Slovenija
26076 ogledov

GEN-I ne bo dražil elektrike in plina, samooskrba tudi za vse brez streh

Gen-I
GEN-I vsaj do julija prihodnje leto ne bo spreminjal cen električne energije in zemeljskega plina. Obenem uvajajo načrt Sončne skupnosti GEN-I, ki bo zagotovil največjo samooskrbno skupnost v Sloveniji, v katero se bo lahko vključilo vsako gospodinjstvo.

''Gospodinjstva pri GEN-I so lahko brez skrbi, namreč kljub rastočim cenam na evropskem trgu bodo cene električne energije in zemeljskega plina za gospodinjske odjemalce GEN-I ostale enake,'' so sporočili iz družbe GEN-I. Kljub ekstremni rasti cen energentov na mednarodnih trgih GEN-I za gospodinjske odjemalce ne bo zvišal cen električne energije in zemeljskega plina najmanj do poletja 2022.

''V družbi GEN-I namreč že več kot sedem let niso zvišali cen tarif električne energije rednega cenika za gospodinjske odjemalce,'' so zapisali. V družbi ugotavljajo, da so fosilni viri še vedno glavno gonilo rasti cen energentov, kar ob zdajšnji energetski krizi dokazuje, da bo le hitra zelena preobrazba energetike in pospešena gradnja novih brezogljičnih virov omogočila dolgoročno stabilne cene.

Novost: Samooskrbna sončna skupnost GEN-I, nižje položnice

Zato so danes predstavili načrt Sončne skupnosti GEN-I, ki bo omogočila samooskrbo tudi tistim gospodinjstvom, ki si ne morejo omisliti lastne sončne elektrarne: ''Povezali bomo strešne površine in odjemalce širom Slovenije ter zgradili največjo samooskrbno skupnost v državi,'' je na novinarski konferenci izjavil predsednik uprave GEN-I, dr. Robert Golob.

Brezogljični projekti bodo dostopni vsakomur, saj ob enakih ali celo nižjih stroških omogočajo prehod k čistejšim virom energije. Doslej so zgradili že več kot 3000 sončnih elektrarn za individualno samooskrbo. Nov projekt bo v celoti temeljil na gradnji novih obnovljivih virov energije. V letu 2022 bodo zgradili sončne elektrarne s skupno močjo 10 megavatov, v treh letih pa načrtujejo izgradnjo kar za 100 megavatov sončnih elektrarn.

Posamezne panele na teh elektrarnah bo lahko najelo vsako gospodinjstvo, ki se bo odločilo vključiti v Sončno skupnost GEN-I. S tem si bo lahko zagotovilo zeleno elektriko ob nizkih in predvidljivih stroških za več let naprej.

S priklopom prve sončne elektrarne spomladi 2022 bo v skupnost vstopilo prvih 500 članov. Z gradnjo novih sončnih elektrarn bodo v skupnost lahko vstopala nova gospodinjstva, pri čemer bodo imela prednost tista, ki se bodo najhitreje prijavila. Načrtujejo, da bodo na ta način samooskrbo v prihodnjih treh letih omogočili kar 25.000 slovenskim gospodinjstvom.

''S Sončno skupnostjo GEN-I bodo gospodinjski odjemalci postali neodvisni od nihanj cen energije na mednarodnih trgih, saj bodo svojo porabo povezali s proizvodnjo elektrike iz skupnostnih sončnih elektrarn,'' zagotavljajo. Z najemom panelov si bodo lahko posamezna gospodinjstva znižala stroška elektrike za od 60 do 75 odstotkov: ''Skupaj s stroškom najema panela pa bo njihov račun za oskrbo z električno energijo tudi do 10 odstotkov nižji, kot ga plačujejo sedaj,'' še predvidevajo v GEN-I.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 10
  • rd2dmk2 10:10 26.oktober 2021.

    prvo. obljubili so da ne bodo dražili do junija 2022. kaj bo potem ? ne pozabit na vezave in penale. kot drugo. zakaj lastnik omrežja zahteva od graditelja fotvoltaične elektrarne da posodobi omrežje ( poveča kable )? k porabniku gre ...prikaži več brez problema 11kW a od porabnika k distributerju pa ne more !? in za povrh ni blema postavt panele , kaj bo z njimi ko bodo istrošeni nihče ne ve, da se pa v potoku zmontira ena turbina brez jezov, to pa ne. in baker in želez se kamot reciklira.

  • Melinda_Owens 16:30 25.oktober 2021.

    Prvi mesec sem od tega preprostega spletnega gospodinjskega dela prejel 26391. To delo je na spletu in je delno ali v zaključnem obdobju zelo enostavno, samo sledite navodilom na tem blogu ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

  • scharc 15:19 22.oktober 2021.

    Hecno, da zaenkrat ni na voljo nobenih konkretnejših informacij o delovanju sistema. Najbrž le sondirajo kakšno zanimanje bodo vzbudili na trgu, zato imajo le 10€ (vračljive) prijavnine.