Neuradno: Tako zvišanje plač je pripravljena ponuditi vlada

Foto: Vlada RS Zasedanje vlade Janeza Janše.
Foto: Vlada RS Zasedanje vlade Janeza Janše.
Pogajalski skupini sindikatov in vlade naj bi se danes seznanili z zahtevami glede zvišanja plač v javnem sektorju.
Oglej si celoten članek

Pogajalski skupini sindikatov javnega sektorja sta pretekli teden vladno stran pozvali k nadaljevanju pogajanj, na katerih bodo zahtevali dvig plač, kot so ga z vlado dosegli zdravniki. Ti naj bi z vlado dosegli dogovor za dvig plač za šest oziroma sedem razredov, zvišanje plač pa bo neomejeno in ne le začasno, kot je predvideval PKP 10.

Dogovor z zdravniki še ni potrjen, vlada je na četrtkovi seji dopolnila izhodišča za pogajanja z zdravniki, uradnih informacij o njihovi vsebini pa tako v zdravniškem sindikatu Fides kot na ministrstvu za zdravje ne dajejo, dokler ne bodo pogajanja uradno končana. Govora je sicer tudi o izstopu zdravnikov iz sistema javnih plač. 

Zahtevajo enakovredno obravnavo z zdravniki

V sindikalnih centralah javnega sektorja zato zdaj zahtevajo, da se dvigne uvrstitev vseh delovnih mest v javnem sektorju za šest plačnih razredov. Zahtevajo tudi odpravo uravnilovke v spodnjem delu plačne lestvice, kar pomeni, da bi se  vrednost najnižjega plačnega razreda dvignila na raven minimalne plače.

Koliko bo ponudila vlada?

Vlada je na jutranji dopisni seji imenovala svojo pogajalsko skupino. Po neuradnih informacijah bi lahko vlada ponudila zvišanje vrednosti plačnega razreda za celoten javni sektor za tri odstotke ali pa uskladitev vseh plač z inflacijo, poroča MMC.

Za 16. februar napovedane številne stavke

Sindikat zdravstva in socialnega varstva Slovenije, Sindikat zdravstva in socialnega skrbstva Slovenije, Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije, Sindikat v zdravstvu Slovenije Pergam, SPUKC – Sindikat zdravstva Slovenije, SINCE 07 – Sindikat centrov za socialno delo in Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture so konec preteklega tedna vladi posredovali sklep o napovedi stavke, s katerim so, če njihove zahteve ne bodo uresničene, za 16. februar napovedali stavko.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 25

  • 11:19 10. Februar 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma …

  • 07:41 10. Februar 2022.

    Mi zmoremo,mi imamo,pa to,banda pokvarjena!!!

  • 01:18 10. Februar 2022.

    V zasebnem sektorju se plačene nižajo, češ srečni bodite, da imate službe v teh negotovih časih in ko se vse …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.