Slovenija
6726 ogledov

Naplavine ogrožajo pomembna mostova, država še brez odziva

Litija most narasla Sava Litija mesto FB Most v Litiji v času avgustovskih poplav.
Posledice avgustovskih poplav še zdaleč niso izginile.

Infrastruktura v dolini reke Save je v avgustovskih poplavah utrpela veliko škode. V pretežnem delu Zasavja najdaljša slovenska reka sicer ni povzročila prevelikih preglavic, drugače je bilo v zahodnem delu regije, v Občini Litija.

Tam mostove čez Savo ogrožajo naplavine, ki predstavljajo nevarnost za življenje in premoženje prebivalcev, poroča Kum24.

V teh dneh, ko nad Slovenijo vztraja lepo vreme, občasni večji kosi naplavin ob načetih delih konstrukcij vzbujajo zgolj rahlo skrb. Ob pričakovanih obsežnejših jesenskih padavinah pa bi naplavljen material v reki kaj lahko povzročil resne težave.

most Litija naplavine | Avtor: Občina Litija Občina Litija

Direktor litijske občinske uprave Ivan Matijević je za Kum24 povedal, da so s situacijo že seznanili upravljalca vodotoka ─ družbo Hidrotehnik, in državno direkcijo za vode, vendar natančnega odgovora glede njihove odstranitve še niso prejeli.

Z zadevo so prav tako seznanili direkcijo za infrastrukturo, ki je lastnica litijskega mostu in tako tudi pristojna za njegovo urejanje.

Težave v Kresnicah

Na občini so za omenjeni medij pojasnili še, da je njihova prednostna naloga čiščenje naplavin in sanacija okrog mostu v Kresnicah, kamor Sava nanese še precej več materiala kot v bližino litijskega mostu. Most v Kresnicah je, za razliko od tistega v Litiji, v lasti občine.

V litijski občini stoji več mostov, ki povezujejo cestni promet na obeh bregovih. Lesen most stoji pred naseljem Sava, največji je v Litiji, tretji v Kresnicah, še en lesen most pa med naseljema Jevnica in Senožeti.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 8
  • Idioti 14:40 21.januar 2024.

    Sem Litjan in se dobro spomnim , kako je čez star lesen most tekla Sava z vsemi naplavinami vred , pa ga ni podrla ! Nekdo bi rad od Države denar !

  • Idioti 09:30 04.oktober 2023.

    Ali v Litiji nimate alpinisto ali jamarjev , če že gasilci ne znajo spustiti do teh debel !

  • Idioti 09:27 04.oktober 2023.

    Pejte mal u Q , če ne morete prežagati par drevesnih debel ! Potem naj vam mostove pa Sava odnese !