Slovenija
19481 ogledov

Janša si je izposodil 450 tisočakov od 32-letne državljanke BiH

Janez Janša
1/6
Saša Despot
Sredi decembra je Janša v imenu stranke SDS podpisal pogodbo s katero so najeli 450 tisoč evrov posojila od 32-letne Dijane Đuđić iz Prijedora v Republiki srbski.

Iz posojilne pogodbe je razvidno, razkriva Večer, da Đuđićeva denar posoja za obdobje do konca leta 2019.

"Prvi obrok v višini 150.000 evrov je morala nakazati že do konca lanskega leta, drugega prav tako v višini 150.000 evrov do 15. januarja letos, zadnjega pa najkasneje do januarja prihodnje leto, ko bodo razmerja moči po državnozborskih volitvah že znana," poroča Večer.

Znesek posojila je obrestovan z nespremenljivo 2-odstotno letno obrestno mero, katere plačilo zapade ob vračilu glavnice.

SDS protest | Avtor: Saša Despot Saša Despot
SDS in Đuđićeva sta se po pisanju Večera sporazumeli še, da obstaja možnost, da se do izteka posojilnega razmerja lahko dano posojilo tudi konvertira oziroma se z danim posojilom poplača nakup 44,16-odstotnega poslovnega deleža založbe Nova obzorja, ki med drugim izdaja tednika Demokracija in Škandal24.

SDS | Avtor: Saša Despot Saša Despot
SDS je posojilodajalki hkrati dovolila, da na strankarskem lastniškem deležu v Novih obzorjih vpiše zastavno pravico v zavarovanje denarne terjatve.

V največji opozicijski stranki razlogov za najem posojila niso pojasnili.

Iz poslovnih registrov je po pisanju Večera razvidno, da je Đuđićeva od marca 2016 lastnica družbe Moj kafein, ki je registrirana za gostinstvo, športne in druge poslovne dejavnosti, svoj sedež pa ima v Spodnjih Hočah. Direktor družbe je Dejan Resanović, prav tako iz Prijedora.

Večer namiguje, da bi lahko šlo za fiktivno posojilo, s katerim bi se lahko na primer prikril izvor gotovine in s katerim bi se v SDS izognili plačilu davka.

SDS Slovenija SDS leto začenja na konju

Če vse zapisano drži, poudarjajo v Transparency International, je posojilo nezakonito. Politična stranka si namreč od fizične osebe ne more izposoditi več kot desetkratnika mesečne bruto plače, kar znaša okoli 160 tisočakov.

Se je pa prvak SDS z zmerljivkami odzval na Twitterju. 

Janez Janša | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 49
  • dragec 14:12 12.januar 2018.

    Imajo dobrega svetovalca

  • jozicamurn 05:19 10.januar 2018.

    Jaz ne vidim nič spornega v tem kot pa le imena in priimke. A sedaj bodo Janšo podpirali vsi vplivni musliji iz Bosne in lahko pričakujemo velik musli lobi v medijih ter uvoz šeriata, če bo slučajno Janša zmagal na ...prikaži več volitvah? Pa sem ravno mogoče še enkrat res hotela voliti prav njega, ampak bom raje Jelinčiča sedaj. Strički v ozadju pri Janši mi niso všeč, saj se govori, da naj bi bil Janša pravzaprav infiltriran Albanec po rodu. Je pa veliko dobrih stvari za Slovenijo naredil kljub temu.

  • stary1 20:47 09.januar 2018.

    Spoštovana Gospa Dijana Đuđić je zares lepotica, pametna in fina, Če pogledam zabuhlo štefo murgeljskega prdca me kar srat pritisne, Baje imajo sliko zabuhle štefe na WC v bolnici na oddelku za sranje