Slovenija
6811 ogledov

"Tako bizarnega odgovora v 30-ih letih nismo dobili"

Vrtec na Štajerskem Gregor Katič
Vlada: stavka v vzgoji in izobraževanju je neupravičena in zato ne more biti plačana iz javnih sredstev. Sviz: Pomočnica vzgojiteljice prejema doplačilo do minimalne plače.

Sindikat SVIZ je odgovor vlade na napovedano stavko označil kot bizaren. Poudarjajo, da vlada v ničemer ne odgovarja na njihove stavkovne zahteve. "Po zakonu o stavki bi bilo edino smiselno, da se vlada opredeli do naših stavkovnih zahtev. Govori pa o vsem mogočem, o investicijah ipd. Skrajno problematičen pa je cel kup manipulacij s številkami in trditvami, ki so v odgovoru zapisane," pravi glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj. 

"Stavka bo razumljena kot del politične kampanje"

"Ker je ustavno sodišče zadržalo celo začasno zakonsko podlago za urgentne začasne rešitve v s pandemijo najbolj obremenjenem delu javnega sektorja, so v tem času še toliko manj možne in upravičene trajne rešitve. Kakršnekoli stavke v javnem sektorju v tem predvolilnem času so zato neupravičene in bodo razumljene zgolj kot del politične kampanje v nasprotju z zakonom o volitvah. Takšne stavke tudi ne bodo plačane iz proračuna," so na vladi zapisali v odgovoru na napoved stavke v vzgoji in izobraževanju, s ki naj bi bila 9. marca. 

Več učiteljev, manj otrok

Na vladi med drugim ugotavljajo, da se je število zaposlenih v izobraževanju v zadnjih 20 letih, od leta 2000 do leta 2020, povečalo s 54.500 na 90.000. "Obenem se je število mladih do 24. leta starosti v tem istem obdobju zmanjšalo s 610.000 na 515.000. Če je leta 2020 na enega zaposlenega v šolstvu odpadlo 11 otrok, se je ta številka leta 2020 spustila na manj kot šest."

Poudarjajo še, da so v času pandemije covida-19 sektorju zagotovili znatno pomoč skozi interventne ukrepe, vredne preko 70 milijonov evrov. "Poleg tega so vrtci, osnovne šole in glasbene šole od oktobra 2020 do junija 2021 iz izplačil dodatkov zaradi epidemije prejeli skupaj še nekaj več kot 149 milijonov evrov." 

V odgovoru poudarjajo še, da so se v zadnjih letih povprečne plače v javnem sektorju v letih 2019-2021 povečale za 14,8 odstotka, medtem ko so v istem obdobju v zasebnem sektorju zrasle za 10,8 odstotka. 

Pomočnica vzgojiteljice prejema dodatek do minimalne plače

"Pomočnica vzgojiteljice v vrtcu mora po več kot 10 letih delovne dobe prejeti dodatek do minimalne plače. Med zadnjim valom epidemije, ko je bilo stanje v vrtcih zaradi pomanjkanja kadra nevzdržno, niso prejele nikakršnega dodatka," odgovarjajo v sindikatu vzgoje in in izobraževanja SVIZ.

"Za to nismo dobile niti centa več"

"S svojo plačo zelo težko preživim," pravi Maja Hebar, pomočnica vzgojiteljice v vrtcu Otona Župančiča v Mariboru. Razmere so bile med epidemijo še težje. "Izpostavljene smo bile vsem boleznim, v času epidemije pa je bilo stanje v vrtcih nevzdržno. Z otroki smo 8 ur vsak dan. Otroke moraš objeti, ves čas smo v tesnih stikih z njimi," razlaga Hebarjeva in dodaja, da so v zadnjem valu vzgojiteljice množično zbolevale.  "Oddelki so bili praktično brez kadra." Pomočnice so zato pogosto ostajale same in tako opravljale tudi delo vzgojiteljic. "Za to nismo dobile niti centa več."

Komentarjev 3
  • rd2dmk2 18:06 24.februar 2022.

    na žalost je zdaj prepozno. ko si pojedel juho nima smisla se pridušat da je bila preslana. lepo napišite kot tisti bedni mladi presrani dohtarji ( da ne omenjam tiste mlade prevzvišene dohtarce s tv-ja ) da bodo šli v ...prikaži več tujino. tujina tudi rabi pomočnice vzgojiteljice, ne rabi pa ninistrice in minstrov. tolk o JU. zdej pa en nasvet vsem iz JU, nehite gledat nase, pa se začnite borit za kolege iz gospodarstva, ko bodo oni imeli 5 jurjov bruto, bo tud za JU zelo velik dnarja. prej pa ne gre. NEEE!

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 16:24 24.februar 2022.

    To je res, vzgojiteljice so bile bolj v nevarnosti zaradi virusa kot večina zdravnikov z bajnimi Covid dodatki, ki so kovid bolnike gledali le od daleč.

  • Avatar Zala
    Zala 15:48 24.februar 2022.

    "Tako bizarnega odgovora v 30-ih letih nismo dobili" .... bedna ministrica Kustec, še bolj bedni njeni odgovori.