Golobu se stolček vse močneje trese, odrekli naj bi mu podporo

Foto: Benjamin Kovač
Foto: Benjamin Kovač
Ribiča so že razrešili, želijo se znebiti tudi Novšaka. Glavna tarča pa naj bi bil predsednik uprave Gen-I Robert Golob.
Oglej si celoten članek

Za energetske stolčke naj bi te dni potekal neusmiljen kadrovski boj. Andrej Ribič, nekdanji predsednik uprave Elektra Ljubljana, je bil že razrešen, zdaj naj bi bil na vrsti generalni direktor Gen Energije Martin Novšak, končni cilj pa naj bi bil predsednik uprave Gen-I Robert Golob. Na dolgi seji nadzornega sveta Gen Energije, krovne družbe skupine Gen in polovične lastnice Gen-I, po poročanju časnika Delo nadzorniki niso dali soglasja k temu, da bi Novšak podprl nov mandat Golobu. Nadzornike Gen energije vodi Cvetko Sršen, nekdanji kandidat stranke SDS za župana Krškega in vodja tamkajšnjega območnega odbora stranke. 

Po poročanju portala 24ur.com bi bil lahko ob svoj stolček v tem tednu tudi direktor Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) Viktor Vračar

Ribič za razrešitev obtožil Vrtovca

Nekdanji predsednik uprave Elektra Ljubljana Andrej Ribič je prepričan, da za njegovo razrešitev ni bilo nikakršnih razlogov, kar namerava z izpodbojno tožbo dokazati na sodišču. Prst je uperil proti infrastrukturnemu ministru Jerneju Vrtovcu, ki očitke o političnem kadrovanju odločno zavrača. Del opozicije govori o "politični čistki" v energetiki.

Potek Ribičeve razrešitve je v nedeljski oddaji Ena na Ena na Pop TV razkril ljubljanski župan Zoran Janković, Ribič pa jih je pozneje potrdil. Več o vsebini pogovora na tej povezavi

Nadzorni svet ga je krivdno razrešil

Foto: Elektro Ljubljana Andrej Ribič Da gre za politično odločitev, po Ribičevih pojasnilih dokazuje dejstvo, da je bil 18. oktobra povabljen v DZ. V današnji izjavi za javnost je ponovil, da ga je v prostore stranke SDS povabil sekretar te stranke Borut Dolanc, ki mu je ob tej priložnosti ponudil dogovor o predčasni razrešitvi z mesta predsednika uprave.

"Jaz dogovora nisem mogel podpisati. Dolanc mi je povedal, da je prišel ukaz od zgoraj, prepričan sem, da za tem stoji minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec," je dejal Ribič. "Če se spomnite, je pred nekaj tedni v Hrastniku na otvoritvi sončne elektrarne dejal, da se bodo morali stari direktorji posloviti," je dodal.

Dogovora o predčasni razrešitvi Ribič ni sprejel, nadzorni svet pa ga je v petek krivdno razrešil. "Zapis nadzornega sveta, da odloča o moji krivdni razrešitvi, hkrati pa mi ponuja sporazum, je kontradiktoren in po mojem mnenju za nadzornike tudi kazniv. Če sem kriv, bi me morali brez pogajanj razrešiti takoj," je izpostavil Ribič.

Rešiti se želijo še Goloba

Med razlogi za "tako hitro" razrešitev je izpostavil tudi skupščino družbe Gen-I, ki bo po njegovih besedah predvidoma ta teden. "Verjetno hoče minister s svojimi sodelavci vzeti glasovalne pravice, ki jih ima Elektro Ljubljana na tej skupščini. Kot veste, se odloča o usodi Roberta Goloba," je dejal.

Po poročanju več medijev namreč tudi predsednik uprave Gen-I Golob nima podpore politike. Nadzorniki imajo sicer na seji, ki bo predvidoma danes, sklep o Golobovem ponovnem imenovanju.

Slovenija Energetski cunami: Golobovo glavo hočejo že danes

"Vrtovec je pred dnevi dejal, da v njegovem sektorju ni političnih zamenjav in političnega kadrovanja ... jaz prihajam iz njegovega sektorja in na žalost nisem edini, ki se mu to dogaja. Sami sodite o tem," je danes poudaril Ribič.

Foto: Benjamin Kovač Slovenija 18.11.10, Robert Golob, direktor Gen i, energetika, Intervju, foto: Be Vrtovec trdi, da ni povezan z dogajanjem

Ministrstvo za infrastrukturo, pod katerega spada tudi področje energetike, po besedah ministra Vrtovca skrbi za zakonodajo in vsebino področja. "Za kadrovanja, imenovanja ... so pristojne druge institucije," je bil jasen v današnji izjavi za medije.

"Ne vem od kje in kako so nastale te obtožbe, to ni vprašanje zame, ampak za nekoga drugega," je komentiral minister.

Tudi o Ribičevem sestanku v prostorih poslanske skupine SDS v DZ Vrtovec ne ve ničesar.

