Slovenija
6214 ogledov

Učitelji sporočajo: "To ni enodnevna stavka!"

Stavka zaposlenih v vzgoji in izobraževanju
1/5
Saša Despot
Šole in vrtci bodo zaprti, na fakultetah ne bo pedagoškega in raziskovalnega procesa. Stavkajoči napovedujejo, da bodo vztrajali do izpolnitve stavkovnih zahtev.

Sindikat šolnikov Sviz je postavil o osem stavkovnih zahtev, ki se nanašajo na dvig plač v spodnji tretjini plačne lestvice. Zahtevajo tudi plačilo povečanih delovnih obremenitev in tveganj v času epidemije covida-19. "V šolah smo dve leti praktično delali 50 odstotkov stvari, ki nimajo nobene povezave s tistim, kar piše v prvih členih zakona o osnovnih šolah,"  poudarja predsednik Združenja ravnateljev. 

Vrtec na Štajerskem Slovenija "Tako bizarnega odgovora v 30-ih letih nismo dobili"

Shoda stavkajočih zaradi epidemioloških razmer ne bo, bodo stavkajoči pet minut pred dvanajsto zapustili svoja delovna mesta in odšli pred šole, vrtce in zavod.

V Svizu poudarjajo, da ne gre za enodnevno stavko pač pa bodo stavkali do izolnitve zahtev. Glavni stavkovni odbor naj bi se sestal v ponedeljek, ko bo odločal o nadaljevanju aktivnosti.

Zasebne šole ne stavkajo

Stavki se je pridružilo več kot 40.000 zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, poleg članov sindikata Sviz še člani Sindikata delavcev v vzgoji in izobraževanju OSO - KS 90 in Visokošolskega sindikata Slovenije.
Stavko, na katero je pozval sindikat Sviz je podprlo 91 odstotkov članov. Stavka ne poteka na okoli sto šolah, med njimi so zasebne šole, kjer nimajo sindikatov. 

Ministrica o najvišjih plačah

Včeraj se je na stavko odzvala pristojna ministrica Simona Kustec, ki je dejala, da stavko obžaluje, navedla podatke o povišanju plač v javnem sektorju ter navedla najvišje plače posameznikov v plačni skupini D. Čeprav se stavkajoči zavzemajo za dvig plač na dnu plačne lestvice pa se na te ni odzvala. Več tukaj

 

Komentarjev 18
  • jakec42 00:03 10.marec 2022.

    Ja saj poleti štrajkajo 2 meseca,pa še 4x med med učnim letom! A ni dovolj?!

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 17:51 09.marec 2022.

    Če kdo si učitelji ne zaslužijo dviga plač, tukaj smo si enotni. Dvignejo pa naj plače vsem tistim, ki delajo pod minimalcem, da šolski sitem in vrtćevski sploh delujeta. In šolniki vidijo podporo ljudstva v tem, da otrok niso pripeljali ...prikaži več v vrtce in šole. A se je vsem odpeljalo? Štrajkajo pa vedno samo zdravstveni delavci in šolniki, ki imajo za sabo močne sindikate in najbolj polne riti. Tole vse skupaj je res narobe svet. Mogoče pa ne bi bilo napačno, da naša civilizacija naredi konec.

  • Luksi 13:42 09.marec 2022.

    Najprej so se drli odprite šole, ko so se šole odprle pa jamrajo o povečanem obsegu dela, tveganju... še znižal bi jim plače lenuhom. Oni bi se primerjali z medicinskimi sestrami, ali pa policijo, da jih ni sram...