NiceHash: Novo v primeru kraje 56 milijonov evrov vrednih bitcoinov ljubljanski družbi

Foto: Profimedia Hekerski napad Foto: Gregor Prebil Spletni oglasi Foto: Shutterstock Scena 19.08.11, hacker, heker, racunalniski tat, facebook, foto: shutterstock
Okoli pol milijona uporabnikov spletnega mesta slovenskega podjetja NiceHash je včeraj ostalo brez 56 milijonov evrov vrednih bitcoinonv.
Oglej si celoten članek

Včeraj smo prejeli kazensko ovadbo zaradi vdora v informacijski sistem gospodarske družbe z območja Ljubljane, so potrdili tudi policisti.

"Zadevo intenzivno preiskujemo, zato o podrobnostih ne moremo govoriti. Lahko pa povem, da se s primerom ukvarjajo ustrezno usposobljeni policisti z različnih področij. V okviru preiskave sodelujemo tudi z drugimi državami. S katerimi ne morem povedati, saj bi lahko storilci dokaze uničili," je včerajšnjo krajo 56 milijonov evrov vrednih bitcoinov komentiral Boštjan Lindav s kriminalistične policije.

Bitcoine se lahko pridobi na več načinov. Lahko se prejmejo kot plačilo za storitev ali izdelek, lahko se jih kupi na borzi ali pa do njih dokoplje z rudarjenjem.

Prav v rudarjenje kripto valut je bila vpletena družba NiceHash, ki so jim tatovi včeraj ukradli 56 milijonov evrov. Delovala je kot neke vrste posrednik med ljudmi, ki so svoje računalniške kapacitete uporabljali za rudarjenje in za to v zameno dobili plačilo, pojasnjujejo poznavalci.

Hekerji Okradli slovensko podjetje. Stranke ostale brez 56 milijonov evrov?

"Pri rudarjenju gre za reševanje kriptografskih nalog, kar zahteva procesorsko moč in potemtakem električno energijo. Z investiranjem v grafične kartice z zmogljivimi procesorji se lahko postopek pospeši, a več kot imate kartic, večji je vložek in več energije se porabi. Zaradi vse večje vrednosti bitcoina vse več ljudi razmišlja o investicijah v njihovo rudarjenje, a s tem je praktično nemogoče konkurirati rudarskim postrojenjem, ki jih imajo Kitajci, recimo v Mongoliji, kjer je elektrika poceni," pojasnjuje Gorazd Božič, strokovnjak za informacijsko varnost.

Foto: Gregor Prebil Spletni oglasi Rudarjenje je zato zelo tekmovalen posel. Ko se omrežju pridružujejo novi rudarji, postaja pridobivanje dobička vse težje. Ni centralnega organa ali razvijalca, ki bi imel moč vplivati na sistem tako, da bi nesorazmerno povečal svoje dobičke.

"Bitcoini nastajajo po predvidljivem vzorcu: hitrost nastajanja se na približno vsaka štiri leta razpolovi. Pri številu 21 milijonov bitcoinov se bo nastajanje novih povsem ustavilo. Takrat bodo rudarji prejemali svoje plačilo verjetno le iz številnih prostovoljnih prispevkov pri nakazilih," pojasnjujejo v skupnosti uporabnikov bitcoinov.

Brez nadzora, prez pravil

Država trgovanja s kripto valutami ne nadzoruje. "Ravno to naj bi bila privlačnost kripto valut. Da torej ni neke osrednje avtoritete, ki bi določala pravila. Toda dogodki, kot je tale, pa kažejo, da uporabniki niso zaščiteni. Podrobnosti so sicer zapisane v pogojih poslovanja, vprašanje je, kaj so imeli v teh pogojih zapisano, zato je to tudi vprašanje za pravnike. V tem trenutku ni dokončnih odgovorov," poudarja Božič.

56 milijonov evrov V ljubljanskem podjetju potrdili: Okradli so nas!

A ker trgovanje z bitcoini ni regulirano, država ni tista, ki bi morala za oškodovance poskrbeti.

Je zlorab in kraj kripto valut veliko? "Naleteli smo že na primere kraje bitcoinov iz spletnih denarnic. Ljudje ne uporabljajo naprednih zaščit pri teh storitvah. Tukaj smo spet pri težavah zaradi regulacije. Banka Slovenije denimo predpiše, katere pogoje morajo bankirji izpolnjevati, tukaj pa je vse brez pravil," dodaja Božič.

Pa se ljudje zavedajo tveganj, v katera se spuščajo? "Odvisno koga vprašate," odgovarja Božič. "Če mene, ki se ukvarjam z informacijsko varnostjo, bom rekel, da se nevarnosti zavedajo premalo. Če pa vprašate vlagatelje, imajo povsem nasprotno mnenje. Sploh pa podjetja, ki služijo z ICO-ji, torej začetnim zbiranjem kripto valut. Tam vam bodo zagotovili, da je vse v najlepšem redu. Njihov poslovni model je pač od tega odvisen."

david.jug@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 20:47 9. December 2017.

    to bi lahko bila damjan in jure

  • 00:03 8. December 2017.

    Mojstri so bili na delu!

  • 16:59 7. December 2017.

    In kaj je tukaj novega???

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.