Slovenija
35271 ogledov

Neuradno: Tako zvišanje plač je pripravljena ponuditi vlada

Janez Janša vlada Vlada RS
Pogajalski skupini sindikatov in vlade naj bi se danes seznanili z zahtevami glede zvišanja plač v javnem sektorju.

Pogajalski skupini sindikatov javnega sektorja sta pretekli teden vladno stran pozvali k nadaljevanju pogajanj, na katerih bodo zahtevali dvig plač, kot so ga z vlado dosegli zdravniki. Ti naj bi z vlado dosegli dogovor za dvig plač za šest oziroma sedem razredov, zvišanje plač pa bo neomejeno in ne le začasno, kot je predvideval PKP 10.

Dogovor z zdravniki še ni potrjen, vlada je na četrtkovi seji dopolnila izhodišča za pogajanja z zdravniki, uradnih informacij o njihovi vsebini pa tako v zdravniškem sindikatu Fides kot na ministrstvu za zdravje ne dajejo, dokler ne bodo pogajanja uradno končana. Govora je sicer tudi o izstopu zdravnikov iz sistema javnih plač. 

Zahtevajo enakovredno obravnavo z zdravniki

V sindikalnih centralah javnega sektorja zato zdaj zahtevajo, da se dvigne uvrstitev vseh delovnih mest v javnem sektorju za šest plačnih razredov. Zahtevajo tudi odpravo uravnilovke v spodnjem delu plačne lestvice, kar pomeni, da bi se  vrednost najnižjega plačnega razreda dvignila na raven minimalne plače.

Koliko bo ponudila vlada?

Vlada je na jutranji dopisni seji imenovala svojo pogajalsko skupino. Po neuradnih informacijah bi lahko vlada ponudila zvišanje vrednosti plačnega razreda za celoten javni sektor za tri odstotke ali pa uskladitev vseh plač z inflacijo, poroča MMC.

Za 16. februar napovedane številne stavke

Sindikat zdravstva in socialnega varstva Slovenije, Sindikat zdravstva in socialnega skrbstva Slovenije, Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije, Sindikat v zdravstvu Slovenije Pergam, SPUKC – Sindikat zdravstva Slovenije, SINCE 07 – Sindikat centrov za socialno delo in Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture so konec preteklega tedna vladi posredovali sklep o napovedi stavke, s katerim so, če njihove zahteve ne bodo uresničene, za 16. februar napovedali stavko.

 
Komentarjev 25
 • Donna_Curtis 11:19 10.februar 2022.

  Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎

 • Avatar pantani
  pantani 07:41 10.februar 2022.

  Mi zmoremo,mi imamo,pa to,banda pokvarjena!!!

 • Avatar Mehičanka76
  Mehičanka76 01:18 10.februar 2022.

  V zasebnem sektorju se plačene nižajo, češ srečni bodite, da imate službe v teh negotovih časih in ko se vse dražo, v JU pa bi kar vsem povprek višali plače, da se dodatkov sploh ne omenja. Narobe svet!