Notar Jože Sikošek, ki je overil posojilno pogodbo SDS, v postopku razrešitve

Foto: Saša Despot Janez Janša
Notar Jože Sikošek, ki je overil sporno posojilno pogodbo SDS, je v postopku razrešitve.
Oglej si celoten članek

Ministrstvo za pravosodje je zoper notarja Jožeta Sikoška, ki je overil nedopustno posojilno pogodbo med SDS in 32-letno državljanko Bosne in Hercegovine, že začelo postopek za razrešitev. Čeprav pojasnil notarske zbornice o tem posojilu, ki ga je SDS že vrnila, še ni, je ministrstvo postopek razrešitve začelo, ker je bil notar obsojen v kazenski zadevi.

"V letu 2017 je Ministrstvo za pravosodje po vpogledu v podatke o morebitni kaznovanosti notarjev iz kazenske evidence (četrti odstavek 106.a člena ZN) ugotovilo, da je bil notar Jože Sikošek, s pravnomočno sodbo obsojen zaradi storitve kaznivega dejanja pomoči pri storitvi kaznivega dejanja zlorabe položaja ali pravic po I. odstavku 244. člena v zvezi s I. odstavkom 27. člena KZ RS," so pojasnili na ministrstvu.

Obsojen je bil na osem mesecev pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo dveh let.

Slovenija Usoda notarja, ki je overil pogodbo, odvisna tudi od izjave Janeza Janše

Ministrstvo je zaprosilo za sodbe in nato "pripravilo predlog predsednici Notarske zbornice za uvedbo disciplinskega postopka zoper notarja Jožeta Sikoška, istočasno pa je pripravilo tudi obvestilo notarju, da je zoper njega uvedlo postopek za razrešitev, s pozivom, da na navedbe v obvestilu o uvedbi postopka za razrešitev poda odgovor," so pojasnili.

Foto: Žurnal24 Notarska pisarna Jožeta Sikoška

Na ministrstvu imajo tudi izsledke nadzora nad poslovanjem notarja, ki ga je opravila zbornica na podlagi pritožbe "stranke v zvezi z ravnanjem notarja v postopku vknjižbe lastninske pravice in vzpostavitve zemljiškoknjižne listine", ki so jo prejeli na ministrstvu. Ker so poročilo dobili šele konec decembra, ga še niso preučili.

Nezakonito? Janša si je izposodil 450 tisočakov od 32-letne državljanke BiH

"V letu 2016 je ministrstvo v vednost prejelo prijavo zoper notarja Jožeta Sikoška, ki jo je na pristojno okrožno državno tožilstvo vložila stranka. Ministrstvo je pristojno tožilstvo zaprosilo, da ministrstvo seznani z ugotovitvami v zvezi z omenjeno prijavo stranke, vendar dokončne tožilske odločitve v konkretni zadevi do današnjega dne ni prejelo," še o enem "grehu" notarja Sikoška pravijo na ministrstvu.

Že dvakrat plačal globo 

Sikošek je bil v disciplinskem postopku že dvakrat kaznovan, enkrat s 15 tisoč evri in enkrat s pet tisoč evri kazni, a ni šlo za kazniva dejanja. V zadnjih desetih letih je notarska zbornica izrekla pet glob, od tega dve Sikošku

450 tisočakov Sodišče: Posojilo ni zakonito! Janša: Razlage zakona so različne!

"Po določbi 109. člena Zakona o notariatu (Uradni list RS, št. 2/07 -UPB3, 33/07 – ZSReg, 45/08 in 91/13; v nadaljevanju: ZN) nadzor nad zakonitostjo opravljanja notariata opravlja ministrstvo. V okviru tega pooblastila lahko ministrstvo odredi neposredni nadzor nad poslovanjem notarja, notarskega namestnika ali začasnega namestnika, samo opravi neposredni nadzor nad poslovanjem notarja, notarskega namestnika ali začasnega namestnika, predlaga uvedbo disciplinskega postopka zoper notarja, notarskega pomočnika ali notarskega pripravnika, opravlja neposredni nadzor nad poslovanjem zbornice, njenih organov in arhiva ter odreja druge ukrepe, za katere ima pooblastilo v zakonu," pravijo na ministrstrvu za pravosodje.  

janez.zalaznik@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 29

  • 11:46 21. Januar 2018.

    Čudno ,da je toliko prahu okoli Janše to kar pa je Cerar dobil denar za stranko od podjetja iz Bosne …

  • ode
    15:51 19. Januar 2018.

    Ravno toliko je bil na Dobu, da se je spečal z mafijo. In sedaj je enega od njih namočil. Verjetno …

  • 15:28 19. Januar 2018.

    kretenski SSDSS ovci

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.