(Ne)profitna stanovanja

Foto: Žurnal24 Stanovanjski problem lahko v času negotovosti trga začasno rešite z najemom stan
V Novem mestu so lani evidentirali sto prosilcev za neprofitna stanovanja, na razpis so prejeli 34 vlog, dodelili pa so eno stanovanje. Občina zato razmišlja o drugačni stanovanjski politiki.
Oglej si celoten članek

Mestna občina je kot svoj kapitalski vložek v ustanovitev Zarje vložila 278 stanovanj in si nad njimi pridržala dodelitveno pravico. Zdaj na občini opažajo, da Zarja brez dogovora z njimi ta stanovanja oddaja v najem za tržno najemnino, čeprav so bila že pred prenosom na Zarjo opredeljena kot neprofitna. Mestna občina je trenutno lastnica 27 neprofitnih
stanovanj. Lani so evidentirali sto prosilcev, na razpis so prejeli 34 vlog, dodelili pa eno stanovanje. V stanovanjskem programu mestne občine za naslednjih pet let ugotavljajo, da v zadnjih petnajstih letih pri zagotavljanju neprofitnega sklada stanovanj ni bilo narejenega prav dosti. Kot vzroka za to navajajo pomanjkanje proračunskega denarja in sodelovanje z Zarjo, ki ni prineslo pričakovanih rezultatov. Zadnje Aleš Kuretič, svetovalec za stanovanjsko gospodarstvo na mestni občini, komentira tako: "Zarja je delniška družba in skladno s tem statusom tudi posluje." Glede ureditve odnosa z Zarjo pravi, da nameravajo na leto vsaj polovico takšnih stanovanj, ki se bodo izpraznila, nameniti prosilcem s prednostne liste.

Prinašajo jim minus

"Težava neprofitnih stanovanj je okrog milijon evrov neizterjanih stroškov. To razliko moramo pokrivati, neprofitni del pa nam tako ali tako prinaša negativni izid poslovanja," pravi direktor Zarje Miloš Dular. Dodaja, da bi občina morala kriti stroške do določenega zneska in tudi nezmožnosti plačevanja: "Glede na to, da smo se z občino zadnje čase malo več pogovarjali, ne vidim težav, da ne bi šli po poti skupne strategije, saj lahko konec koncev občina prek svojih vzvodov vpliva na naše poslovanje." Kot še meni Dular, je zagotavljanje neprofitnih stanovanj dolgoročni proces, za katerega bo morala občina prispevati tudi finančna sredstva.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.