Slovenija
3237 ogledov

Napovedana še ena stavka: "Vlada nas je stisnila v kot"

Medicinske sestre v URI – Soča URI – Soča Medicinske sestre v URI – Soča
Zaradi povišanja plač zdravnikom stavkovni val.

"Ker današnja pogajanja z vladno stranjo niso bila uspešna, smo bili v koordinaciji sindikatov dejavnosti zdravstva in socialnega varstva primorani napovedati stavko, ki bo potekala 16. februarja 2022 od 7. do 22. ure," so po današnjih neuspelih pogajanjih z vlado sporočili predstavniki sindikatov zdravstva, socialnega varstva in zdravstvene. 

Stavko napovedujejo tudi šolniki, ta naj bi bila 9. marca. Več tukaj. 

"Vlada nam danes na pogajanjih ni ponudila ničesar konkretnega, nobenega dodatnega niti nabora delovnih mest niti povišanja plačnih razredov," je v izjavi za medije povedala predsednica Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije Irena Ilešič Čujovič.

Zdravnikom bistveno višje plače

"Izhodišča vlade so za vse zaposlene v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva ponižujoča. Ko vlada pride s predlogom za eno poklicno skupino v izhodiščih za 113 milijonov evrov in za vseh ostalih 40.000 zaposlenih z izhodišči za 5,8 milijona evrov, je to nič drugega kot ponižujoče," je povedal vodja stavkovnega odbora Sindikatov v zdravstvu Slovenije Pergam Vladimir Lazić.

Vlada naj bi namreč dala zeleno luč za povišanje plač zdravnikom in zobozdravnikom, večini naj bi se plače dvignile za šest plačnih razredov, nekaterim zdravnikom specializantom tudi za sedem. Uradno vsebina dogovora še ni znana, je pa vlada na četrtkovi seji sprejela dopolnjena pogajalska izhodišča, težka 113,5 milijona evrov na letni ravni.

Zahtevajo primerljivo vrednotenje delovnih mest

Zato v sindikatih zdravstva in socialnega varstva zahtevajo dvig vrednotenja delovnih mest v zdravstvu in socialnem varstvu primerljivo z delovnimi mesti zdravnikov in zobozdravnikov, in sicer za šest plačnih razredov. S tem bi se po njihovi oceni zaradi enotnosti plač v javnem sektorju odpravila nesorazmerja pri vrednotenju med posameznimi delovnimi mesti in poklicnimi skupinami, skladno z novembra lani sklenjenim dogovorom.

Zahtevajo tudi sprejem standardov in normativov v zdravstvu in socialnem varstvu, pa tudi plačilo stavke stavkajočim v višini, kot če bi delali. "Če stavkovne zahteve ne bodo uresničene, bomo sindikati odločali o nadaljevanju in morebitnem zaostrovanju stavke," so še napovedali v sindikatih.

"Vlada nas je stisnila v kot"

Ob tem so poudarili, da se zavedajo zahtevnosti razmer v zdravstvu in socialnem varstvu, zlasti v času trenutne epidemiološke situacije, saj njihovi člani dnevno delajo v teh razmerah, in pričakovali bi, da se tega zaveda tudi vlada.

Stavka bo potekala med 7. in 22. uro, stavkajoči pa bodo v času stavke zagotavljali minimum delovnega procesa v skladu z zakonom o stavki, področno zakonodajo in kolektivnimi pogodbami. Udeležba v stavki ni vezana na članstvo v sindikatih, temveč je to ustavna pravica vsakega zaposlenega, so po današnjem srečanju v imenu sindikatov, ki so napovedali stavko, sporočili iz sindikata zdravstva in socialnega varstva.

Kot je spomnila Ilešič Čujovičeva, so med stavko dolžni zagotavljati minimum delovnega procesa. "Zagotovo bomo storili ve, kar je v naši moči, da bodo pacienti, stanovalci in uporabniki storitev čim manj občutili stavko. Pa vendar je stavka stavka. Je skrajno sredstvo, ki seveda se mora nekje poznati, sicer nobenega učinka ni. Računamo na razumevanje javnosti, da smo v to bili primorani. Vlada nas je stisnila v kot in naša reakcija je zgolj posledica ravnanj vlade," je še dejala.

Na ministrstvu za zdravje so napoved ocenili za preuranjeno, navaja STA. "Verjamemo, da smo v teh težkih časih za zdravstvo, ki še komaj nosi breme pandemije, pripravljeni drug drugemu prisluhniti in iskati kompromise. Če bo do stavke res prišlo, pa je najbolj pomembno, da ni okrnjena zdravstvena obravnava pacientov," so še zapisali.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 8
  • dusko89 20:58 04.februar 2022.

    Vsi državljani vas podpiramo. Vsi bi morali na ceste, ker je tega dovolj.

  • rd2dmk2 17:27 04.februar 2022.

    a vidite tolk pisanja od učiteljev in zdavstvenega osebja.. od gasilcev, ki rešujejo kjerkoli in kadarkoli pa niti besede.. in so bili prvi v vrsti, za konc dragi moji negimo pisart pa vsi skupaj v štrajk. ne damo penezev za ...prikaži veča JU.. fak pa JU dobi plačo 5 v mesecu, gospodarski sektor pa 18 v mesecu.. kaj vam ne kapne.. še predno vi dobite svoje oni še zapravijo. smo se naučili da doma sami šolamo otroke, reciklirat znamo in smo zero waste, zdej pa kosobrina pokličemo pa mamo vse.

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 17:02 04.februar 2022.

    Kot sem že večkrat povedal...Janša bo oropal, uničil in požgal vse za sabo..kot hunski poglavar Atila..