Ne zanašajte se preveč na energijske nalepke

Foto: J. Z.
Foto: J. Z.
Pri nakupu gospodinjskih aparatov in bele tehnike se ni pametno zanašati izključno na energijsko nalepko, je opozoril Boštjan Okorn, ki je pri Zvezi potrošnikov Slovenije odgovoren za testiranja.
Oglej si celoten članek

Podatki, ki so na energijski nalepki, so namreč zelo izpostavljeni, zato si proizvajalci prizadevajo, da aparat spravijo v višji energetski razred, včasih tudi na račun učinkovitosti.

"Pralni stroj, ki ima nizko porabo vode, morda zaradi tega slabo izpira, pomivalni stroj z majhno porabo elektrike pa morda slabo posuši posodo," opozarja Okorn.

Poleg tega je na primer pri hladilniku pomembno, ali je zamrzovalnik zgoraj ali spodaj in kakšna je notranja razporeditev, zato je smiselno pred nakupom poleg energetske nalepke preveriti tudi rezultate testa in si aparate ogledati tudi v živo.

Pomembna je tudi zanesljivost. V raziskavi britanske potrošniške organizacije je svoje aparate ocenjevalo 18 tisoč potrošnikov, splošna ugotovitev pa je, da so dražji aparati načeloma bolj zanesljivi. "Ali zanesljivost upraviči razliko v ceni, mora presoditi vsak potrošnik sam," pravi Okorn.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 15:18 27. November 2014.

    Jaz sem kupil na podlagi zps testa sušilni in pomivalni stroj in sem nad obema razočaran. Pomivalni stroj slabo suši …

  • STF
    13:02 27. November 2014.

    EU nam pa zmansuje W na razlicnih napravah. Komaj cakam fleksarico z 40W, da se ustavi, ko hocem zarezat puter.

  • 12:36 27. November 2014.

    Kot kupec: meni se zdi ta nalepka čista neumnost, ker večina ljudi nima blage veze, kaj pomeni , če na …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.