Slovenija
18428 ogledov

Bo ukinitev premikanja ure dvakrat letno sploh izpeljana?

Menjava ure Profimedias
Ministrstvo za infrastrukturo: Predlog o ukinitvi premikanja ure je na mirovanju

Čeprav je Evropski parlament marca letos z veliko večino - za je glasovalo 410 poslancev, 192 pa jih je bilo proti - podprl predlog Evropske komisije, da se premikanje urnih kazalcev na poletni in nazaj na standardni (zimski) čas ukine, je uresničitev te odločitve zaradi številnih dilem pod vprašajem.

Žepna ura Komentar Slovenija Hočete sonce sredi noči ali temo sredi dneva?

Predlog o ukinitvi premikanja ure na mirovanju

"Trenutno je v institucijah EU obravnava predloga direktive o opustitvi premikanja ure na poletni oziroma zimski čas in razveljavitvi Direktive 2000/84/ES v mirovanju. Več držav je namreč zahtevalo, da Evropska komisija opravi ustrezno oceno učinka, ki je manjkala," pojasnjujejo na ministrstvu za infrastrukturo, ki ga vodi Alenka Bratušek.

Na ministrstvu do imenovanja nove Evropske komisije v začetku novembra ne pričakujejo nobenih aktivnosti. Vmes bomo uro (27. 10.) ponovno prestavili na zimski čas. "Nato pa bomo videli, kakšne bodo nadaljnje usmeritve glede tega dosjeja. Glede na to tudi finsko predsedstvo Sveta EU ne načrtuje nadaljnjih aktivnosti," še dodajajo na infrastrukturnem ministrstvu. 

Vsaka članica naj bi odločila sama zase

Obljuba o ukinitvi prestavljanja ure, ki jo je v anketi podprlo 84 odstotkov od 4,6 milijona Evropejcev, je veljala za predvolilni bombonček evropske komisije Jeana-Clauda Junckerja, ki naj bi s tem dokazala, da so evropske institucije sposobne prisluhniti željam navadnih ljudi.

Juncker je sprva celo obljubil, da bo obljuba izpolnjena še pred evropskimi volitvami konec maja letos. Zaradi pozivov članic, da bo taka sprememba terjala več prilagoditev, je bil načrt nato spremenjen. Uro bi zadnjič spreminjali leta 2021, še vedno pa bi o tem, kateri čas bodo uvedle trajno, odločale države članice vsaka zase.

Vse države članice v istem času?

Glede na to, da države članice vztrajajo pri analizi posledic, je vprašanje, ali bo ukinitev spreminjanja ure uresničena v tem roku oziroma, ali bo sploh uresničena. Mnogi menijo, da bi bilo zaradi motenj, ki bodo nastale v transportu, bančništvu, zagotavljanju električne energije, trgovanju, delovanju informacijskih in komunikacijskih sistemov ..., najbolj smiselno, da vse države članice ostanejo v istem času. 

Ministrstvo: Glede Slovenije še ni bila sprejeta nobena odločitev

"Glede Slovenije pojasnjujemo, da še ni bila sprejeta nobena odločitev. V skladu z Zakonom o računanju časa v Republiki Sloveniji velja čas, ki ustreza univerzalnemu koordiniranemu času, povečanemu za eno uro (srednjeevropski pasovni čas). Avtomatska posledica ukinitve premikanja ure bi bila, da bi ta čas ohranili skozi celo leto. Nič pa Sloveniji ne preprečuje, da bi spremenila svoj stalni čas. Za tako odločitev pa bi bila potrebna ustrezna posvetovanja tako znotraj države kot s sosednjimi državami oziroma širšo regijo," pravijo na ministrstvu za infrastrukturo.

Strokovnjaki opozarjajo: Bolj zdrav je zimski čas

Medtem ko so Slovenci na splošno bolj naklonjeni ohranitvi poletnega časa pa strokovnjaki s področja zdravja poudarjajo, da je koristnejši zimski čas. 

ura budilka premikanje ure Svet Slovenska strokovnjakinja: Ostati bi morali na zimskem času

Na ministrstvu za infrastrukturo menijo, da ukinitev premikanja ure ne bi povzročila večjih težav, razen, če bi se države članice o spremembah časa odločale neusklajeno in bi zato v EU prišlo do časovne razdrobljenosti.

Glede tega so vprašanja naslovili na sosednje države in Nemčijo. "Iz prejetih odgovorov izhaja, da se še nobena ni odločila, kaj bo storila s svojim stalnim časom. Vse so poudarile, da gre za zadevo, o kateri bi bila potrebna širša posvetovanja in zagotavljanje usklajenosti med državami," pravijo na ministrstvu. 

Hrvaška naj bi se nagibala k ohranitvi poletnega časa. 

ura polnoč Nov spor? Slovenija Konec premikanja ure, Slovenija za zimski čas, Hrvaška za poletni


 

Komentarjev 20
  • McClain 22:40 09.oktober 2019.

    men je tajko kot je najboljše, ker imam v sedmih mesecih 210 ur več dneva kot noči.

  • Fulmmer 22:21 09.oktober 2019.

    Le kako smo živeli pred letom 1982, ko še ni bilo tega premikanja ur.....

  • 1537a9d7678739ca80df4bd60c9c52856f6ba1bf 15:53 09.oktober 2019.

    vazn jim je gnar in lopovstvo, briga jih zdravje bla bla bla