Svet
11743 ogledov

Pretresljiva grafika, tudi Slovenija v rdečem

Segrevanje ozračja
Finski raziskovalec je izdelal nazorno vizualizacijo segrevanja ozračja.

Znanstveniki že več let opozarjajo, da se Zemlja segreva ter da bo to vplivalo na klimatske spremembe in naša življenja. 

Raziskovalec s Finskega meteorološkega inštituta je izdelal vizualizacijo, ki prikazuje, kako se je spreminjala temperatura v zadnjih 150 letih na različnih koncih sveta. 

Primerjal podatke 191 držav

V svoji vizualizaciji je objavil podatke 191 držav, med katerimi je tudi Slovenija, in pokazal, kako se je temperatura v teh državah spremenila glede na povprečno temperaturo, ki jo je Nasa zabeležila v letih 1951 in 1980. 

Na začetku vizualizacije je večina držav, med njimi tudi Slovenija, predstavljena z modrimim krogom, ki pomeni temperaturo, nižjo od povprečja. Z leti se povprečna temperatura dviguje, največja sprememba je opazna v zadnjem stoletju, ko je večina krogov na ekranu obarvana rdeče. 

Dve stopinji bosta močno vplivali na klimo

Lipponen opozarja, da bo porast povprečnih temperatur za dve stopinji Celzija močno vplival na klimatske spremembe. Nekatere države so to spremembo že dosegle, medtem ko se je Slovenija za zdaj ustavila pri +1,4 stopinjah Celzija.

Podatki, ki so jih zbrali na Agenciji za okolje za obdobje 1961–2011 sicer kažejo, da se je ozračje v Sloveniji od 60-ih let prejšnjega stoletja segrelo skoraj za dve stopinji Celzija.

Zima Vreme Slovenija Arso predstavil šokantne podatke

Časovni trak letne povprečne temperature | Avtor: Arso Arso

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • miki1234 14:54 04.september 2018.

    premetena izbira rdeče barve, da se dela panika in drama...

  • Smacky 10:29 04.september 2018.

    Nič takega... enkrat malo odstopa v eno stran, drugič malo v drugo stran. Statistika je pa itak takšna, kakršno želimo...