Slovenija
1932 ogledov

Noč, ki se je vsako leto veselimo

ura alarm budilka Profimedia
Kot je to že običajno, zadnjo nedeljo v oktobru prehajamo na zimski čas.

Ob 3. uri se bodo urni kazalci premaknili za eno uro nazaj, saj bomo prešli na zimski čas. Noč bo tako prinesla uro več spanja. 

Premikanje urnih kazalcev vsako leto dvigne kar nekaj prahu. Številni namreč nasprotujejo premikanju in zagovarjajo možnost, da bi takšno početje opustili. O premikanju se je izrekel tudi Evropski parlament. Ta je marca letos z veliko večino podprl predlog Evropske komisije, da se premikanje ukine. Z odločitvijo se strinja tudi 84 odstotkov od 4,6 milijona Evropejcev, ki so sodelovali v anketi o prestavljanju ure. 

Menjava ure Poletni ali zimski čas? Slovenija Bo ukinitev premikanja ure dvakrat letno sploh izpeljana?

Predlog je trenutno na mirovanju, pravijo na ministrstvu za infrastrukturo, kjer dodajajo, da do imenovanja nove Evropske komisije ne pričakujejo nobenih aktivnosti. Uro naj bi zadnjič spreminjali leta 2021, pri čemer bi se vsaka država članica odločala zase, kateri čas bodo uvedle trajno. Veliko bo odvisno tudi od analize posledic takšne odločitve, pri kateri vztrajajo države članice. 

Strokovnjaki s področja zdravja se bolj nagibajo k ohranitvi zimskega časa, medtem ko so Slovenci na splošno bolj naklonjeni ohranitvi poletnega časa. 

Urini kazalci se bodo pomaknili za eno uro nazaj. Premikanje ure Slovenija Zadnji premik ure leta 2021, Slovenija bo najverjetneje ohranila zimski čas

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • Ivan Menard 13:26 27.oktober 2019.

    Jaz bi predlagal da se uvede resnično naravni čas, se pravi čas odkar sonce vzide. A ker pozimi je dneva malo bi bile službe dolge največ 6 ur poleti pa ko je dan daljši bi bil delovnik lahko največ 8 ...prikaži več ur izjemoma 10. Recimo poleti ko je najdaljši čas bi šli v službo ob 5:00 pa do 15:00 pozimi pa ob 9:00 do 15:00. Žal je to malo verjetno.

  • DasAuto 20:18 26.oktober 2019.

    Letni in zimski dan nikoli ne bosta enakopravna, komu pa ura bolj odgovarja, je pa od vsakega posameznika odvisno. Eni imajo raje zjutraj dan, drugi pa raje popoldne več, da po službi še kaj postorijo pozimi. Za mene osebno bi ...prikaži več bilo bolje, če bi pozimi premaknili še dodatno uro naprej, namesto nazaj, saj bi s tem v popoldanskem času podaljšali dan za popoldanske aktivnosti, dela,...

  • drecos123456789 20:17 26.oktober 2019.

    poletni in pika