Slovenija
1861 ogledov

Od pet do deset let, če želimo ustrezno obnovo

seja sveta vlade RS za obnovo Robert Golob Marjan Pipenbaher
1/3
Anže Malovrh/STA
Stroški bodo šli v milijarde, je po seji sveta za obnovo povedal predsednik vlade Golob.

"Ključno je, da se zavedamo resnosti problema in da pristopimo k rešitvi po pameti," je dejal predsednik vlade Robert Golob. Ena prvih nalog je ugotoviti, kje je sanacija smiselna in kje ne. To velja za mostove, ceste, pa tudi pri urejanju vodotokov in objektov. 

Vodja sveta, inženir Marjan Pipenbaher je dejal, da so na seji analizirali stanje, pregledali, kaj je bilo narejeno v mesecu dni in spregovorili o ukrepih, ki bodo potrebni tako na kratki kot dolgi rok. Pipenbaher je poudaril, da bodo dolgoročni ukrepi veliko stali in dolgo trajali, zato se jih je treba lotiti premišljeno. 

Golob je dejal, da so pričakovanja po hitrosti velika, a da se še nikoli ni izkazalo, da je hitrost v takšnih situacijah koristna. Tehnično pisarno je treba približati ljudem na terenu. Naloga tehnične pisarne je tako, da opravi ogled terena in objektov. Sprožilo se je okoli 10 tisoč plazov, resno je poškodovanih skoraj tisoč objektov. 

seja sveta vlade RS za obnovo Robert Golob Marjan Pipenbaher | Avtor: Anže Malovrh/STA Anže Malovrh/STA

Na vprašanje, kdaj lahko ljudje pričakujejo konkretnejše rešitve in kdaj bodo občine dobile povrnjene intervencijske stroške, je Golob odgovoril, da je "včasih presenečen nad počasnostjo mehanizmov, po drugi strani pa nad nerealnostjo pričakovanj". Intervencijski stroški so bili potrjeni, vlada je na upravo za zaščito in reševanje nakazala potrebna sredstva, zdaj pa je na občinah, da predložijo dokazila za stroke. Po njegovih besedah se dogaja, da niso vsa dokazila upravičena do izplačil. "Pravilno je, da se pogleda, ali so vsi zahtevki upravičeni. Stroški bodo šli v milijarde, zato je toliko bolj pomembno, da se začne transparentno plačevati tisto, kar je res upravičeno," je dejal Golob. 

Na vprašanje, kdaj bodo ljudje dobili odgovore glede usode njihovih domov, je odvrnil, da bodo odločitve znane v roku dveh do treh tednov. Napovedal je, da bo takrat vlada imela sejo na območju zgornjesavinjske doline. Poudaril je, da želijo pomagati ljudem, da pridejo do strehe nad glavo, obenem pa zagotoviti, da bo gradnja odporna na prihodnje naravne nesreče.

Marjan Pipenbaher | Avtor: Anže Malovrh/STA Anže Malovrh/STA

Pipenbaher je poudaril, da morajo biti do novembra, ko običajno pričakujemo močnejša deževja, vodotoki očiščeni, plavje odstranjen, izvedene poglobitve in utrjene brežine. "Temu sledijo dolgoročni ukrepi," je povedal in poudaril, da "moramo reke reševati celovite. Preveč bo to stalo, da bi si privoščili medsebojno neusklajene rešitve". Pripraviti bo treba nacionalni program ureditve vodotokov, ki bi moral biti dolgoročni program in bi moral vključevati redno vzdrževanje. 

Obnova bo trajala več let. "Nobene obljube ni, da bo izvedena v enem letu. Govorimo o načrtu, ki bo trajal od pet do deset let, če želimo, da se obnova dejansko izpelje na ustrezen način.

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 13
  • Avatar lu.ckyss
    lu.ckyss 07:20 27.september 2023.

    Nekateri pa res nimate pojma, niti mere...Potres v Posočju 1989, ki je bila velika katastrofa, ampak je bila škoda ocenjena na 200 milijonov evrov in je bilo treba le popraviti infrastrukturo ter hiše je TRAJALA DESET LET....Tu, kjer je treba ...prikaži več urediti tudi vodotoke, da ne bodo več poplavljali in je škoda vsaj DVAJSETKRAT VEČJA pa bi radi vse uredili do novega leta...Kreteni, res ste neke ovce, ki jamrajo vsepovprek....

  • atamama 07:07 27.september 2023.

    Morda bi bilo umestno in najbolje ugotoviti vzporedno zakaj vodotoki niso bili očiščeni oziroma koliko je bilo narejenega za porabljeni denar. V določenih okoljih /Železniki/ bi lahko za referenco vzeli kakšen strošek je nečesa. AMPAK pregled poslovnih knjig in dejanskih ...prikaži več del na terenu. Ker je tako, na papirju se prenese vse, kajne?

  • Stampedo 07:04 27.september 2023.

    Nepotrebni stroški in nepovezane gradnje ter uničevanja so se začeli načrtno že pred poplavami, da so lahko zadeve eskalirale. Gradbinci obnavljali morajo že plačevati provizije in podkupnine, da pridejo do poslov, tovornjaki in bagri uničujejo tam kjer ni bilo poplav ...prikaži več in plazov, tako da že nastajajo nove razpoke, usadi, plazovi ... več plazov - več denarja.