Nekateri javni zavodi v šolstvu, zaposlenim dneva stavke ne bodo plačali

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Napoved vlade se uresničuje, SVIZ na nogah.
Oglej si celoten članek

"Na podlagi obvestil svojih članic in članov Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) ugotavlja, da v nekaterih javnih zavodih s področja vzgoje in izobraževanja obstaja bojazen, da delavci ne bodo prejeli nadomestila plače za čas stavke, ki je potekala 9. marca 2022," so sporočili s sindikata šolnikov SVIZ. 9. marca se je stavki pridružilo okoli 40 tisoč zaposlenih v vzgoji in izobraževanju. 

Slovenija Učitelji sporočajo: "To ni enodnevna stavka!"

"Stavka je bila izvedena v skladu z zakonom"

V SVIZU menijo, da bi bilo ravnanje direktorjev in ravnateljev, ki zaposlenim za dan stavke ne bodo izplačali nadomestila plače, nezakonito. "SVIZ ocenjuje, da je bila stavka v dejavnosti vzgoje in izobraževanja na dan 9. 3. 2022 organizirana in vodena v skladu z Zakonom o stavki. O zakonitosti stavke lahko v skladu s 6. členom Zakona o delovnih in socialnih sodiščih odloča le delovno sodišče, nikakor pa tega ne more in ne sme enostransko ugotavljati delodajalec," poudarjajo v sindikatu. 

Slovenija Kdaj bodo učitelji spet stavkali

Vlada: To ni stavka, to je politična kampanja

Da stavka ne bo plačana, je vlada sklenila na dopisni seji 23. februarja. "Ker je ustavno sodišče zadržalo celo začasno zakonsko podlago za urgentne začasne rešitve v s pandemijo najbolj obremenjenem delu javnega sektorja, so v tem času še toliko manj mogoče in upravičene trajne rešitve. Kakršne koli stavke v javnem sektorju v tem predvolilnem času so zato neupravičene in bodo razumljene zgolj kot del politične kampanje v nasprotju z zakonom o volitvah. Takšne stavke tudi ne bodo plačane iz proračuna," je zapisano v odgovoru vlade na napoved stavke v vzgoji in izobraževanju.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 20

  • 10:17 7. April 2022.

    Poglejte kako SDS zavaja volivce ! https://reporter.si/clanek/slovenija/poslanec-sds-branko-grims-z-zavajajocim-zapisom-na-twitterju-strasi-ljudi-957589?utm_source=svet24&utm_medium=brandbar

  • Ivo
    22:25 5. April 2022.

    Si predstavljate Kustec na mestu ministrice za zdravje ali notranje zadeve?? Pa mi bi izumrli v enem mesecu v času …

  • 21:04 5. April 2022.

    Kako smo si enotni, da si prosveta ne zasluži zvišanja plač. Trenutna vlada po moje v tem njihovem mandatu ni …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.