Nove ugotovitve Arsa glede vremena

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Arso ugotavlja največja odstopanja.
Oglej si celoten članek

Za nami je meteorološko poletje, s prvim septembrom smo že vstopili v meteorološko jesen; vremenoslovcu na Arsu so potegnili črto pod letnim časom. Letošnje poletje je bilo četrto zaporedno nadpovprečno toplo poletje, so objavili na Agenciji RS za okolje.

Višjo temperaturo od dolgoletnega povprečja (obdobje 1981-2010) so beležili v prav vseh treh mesecih. Najbolj je izstopal avgust, ko je bila temperatura na večini vremenskih postaj okoli 2 stopinji Celzija nad dolgoletnim povprečjem.

Za letošnje poletje, nadaljujejo na Arsu, je značilna dokaj enakomerna temperatura zraka, saj smo imeli le dve izraziti kratkotrajni ohladitvi ob koncu junija in avgusta ter en daljši vročinski val ob koncu julija in v začetku avgusta. Tudi brez izjemne vročine je bilo poletje ponekod na Gorenjskem in Primorskem četrto, drugod pa peto do sedmo najtoplejše zadnjih 60 letih.

Vroči dnevi nad povprečjem

Število vročih dni (najvišja temperatura višja od 30 stopinj Celzija) je bilo precej nad dolgoletnim povprečjem: po nižinah Primorske jih je bilo okoli 50, po nižinah v notranjosti okoli 30 (kar je sicer značilno za najbolj vroče dele Primorske).

Kljub nadpovprečni temperaturi je bilo število sončnih ur blizu dolgoletnemu povprečju, le v visokogorju je bilo okoli 10 odstotkov manj sončnih ur od dolgoletnega povprečja.

Napoved Na vidiku je velika sprememba vremena

Dolenjska hudo namočena

Padavinska slika letošnjega poletja je zelo razgibana, ugotavljajo na Arsu. Deli Dolenjske in osrednje Slovenije so bili nadpovprečno namočeni. V Novem mestu je padlo dobrih 25 odstotkov, v Ljubljani dobrih 10 odstotkov več padavin kot običajno. V Pomurju, na Štajerskem in na Primorskem je bila vsota padavin blizu povprečja.

Suša je pestila dele Gorenjske in Koroške, kjer je padlo od 20 do 40 odsottkov manj padavin kakor običajno.

Zanimivosti:
- najvišja temperatura: 37,1 stopinj Celzija (Podnanos , 1. avgust;
- najvišja dnevna povprečna temperatura: 30,6 stopinj (Letališče Portorož, 1. avgust);
- najnižja dnevna povprečna temperatura: Kredarica -2,2 stopinj (26. avgust);
- največ vročih dni: 56 (Bilje pri Novi Gorici).

Po nižinah v notranjosti je bilo število vročih dni primerljivo s številom, ki jih v običajno izmerimo po nižinah Primorske. Najbolj izrazita neurja so nastajala 8. junija, ko je v Beli krajini padala izjemno debela toča.

xxx

Svet Pretresljiva grafika, tudi Slovenija v rdečem

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 21:55 6. September 2018.

    Zanimivo... kljub temu, da ni bilo nekih vročinskih valov kot npr. lani (torej, par dni zapored temperatura nad 35 stopinj), ...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.