Slovenija
19689 ogledov

Energetski cunami: Golobovo glavo hočejo že danes

Slovenija 18.11.10, Robert Golob, direktor Gen i, energetika, Intervju, foto: Be Benjamin Kovač
SDS in NSi želita že dan pred skupščino iz vseh enačb za sestavo nove uprave družbe Gen-I, naše največje dobaviteljice energije končnim uporabnikom, umakniti Roberta Goloba.

Čeprav so se v javnosti začela ugibanja o Golobovi usodi prejšnji teden, ko je Planet TV objavil prispevek o domnevni zakulisni privatizaciji Gen-I in Elektra Ljubljana, se politični pritiski na odločevalce stopnjujejo že celo leto. Robert Golob je Gen-I, ki je v posredni državni lasti, vodil 17 let, torej od ustanovitve, vmes pa je bil nekajkrat na seznamu za odstrel.

Tokrat gre očitno zares. Mandat upravi Gen-I poteče 17. novembra, danes pa bodo nadzorniki Gen Energije, največje lastnice Gen-I, pripravili predlog za imenovanje nove uprave na torkovi skupščini. Po naših informacijah je nadzorni svet, ki ga vodi Cvetko Seršen, kader SDS, ki se je po tej liniji zavihtel tudi na čelo Telekoma, dobil jasno navodilo ministra za infrastrukturo Jerneja Vrtovca (NSi), da na seznamu ne sme biti Roberta Goloba.

Da tokrat mislijo resno, so pokazali že s petkovo krivdno razrešitvijo Andreja Ribiča, predsednika uprave Elektra Ljubljana, ki po nekaterih informacijah ni želel podpisati sporazumne odpovedi, v kateri bi za zgodbo o zakulisni privatizaciji okrivil Goloba. »Gre za izmišljeno zgodbo, katere glavni cilj je glava Roberta Goloba,« pravi poznavalec razmer, ki ni želel biti imenovan. »Gre za konstrukt, ker bi bilo nenavadno, da kar tako menjaš upravo, ki iz leta v leto niza rekordne poslovne rezultate in na drugi strani posluša predsednika vlade in ne draži elektrike, ko jo vsi,« dodaja. Mimogrede, nadzorni svet Elektra Ljubljana vodi Božidar Godrnjavec, sekretar na ministrstvu Vrtovca.

In zakaj gre?

Ribiču in Golobu očitajo, da naj bi brez vednosti nadzornega sveta Gen Energije, SDH in nadzornikov Elektra Ljubljana sklenila pogodbo o prodaji 75 odstotkov družbe Gen-El, ki je polovična lastnica Gen-I. Obe družbi nasprotno trdita, da so zadevo večkrat predstavili ključnim odločevalcem, ki niso imeli nobenih zadržkov.

»Uprava za prodajo deleža potrebuje soglasje ostalih družbenikov Gen-El, skupščine Gen-I, nadzornega sveta Gen Energije ter uprave SDH. Brez soglasja države lastniške strukture Gen-I ni mogoče spreminjati,« navajajo v Gen-I. Gre sicer za delež, ki je bil najprej v lasti Petrola, nato Sklada obrtnikov in podjetnikov ter Gorenjske banke, ko so se pa navedeni želeli umakniti, je lastniško strukturo s pomočjo Elektra Ljubljana zaprl Gen-I sam.

Druga fronta je odprta pri deležu Elektra Ljubljana v družbi Gen-El. Pogodba med družbeniki v tej družbi je Gen Energiji omogočala odkup deleža Elektra Ljubljana zaradi regulatorne zahteve, kar je tudi storila. A v Elektro Ljubljana so smatrali, da je Gen Energija za delež plačala premalo in celotna zadeva je pristala na sodišču.

 

Komentarjev 21
  • malarin 07:22 12.november 2021.

    V Kranju nam je GEN - I omogočil prvi po normalni ceni plin in elektriko. V naši hiši imamo dobre izkušnje z G. Golobom. NJEMU SVETUJEM: Naj gre v politiko takoj ! Do spomladi strnemo vrste in peljemo Slovenijo naprej ...prikaži večj . Zdaj je zadnji čas, da se zbudimo, SLOVENIJA ! ! !

  • alen04 08:36 08.november 2021.

    No, pa je en glas manj za Janšo na volitvah.

  • 277e7e0798e154efbedb78510b05597587d206c4 08:26 08.november 2021.

    Z njim pa gre še Alenka. Upamo da to pot dokončno. Dosti je Sloveniji njene škode.