Slovenija
1675 ogledov

"Če zakon o obnovi tega ne bo zreduciral, bo to kar hudič"

poplave razdejanje po poplavah Raduha uničena hiša Profimedia
Vodja Sveta za obnovo Marjan Pipenbaher opozarja, da bodo nujne spremembe zakonodaje.

Svet za obnovo, ki je v torek opravil prvo zasedanje, je med drugim govoril o smernicah pri obnovi po avgustovskih uničujočih poplavah. Po besedah vodje sveta, gradbenega inženirja Marjana Pipenbaherja, so razpravljali o smernicah za nujne ukrepe, o dolgoročnih ukrepih ter o zakonodaji, ki bo omogočala hitre postopke. "To danes traja mesece. Če zakon o obnovi tega ne bo zreduciral, bo to kar hudič," je v oddaji Odmevi TV Slovenija ocenil Pipenbaher.

Stroka je pripravila analizo stanja in definirala težave, ki jih je treba nujno rešiti. "Mi nujno rabimo takoj tehnične pisarne, ki bodo operativno reševale stvari na terenu," je poudaril. Tehnične pisarne se po njegovih besedah formirajo.

Marjan Pipenbaher | Avtor: Anže Malovrh/STA Anže Malovrh/STA

Bistvo zakona o obnovi je, da bo ta stekla hitro. Ločiti je treba nujne ukrepe in celovito reševanje vodotokov. Prvo pomeni vzpostavitev razmer do te mere, da bodo ljudje normalno zaživeli poplavno zaščiteni, kar bi trajalo nekje leto do leto in pol. Drugo pa je, tako Pipenbaher, celovito reševanje vodotokov. Pri tem je treba upoštevati celotno območje reke in kako določeni ukrepi vplivajo na vse nizvodno. Brez zadrževalnikov vode po njegovem ne bo šlo. Koncepti so že postavljeni. Ključno je, da je treba ujeti ogromne količine vode.

Svet je pripravil smernice, kako bi se tehnika lotila tega problema. Za strokovnimi rešitvami stojijo, na vladi oziroma politiki pa je, da te stvari spelje, je poudaril.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Hasan 09:10 27.september 2023.

    hudič bo, ker si bo Golob napolnil žepe. Samo poglejte kaj dela s davkoplačevalskim denarjem zapravlja za lete na dopust t Tino Gaber potem ministrica zapravi 33 000 eur je to za njega drobiž. Ta Golob misli, da je tito in je nad zakoni.

  • Avatar Garancija
    Garancija 08:28 27.september 2023.

    Za vso to škodo je kriva država,in zdaj noče dati denarja,ki je pa itak naš -benti