Slovenija
4795 ogledov

Šef Elektra Ljubljana: Razrešili so me v pisarni poslanca SDS

Andrej Ribič
1/2
Elektro Ljubljana
Nedavno razrešeni predsednik uprave Elektra Ljubljana Andrej Ribič je potrdil, da je generalni sekretar vladajoče stranke SDS Borut Dolanc v pisarni vodje poslanske skupine SDS Danijela Krivca v državnem zboru od njega zahteval, da zapusti vrh podjetja. Ribič bo o tem podrobneje spregovoril v ponedeljek.

V petek pozno popoldne je Nadzorni svet Elektra Ljubljana predčasno in iz krivdnih razlogov razrešil dolgoletnega predsednika uprave Andreja Ribiča. A še pred tem so, kot kaže, na Ribiča izvajali pritiske, poroča portal 24ur.com.

Ribič je za portal potrdil besede ljubljanskega župana Zorana Jankovića izrečene v današnji oddaji Ena na Ena z Urošem Slakom, češ da je Dolanc povabil Ribiča na sestanek v državni zbor. Ta je, tako Janković, potekal v pisarni Danijela Krivca, vodje poslanske skupine SDS.

Danijel Krivec | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Ribič je za portal pojasnil, da so mu najprej ponudili predčasni sporazum z odpravnino, če bi vrh Elektra Ljubljana, podjetja, ki upravlja največje distribucijsko omrežje, po več kot desetih letih vodenja zapustil sam.

"Predloga o predčasnem sporazumu mojega mandata in delovnega razmerja nisem mogel sprejeti, saj za to niso bili podani nikakršni razlogi. Nasprotno - glede na razloge, ki so jih navajali, je očitno, da so želeli pripeljati nekoga, ki bo sklenil škodljiv posel ter oškodoval družbo in njene delničarje, v dobro katerih sem vedno delal," je zapisal Ribič.

Kot gre razumeti Ribiča, je bil na koncu razrešen, ker ni pristal na pogoje vrha SDS. Na njegovo mesto kot vršilec dolžnosti sicer prihaja dosedanji finančni direktor Marjan Ravnikar.

Ribič na vprašanje, kdo stoji za vsem skupaj, odgovarja: "Dolanc me je povabil na pogovor, dejal je, da se je hotel z mano prijazno pogovoriti in da to ni njegova želja, ampak da je želja od višjih ... sklepam, da od ministra Vrtovca, ker je on tisti, ki je odgovoren za energetiko."

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je v odzivu za 24ur.com dejal, da se drži "načel korporativnega upravljanja in kot politik ne morem imeti možnosti posegati v upravljanje gospodarskih družb. Za to imamo SDH, ki je skupščina tudi v tem primeru Elektra Ljubljana."

Ribič je medtem ločeno sporočil, da bo v ponedeljek podrobneje, z imeni konkretnih oseb, predstavil politične in druge pritiske, ki jih je bil deležen pred petkovo razrešitvijo s položaja predsednika uprave.

Prošnjo za odziv na navedbe Ribiča je STA poslala poslanski skupini SDS in stranki SDS, na odgovor še čakamo.

Komentarjev 7
  • Avatar Leon
    Leon 08:46 08.november 2021.

    Edina rešitev ,da ljudstvo izklopi SDS janšizem .

  • bogdan76 08:10 08.november 2021.

    Nekaj je pozabil povedati v katiri pisarni soga postavili nato mesto hahaha.

  • Jernej65 22:52 07.november 2021.

    SDS je že tako arogantna, da takšne stvari opravijo še zehajoč pri jutranji kavi in potem si rečejo, sedaj pa veselo na delo, pred nami je še dolg dan. Upam da kmalu pride streznitev.