Naplavine ogrožajo pomembna mostova, država še brez odziva

Foto: Litija mesto FB Most v Litiji v času avgustovskih poplav.
Foto: Litija mesto FB Most v Litiji v času avgustovskih poplav.
Posledice avgustovskih poplav še zdaleč niso izginile.
Oglej si celoten članek

Infrastruktura v dolini reke Save je v avgustovskih poplavah utrpela veliko škode. V pretežnem delu Zasavja najdaljša slovenska reka sicer ni povzročila prevelikih preglavic, drugače je bilo v zahodnem delu regije, v Občini Litija.

Tam mostove čez Savo ogrožajo naplavine, ki predstavljajo nevarnost za življenje in premoženje prebivalcev, poroča Kum24.

V teh dneh, ko nad Slovenijo vztraja lepo vreme, občasni večji kosi naplavin ob načetih delih konstrukcij vzbujajo zgolj rahlo skrb. Ob pričakovanih obsežnejših jesenskih padavinah pa bi naplavljen material v reki kaj lahko povzročil resne težave.

Foto: Občina Litija most Litija naplavine

Direktor litijske občinske uprave Ivan Matijević je za Kum24 povedal, da so s situacijo že seznanili upravljalca vodotoka ─ družbo Hidrotehnik, in državno direkcijo za vode, vendar natančnega odgovora glede njihove odstranitve še niso prejeli.

Z zadevo so prav tako seznanili direkcijo za infrastrukturo, ki je lastnica litijskega mostu in tako tudi pristojna za njegovo urejanje.

Težave v Kresnicah

Na občini so za omenjeni medij pojasnili še, da je njihova prednostna naloga čiščenje naplavin in sanacija okrog mostu v Kresnicah, kamor Sava nanese še precej več materiala kot v bližino litijskega mostu. Most v Kresnicah je, za razliko od tistega v Litiji, v lasti občine.

V litijski občini stoji več mostov, ki povezujejo cestni promet na obeh bregovih. Lesen most stoji pred naseljem Sava, največji je v Litiji, tretji v Kresnicah, še en lesen most pa med naseljema Jevnica in Senožeti.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 8

  • 14:40 21. Januar 2024.

    Sem Litjan in se dobro spomnim , kako je čez star lesen most tekla Sava z vsemi naplavinami vred , …

  • 09:30 4. Oktober 2023.

    Ali v Litiji nimate alpinisto ali jamarjev , če že gasilci ne znajo spustiti do teh debel !

  • 09:27 4. Oktober 2023.

    Pejte mal u Q , če ne morete prežagati par drevesnih debel ! Potem naj vam mostove pa Sava odnese …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.