Namesto stanovanj za davek

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Skladi. Neprofitnih najemnin ne bodo mogli zvišati, lahko pa bodo tržne.
Oglej si celoten članek

Davek. “Novi davek bo naše stroške, ki smo jih do zdaj imeli z nadomestilom za uporabo stavbnega zemljišča, povišal za od sedem- do osemkrat, na leto bomo torej plačali od 700 do 800 tisoč evrov davka,” je povedal direktor Stanovanjskega sklada Republike Slovenije (SSRS) Žiga Andoljšek.

Z amandmajem koalicije je bil zakon o davku na nepremičnine spremenjen tako, da bodo lahko lastniki plačilo davka na najemnike prenesli samo, če gre za imetnike stanovanjske pravice, ki bivajo v stanovanjih, vrnjenih denacionalizacijskim upravičencem. V drugih primerih bodo morali najemnino plačati lastniki, torej tudi stanovanjski skladi in občine. Andoljšek je dodal, da bodo zato po novem več denarja namenili za davščine, manj pa za obnovo in večanje stanovanjskega fonda ter višanje standarda: “Kakovost naših storitev in stanovanj bo nižja, obnavljali bomo manj in pozneje.” SSRS oddaja 3.500 stanovanj, od tega 500 s tržno najemnino – to sicer lahko dvignejo.

Neprofitnih ne bodo višali

Neprofitne najemnine pa ne morejo povišati. Kot so povedali na Javnem stanovanjskem skladu Mestne občine Ljubljana (JSS MOL), je višina neprofitne najemnine predpisana z uredbo in je zaradi davka na nepremičnine ne bo mogoče povišati. “Vprašanje je, ali bi najemniki stanovanjskih enot zmogli plačati davek na nepremičnine, saj v velikem deležu spadajo v – po dohodku – najšibkejšo kategorijo prebivalstva v državi,” so dodali na JSS MOL.

Opozicija je zato tudi včeraj ob sprejemanju omenjenega amandmaja opozarjala, da bodo morali najemniki, nekdanji imetniki stanovanjske pravice, plačevati davek, čeprav nimajo v lasti nepremičnine, kar ni pravično in ne sledi sistemskosti zakona, da davek plačujejo lastniki.

Obvestili bodo Strasbourg

“Če je to res, je to ena od največjih sramot, kar so jih lahko naredili,” je dejala predsednica Združenja najemnikov Slovenije Tanja Šarec, ki zastopa te najemnike. Dodala je, da bo kmalu znana odločitev Evropskega sodišča za človekove pravice v Strasbourgu, sodišče pa jim je že naložilo, da jih morajo obveščati o nadaljnjih kršitvah pravic teh najemnikov in slabšanju stanja.

Poudarila je, da je Evropski odbor za socialne pravice pri Svetu Evrope že leta 2009 odločil, da Slovenija krši človekove pravice najemnikom teh stanovanj, ker jim je bila odvzeta stanovanjska pravica in jim ni bila ponujena možnost, da bi ta stanovanja lahko odkupili po Jazbinškovem zakonu.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.