Pod streho > Varčna hiša
2961 ogledov

Po novem bo lahko vaša elektrika v celoti iz obnovljivih virov energije

Sončna elektrarna na hiši arhiv Gen-i
Gen-I bo januarja kot prvi ponudnik odjemalcem ponujal le še električno energijo, poizvedeno iz okolju prijaznih, brezogljičnih virov. Odjemalci bodo lahko sami izbrali brezogljičen vir energije. Na ta način namerava Gen-I ogljični odtis gospodinjstev v primerjavi z letom 2019 znižati za 1,65 milijona ton ogljikovega dioksida letno.

"Prepričan sem, da je energija sonca najčistejša izbira za prihodnost. Odjemalcem bomo zato prvič omogočili dobavo elektrike, ki bo 100-odstotno proizvedena iz sončne energije. Kot največji dobavitelj v slovenski energetiki moramo biti zgled ostalim. Če zmore Gen-I, zmore cela Slovenija," je ocenil predsednik uprave Gen-I Robert Golob.

Njihovi odjemalci bodo s prihodnjim letom lahko izbirali med energijo sonca, energijo vode in jedrsko energijo. "V Gen-I verjamemo, da so jedrska energija in obnovljivi viri naravni zavezniki pri prehodu v brezogljično družbo. Verjamemo v moč povezovanja vseh brezogljičnih virov in tehnologij z enim samim skupnim ciljem: doseči podnebno nevtralnost Slovenije v čim krajšem možnem roku. Ne zaradi zahtev mednarodne skupnosti ali EU, temveč zaradi ohranitve življenjskega okolja za naše bodoče rodove," so dodali.

Pokazati želijo, da oskrba z električno energijo brez ogljikovega dioksida ni več luksuz, temveč odločitev v skupno dobro, ki si jo lahko privošči vsak. Razogljičenje je, kot so poudarili, mogoče doseči ob primerljivih cenah elektrike.

Po javno dostopnih podatkih je letni ogljični odtis povprečnega gospodinjstva dobrih šest ton ogljikovega dioksida letno. "Z našo ponudbo bomo 40 odstotkom vseh slovenskih gospodinjstev v povprečju znižali njihov ogljični odtis za 2,5 tone letno," so dodali.

 
Komentarjev 3
  • bobo7 22:25 03.december 2020.

    Torej se bo el. znižala

  • florijanf 21:20 03.december 2020.

    Ponoči bo sigurno elektrika proizvedena na sonce. Ali imajo toliko hranilnikov energije?

  • Snežinko 12:59 03.december 2020.

    Malce za hec, malce zares: s sosedom sva na istem (zračnem) energetskem kablu. Jaz se odločim za “eko” energijo, on ne. Naj mi nekdo, ki je pametnejši od mene razloži, kako bo geni prepričal elektrone v kablu, naj gredo tisti, ...prikaži več rojeni iz sonca samo v mojo bajto, ne pa v sosedovo? Pa še to: energija s sonca najčistejša? Hm... Proizvodnja elektrike že mogoče, proizvodnja celic je pa daaaaaaleč od “eko”. Poteka na kitajskem, svinjarija pa teče direkt v reke. Ja, “eko”.