL znati tudi slovensko in ne "mogu"..

  • allstarr111 12:17 02.april 2014.

    Jest sem prvo karto za vlak v ITA kupil v Meštrah, sem lepo stopu za šalter in povedal kaj rabim, v minuti sem mel karto plačal 20.000 lir in šu ča. Zdej je verjetno še bolj simpl, sam kak jezik ...prikaži večk treba znat, čudno pa mi je ker je mladina non stop na compih, smrtfonih in tablicah da ne zna vsaj par besed jezikob sosedskih držav. Naš nono je vedno ponavljal, človek bi mogu govorit vsaj 5 jezikov, drugače je najbolj da se drži doma.