Slovenija
9075 ogledov

Nekateri javni zavodi v šolstvu, zaposlenim dneva stavke ne bodo plačali

Stavka zaposlenih v vzgoji in izobraževanju Saša Despot
Napoved vlade se uresničuje, SVIZ na nogah.

"Na podlagi obvestil svojih članic in članov Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) ugotavlja, da v nekaterih javnih zavodih s področja vzgoje in izobraževanja obstaja bojazen, da delavci ne bodo prejeli nadomestila plače za čas stavke, ki je potekala 9. marca 2022," so sporočili s sindikata šolnikov SVIZ. 9. marca se je stavki pridružilo okoli 40 tisoč zaposlenih v vzgoji in izobraževanju. 

Stavka zaposlenih v vzgoji in izobraževanju Slovenija Učitelji sporočajo: "To ni enodnevna stavka!"

"Stavka je bila izvedena v skladu z zakonom"

V SVIZU menijo, da bi bilo ravnanje direktorjev in ravnateljev, ki zaposlenim za dan stavke ne bodo izplačali nadomestila plače, nezakonito. "SVIZ ocenjuje, da je bila stavka v dejavnosti vzgoje in izobraževanja na dan 9. 3. 2022 organizirana in vodena v skladu z Zakonom o stavki. O zakonitosti stavke lahko v skladu s 6. členom Zakona o delovnih in socialnih sodiščih odloča le delovno sodišče, nikakor pa tega ne more in ne sme enostransko ugotavljati delodajalec," poudarjajo v sindikatu. 

Učiteljica v razredu Slovenija Kdaj bodo učitelji spet stavkali

Vlada: To ni stavka, to je politična kampanja

Da stavka ne bo plačana, je vlada sklenila na dopisni seji 23. februarja. "Ker je ustavno sodišče zadržalo celo začasno zakonsko podlago za urgentne začasne rešitve v s pandemijo najbolj obremenjenem delu javnega sektorja, so v tem času še toliko manj mogoče in upravičene trajne rešitve. Kakršne koli stavke v javnem sektorju v tem predvolilnem času so zato neupravičene in bodo razumljene zgolj kot del politične kampanje v nasprotju z zakonom o volitvah. Takšne stavke tudi ne bodo plačane iz proračuna," je zapisano v odgovoru vlade na napoved stavke v vzgoji in izobraževanju.

Komentarjev 20
  • Avatar Leon
    Leon 10:17 07.april 2022.

    Poglejte kako SDS zavaja volivce ! https://reporter.si/clanek/slovenija/poslanec-sds-branko-grims-z-zavajajocim-zapisom-na-twitterju-strasi-ljudi-957589?utm_source=svet24&utm_medium=brandbar

  • Ivo 22:25 05.april 2022.

    Si predstavljate Kustec na mestu ministrice za zdravje ali notranje zadeve?? Pa mi bi izumrli v enem mesecu v času korone, sedaj se pa jezimo na učitelje, ker štrajkajo, po tem, ko so celo korono matrali otroke in njih s ...prikaži več tistim sranjem na daljavo.

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 21:04 05.april 2022.

    Kako smo si enotni, da si prosveta ne zasluži zvišanja plač. Trenutna vlada po moje v tem njihovem mandatu ni naredila prav niti ene stvari, razen, da prosvete ni šmerglala pri njihovem štrajku.