Slovenija
23186 ogledov

Konec premikanja ure, Slovenija za zimski čas, Hrvaška za poletni

Urini kazalci se bodo pomaknili za eno uro nazaj. Žurnal24 main
Premikanje ure dokončno ukinjeno. Se bomo zaradi ure ponovno sprli s Hrvaško?

Poslanci Evropskega parlamenta so danes podprli ukinitev premika ure dvakrat na leto. Države članice EU, ki se bodo odločile ostati na poletnem času, bodo tako uro nazadnje premaknile konec marca 2021, države članice, ki bodo ostale na zimskem času, pa oktobra 2020. Odločitev o tem kateri čas bo država obdržala po letu 2021, zimski ali poletni, morajo države članice sporočiti do aprila prihodnje leto. 

Urini kazalci se bodo pomaknili za eno uro nazaj. Premikanje ure Slovenija Zadnji premik ure leta 2021, Slovenija bo najverjetneje ohranila zimski čas

Slovenija za zimski čas

Kot smo poročali, bo Slovenija najverjetneje ostala na standardnem času, to je zimski ali centralnoevropski čas (GMT+1), ki ga trenutno uporabljajo tudi vse naše sosede. Odločitev še ni dokončna. "Če bi iz posvetovanja v EU in s sosednjimi državami članicami, ki je v teku, kazalo, da bi bila potrebna sprememba standardnega časa, bo vlada izvedla potrebna posvetovanja o podpori za tako spremembo,"  sporočajo z ministrstva za infrastrukturo, ki ga vodi Alenka Bratušek. 

Slovenija že poizvedovala pri sosedah

Infrastrukturno ministrstvo na podlagi dosedanjih posvetov zaradi ukinitve premikanja ure ne pričakuje večjih zapletov. "Težave pa lahko nastopijo, če bi se države članice začele neusklajeno odločati o spremembah standardnega časa in bi zato v EU prišlo do časovne razdrobljenosti," ocenjujejo na ministrstvu. 

Slovenija  je tako "že naslovila vprašanja v zvezi z morebitnimi spremembami standardnega časa, vendar doslej še nismo prejeli odgovorov"  in da se "bo o morebitnih spremembah standardnega časa izvajala neformalna koordinacija med državami članicami, ki bo koordinirana s strani tekočega predsedstva EU".

Hrvati za poletni čas

Kot poročajo hrvaški mediji na hrvaškem ministrstvu za promet, morje in infrastrukturo sicer zanikajo, da bi od Slovenije dobili kakršni koli dopis, se pa sprašujejo, ali bo po Piranskem zalivu, jedrski elektrarni Krško, pršutu in teranu nov razlog za nesoglasja med sosedama ura. 

Neuradno naj bi bili na Hrvaškem bolj naklonjeni ohranitvi poletnega časa, predvsem zaradi turistične sezone, vezane na morje in sonce. "Z ministrstvom za turizem se še nismo posvetovali, neuradno pa so sporočili, da bi nam bolj ustrezal poletni čas. Trenutno ta tema ni v središču pozornosti, možno pa je, da bomo zagovarjali nasprotno od tega, kar kot kaže mislijo zagovarjati Slovenci," po poročanju Jutarnjega lista neuradno pravijo na hrvaškem ministrstvu za promet. 

Za poletni čas tudi Avstrija in Madžarska?

Evropski parlament državam članicam priporoča, da odločitev o svojem standardnem času sprejmejo usklajeno, saj bi to zagotovilo pravilno delovanje notranjega trga in preprečilo motnje pri načrtovanju prevoznih dejavnosti ter delovanju informacijskih in komunikacijskih sistemov, višje stroške mednarodnega trgovanja in nižjo produktivnost na notranjem trgu za storitve in blago. 

Če se države članice medsebojno ne bodo mogle dogovoriti, bo odbor za promet Evropskega parlamenta vsako državo članico pozval k dodatnim pojasnilom z namenom, da se preprečijo težave v notranjem trgu EU. 

V hrvaških medijih zdaj ugotavljajo, da so Slovenci ravno zaradi tega prvi v sosedstvu začeli zagovarjati zimski čas, čeprav Hrvaška ni sprejela še nobene odločitve. Pri tem pa poudarjajo, da poletni čas zagovarjajo tudi na Madžarskem in v Avstriji. 

V anketi, ki jo je izvedla Evropska komisija, se je sicer 56 odstotkov Slovencev izreklo za stalni poletni čas, 36 za zimski čas, vendra je v anketi sodelovalo le 0,73 odstotka Slovencev. Poletni čas so v anketi podprli tudi v vseh sosednjih državah. 

ura budilka premikanje ure Svet Slovenska strokovnjakinja: Ostati bi morali na zimskem času

sergeja.hadner@zurnal24.si

 

Komentarjev 60
  • tanja58 14:55 27.februar 2020.

    Bravo hrvaška je bolj pametna od slovenije ki se je odločila za poletni čas.hrvati vedo kaj je treba ne pa naša politika ki sedi za mizah in imajo več denarja kot pa delavci.naši si naj dajo vzgled po hrvatah bravo ...prikaži več hrvaska za poletni in za slovenijo fuuuj

  • zdravko47 09:29 31.marec 2019.

    Ne glede na vsa dejstva sem jaz absolutno zato, da ostanemo pri poletnem času. Sicer pa so nedavne ankete med Slovenci pokazale, da smo za poletni čas...... in tudi sicer vsa Evropa je večinsko naklonjena poletnemu času........Poletni čas je pravi odgovor.

  • brinti 10:23 28.marec 2019.

    Sem za poletnega. Sicer bo sonce v zenitu povprečno ob 13h, vendarle pa mi bo, predvsem pozimi, po službi ostalo za uro več sonca.