Slovenija
128 ogledov

Ne zanašajte se preveč na energijske nalepke

energijska nalepka J. Z.
Pri nakupu gospodinjskih aparatov in bele tehnike se ni pametno zanašati izključno na energijsko nalepko, je opozoril Boštjan Okorn, ki je pri Zvezi potrošnikov Slovenije odgovoren za testiranja.

Podatki, ki so na energijski nalepki, so namreč zelo izpostavljeni, zato si proizvajalci prizadevajo, da aparat spravijo v višji energetski razred, včasih tudi na račun učinkovitosti.

"Pralni stroj, ki ima nizko porabo vode, morda zaradi tega slabo izpira, pomivalni stroj z majhno porabo elektrike pa morda slabo posuši posodo," opozarja Okorn.

Poleg tega je na primer pri hladilniku pomembno, ali je zamrzovalnik zgoraj ali spodaj in kakšna je notranja razporeditev, zato je smiselno pred nakupom poleg energetske nalepke preveriti tudi rezultate testa in si aparate ogledati tudi v živo.

Pomembna je tudi zanesljivost. V raziskavi britanske potrošniške organizacije je svoje aparate ocenjevalo 18 tisoč potrošnikov, splošna ugotovitev pa je, da so dražji aparati načeloma bolj zanesljivi. "Ali zanesljivost upraviči razliko v ceni, mora presoditi vsak potrošnik sam," pravi Okorn.

Komentarjev 4
  • Silencer 15:18 27.november 2014.

    Jaz sem kupil na podlagi zps testa sušilni in pomivalni stroj in sem nad obema razočaran. Pomivalni stroj slabo suši posodo, sušilni se je pa po slabem letu pokvaril in je moral serviser celega odpreti ker se pojavlja na teh ...prikaži več modelih težava če se uporablja mehčalec oziroma tekoč gel (kljub temu da je temu namenjen oziroma zaradi tega dražji) se na senzorje nabere sluz in je treba podreti cel stroj da se to ščisti (novejši model ima že zadaj nek predalček ki se lahko odpre in to lažje ščisti, ampak ta najboljši na testu pa ne in to naj bi bila najboljša izbira?).

  • STF 13:02 27.november 2014.

    EU nam pa zmansuje W na razlicnih napravah. Komaj cakam fleksarico z 40W, da se ustavi, ko hocem zarezat puter.

  • Snežinko 12:36 27.november 2014.

    Kot kupec: meni se zdi ta nalepka čista neumnost, ker večina ljudi nima blage veze, kaj pomeni , če na njej piše recimo 346kWh letna poraba...poleg tega ti to nič ne pove o stroju...Kot drugo: zakaj ne delati bum ...prikaži več iz tega? To je laganje, kot je laganje informacija o porabi. Če se zadnje čase dela bum ravno iz zlagane porabe, bi se enako moral začeti delati bum tudi iz teh zlaganih podatkov... nalepko bi morali korenito spremeniti, na njej bi bolj kot letna poraba morala pisati učinkovitost.