Noč, ki se je vsako leto veselimo

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Kot je to že običajno, zadnjo nedeljo v oktobru prehajamo na zimski čas.
Oglej si celoten članek

Ob 3. uri se bodo urni kazalci premaknili za eno uro nazaj, saj bomo prešli na zimski čas. Noč bo tako prinesla uro več spanja. 

Premikanje urnih kazalcev vsako leto dvigne kar nekaj prahu. Številni namreč nasprotujejo premikanju in zagovarjajo možnost, da bi takšno početje opustili. O premikanju se je izrekel tudi Evropski parlament. Ta je marca letos z veliko večino podprl predlog Evropske komisije, da se premikanje ukine. Z odločitvijo se strinja tudi 84 odstotkov od 4,6 milijona Evropejcev, ki so sodelovali v anketi o prestavljanju ure. 

Poletni ali zimski čas? Bo ukinitev premikanja ure dvakrat letno sploh izpeljana?

Predlog je trenutno na mirovanju, pravijo na ministrstvu za infrastrukturo, kjer dodajajo, da do imenovanja nove Evropske komisije ne pričakujejo nobenih aktivnosti. Uro naj bi zadnjič spreminjali leta 2021, pri čemer bi se vsaka država članica odločala zase, kateri čas bodo uvedle trajno. Veliko bo odvisno tudi od analize posledic takšne odločitve, pri kateri vztrajajo države članice. 

Strokovnjaki s področja zdravja se bolj nagibajo k ohranitvi zimskega časa, medtem ko so Slovenci na splošno bolj naklonjeni ohranitvi poletnega časa. 

Premikanje ure Zadnji premik ure leta 2021, Slovenija bo najverjetneje ohranila zimski čas

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 7

  • 13:26 27. Oktober 2019.

    Jaz bi predlagal da se uvede resnično naravni čas, se pravi čas odkar sonce vzide. A ker pozimi je dneva …

  • 20:18 26. Oktober 2019.

    Letni in zimski dan nikoli ne bosta enakopravna, komu pa ura bolj odgovarja, je pa od vsakega posameznika odvisno. Eni …

  • 20:17 26. Oktober 2019.

    poletni in pika

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.