Novi podatki: Skrbi, da se dobre novice končujejo

Foto: Epa
Foto: Epa
V preteklem tednu niti en dan nismo presegli števila okužb v primerjavi s tednom pred tem.
Oglej si celoten članek

Ob 1.440 opravljenih PCR testih je bilo v nedeljo potrjenih 285 okužb z virusom sars-cov-2. V primerjavi s preteklo nedeljo, ko je bilo potrjenih 291 primerov, kar je le dva odstotka manj. V drugih dneh prejšnjega tedna je bil padec v primerjavi z istim dnem prejšnjega tedna precej večji. Ali to pomeni, da je konec upadanja epidemije, bodo pokazali podatki v prihodnjih dneh, saj je ob nedeljah opravljenih najmanj testov in zato tudi potrjenih najmanj okužb. 

Opravljenih je bilo tudi 7.320 hitrih testov, a ni podatka o tem, koliko je bilo pozitivnih. 14-dnevna incidenca okužb na sto tisoč prebivalcev znaša 636, sedemdnevno povprečje dnevnih okužžb pa je 878. 

V preteklem tednu manj okužb kot teden pred tem

V preteklem tednu je vse dni epidemija upadala, čeprav je bil padec včeraj zelo majhen. V primerjavi s tednom pred tem je število potrjenih okužb padlo za približno 15 odstotkov. Če smo v preteklem tednu zabeležili 6181 novih okužb z virusom sars-cov-2, smo jih teden pred tem 7313.

Institut Jožef Stefan v svoji zadnji prognozi širjenja covid-19 v Sloveniji, objavljeni konec preteklega tedna, piše, da epidemija upada, kar pomeni, da PCT pogoj dobro deluje. Reprodukcijsko število ocenjuje na približno R=0,95, kar pomeni, da ena okužena oseba virus prenese naprej na manj kot eno osebo oziroma da sto okuženih okuži 95 oseb.

A opozarjajo, da bo "epidemija zaradi vremenskih vplivov predvidoma kmalu začela spet naraščati, saj šele prihajamo v sezono okužb dihal"

covid-19 Prognoza IJS: To nas čaka do konca leta!

A žal ob upadanju števila okužb pada tudi število na novo cepljenih, o čemer pišemo v prispevku Upanje Milana Kreka se je sesulo v prah. Naval na cepljenje, ki smo mu bili priča takoj po uvedbi PCT pogoja praktično za vse zaposlene in uporabnike storitev oz. potrošnike, je v preteklem tednu upadel in je ostal na ravni kot pred uvedbo PCT pogoja.

Uvedba PC pogoja za vse

Pristojni sicer ob morebitnem vnovičnem naraščanju okužb in hospitaliziranih bolnikih, predvsem če se bo povečalo število zasedenih intenzivnih postelj, napovedujejo širitev pogoja PC, ki bo od 1. oktobra že obvezen za zaposlene v državni upravi, na vse. O tem več prišemo v prispevku Na mizi nov predlog: Obvezen PC pogoj za vse!

Covid-19 Na mizi nov predlog: Obvezen pogoj PC za vse!

Strokovna skupina ministrstva za covid-19 pri ministrstvu za zdravje je predlagala uvedbo pogoja PC (preboleli in cepljeni, brez testiranih) za vse državljane od faze, ko bi bili zapolnjeni dve tretjini razpoložljivih intenzivnih postelj za covidne bolnike. Minister za zdravje Janez Poklukar je pojasnil, da bodo bolnišnice dosegle dvotretjinsko zasedenost intenzivnih postelj pri približno 150 zasedenih posteljah. Po zadnjih podatkih se na intenzivnih oddelkih zdravi 108 covidnih bolnikov.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 11:12 27. September 2021.

    miha 91 kako bošeu v trgovino in boš biv zaprt v hiši in nekamor ne bošel

  • 10:41 27. September 2021.

    Dr. Crack je zaskrbljen, pravite? Če Janssen ne gre, naj spet začne dilati metadon. IJS ima nove napovedi? IJS je …

  • 10:39 27. September 2021.

    Gre samo za to, da se nas prisili v cepljenje. In če bi cepljenje bilo koristno, nas nebi silili na …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.