Tudi v SDS zavračajo obtožbe

Po oceni SDS je medtem očitek, da je šlo v primeru Ribičeve razrešitve za politično razrešitev, "brezpomenski". Pravico za imenovanje kadrov v družbah, v katerih je država lastnica oz. zgolj vpletena v lastniško strukturo družbe, imajo zgolj Slovenski državni holding in nadzorni sveti posameznih družb, so zapisali za STA.

"Kot veste, generalni sekretarji strank nimajo zakonsko opredeljenih pravic imenovanja kadrov v družbah, v katerih je država lastnica oz. zgolj vpletena v lastniško strukturo družbe," so pojasnili glede Ribičeve trditve, da je Dolanc v državnozborski pisarni poslanske skupine SDS od njega zahteval, da zapusti vrh podjetja.

SDH: Ribič enostransko, zavajajoče in poenostavljeno javnosti predstavlja zapletene večstranske civilnopravne in korporacijske odnose

V Slovenskem državnem holdingu (SDH) pa so v odziv na Ribičevo izjavo o domnevnih pritiskih zapisali, da Ribič "enostransko, zavajajoče in poenostavljeno javnosti predstavlja zapletene večstranske civilnopravne in korporacijske odnose".

Ribič je po njihovih besedah kot predsednik uprave Elektro Ljubljana že v letu 2018 sklenil pravne posle, "s katerimi je ustanovil enostranska opcijska upravičenja v korist družbe GEN energija na 25% deležu, ki ga ima Elektro Ljubljana v GEN-EL v smislu zagotavljanja zavez družbenikov družbe GEN-EL k javno zasebnem partnerstvu, kjer sta uravnoteženo (50:50) zastopana državni in zasebni kapital. Vsi ti pravni posli so določali način uveljavitve opcijskih upravičenj ter tudi ceno in bili odobreni tudi s strani pristojnih organov družbe Elektro Ljubljana".

GEN energija je navedeno opcijo junija 2021 uveljavila ter v skladu s pogodbo opcijskemu zavezancu Elektro Ljubljani nakazala dogovorjeno kupnino, so nadaljevali. "V zvezi z navedeno realizacijo opcije (za katero je pogodbo sklenila prav Elektro Ljubljana) je Elektro Ljubljana sprožila sodni postopek. Isti delež, glede katerega je opcijo unovčila GEN energija in o katerem teče sodni postopek, je Elektro Ljubljana ponudil na trgu."

Kot so poudarili, SDH spoštuje pravila in dobro prakso korporativnega upravljanja družb s kapitalsko naložbo države. "Ne na navedenem ne na kateremkoli drugem srečanju pa SDH ali njegovi zaposleni niso izražali nikakršnih navodil, kar navaja g. Ribič v svojih izjavah. Ponovno tudi poudarjamo, da SDH do nedavnega ni bil seznanjen z začetim postopkom prodaje 75% deleža v GEN EL, ki ga izvaja Elektro Ljubljana skupaj z GEN-I," so dodali. S predčasnim odpoklicom niso imeli povezave, saj da se v delo nadzornega sveta ne vmešavajo, so sklenili.

Opozicija: Gre za politično čistko v energetiki

Da gre za politično čistko v energetiki, pa je slišati iz vrst opozicije v DZ. "Namesto operativne vlade imamo podjetje SDS d.o.o., ki ima številne hčerinske družbe, med drugim SDS naši kadri, kjer s pomočjo podizvajalke NSi vršijo čistko v energetiki," je dogajanje v izjavi za javnost v DZ komentiral Soniboj Knežak iz SD.

"Energetika je vedno polje mešetarjenj in nekega spopada različnih interesov. Kot vemo, je SDS eden ključnih igralcev pri tem, že ves čas in kot pravilo pa vedno znova ven pokuka tudi minister (Andrej op. a.) Vizjak," se je na dogajanje odzvala Nataša Sukić (Levica).

Po njenih besedah gre za nadaljevanje prevzemov vlade Janeza Janše in nadaljevanje kadrovske čistke "z namenom svojim zagotoviti službe, se dokopati do denarja".

Foto: Saša Despot Rudi Medved "To, kar se dogaja tukaj v DZ, kaže na način delovanja te koalicije, na način delovanja SDS ter podpornic SMC in NSi," je bil kritičen tudi Rudi Medved (LMŠ). "NSi pravi, da se politika ne sme vmešavati v gospodarstvo, zdaj pa imamo odkrite namige, da je Vrtovec kar sam posredoval, da se direktorja Elektra Ljubljana odstavi. To je brutalno delovanje te koalicije, ki smo mu priča že leto in pol," je dodal.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 12

  • 14:48 9. November 2021.

    Njegova izjava, da I-Gen ne bo dvigal cen elektrike do poletja 2022, ga bo morda stala položaja. Kako si upa, …

  • 05:04 9. November 2021.

    GOLOBIČEV kader, hotel je privatizirat del državnega premoženja, pa se ni izšlo, a ne?

  • 20:58 8. November 2021.

    zamenjat nekoga, ki druzbo dokazano vodi vec kot odlicno, je milo receno debino do amena. in ce se zdaj vernikom …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.