Slovenija
61446 ogledov

Prognoza IJS: To nas čaka do konca leta!

Covid-19 Profimedia
Epidemija je v upadu, reprodukcijsko število je padlo pod R=1.

"Epidemija upada, kar pomeni, da pravilo CPT dobro deluje," so v sveži prognozi razvoja epidemije zapisali na Institutu Jožef Stefan (IJS). Velja pa opozoriti, da širitev virusa v populaciji opazujemo s približno enotedenskim zamikom, kar predstavlja dobo od okužbe do rezultata testa, so dodali.

Vlada je s 6. septembrom sicer uvedla PCT pogoj za tiste, ki pri izpolnjevanju dela prihajajo v neposreden stik z ljudmi, oziroma so udeleženi v dejavnostih, kjer obstaja možnost izbruha okužbe, pred tednom dni pa so pogoj še razširili. Pogoj PCT morajo za čas opravljanja dela izpolnjevati vsi, ki na kakršni koli pravni podlagi opravljajo delo pri delodajalcih ali samostojno opravljajo dejavnost. Učinke zadnjega ukrepa bomo lahko začeli, če upoštevamo enotedenski zamik, spremljati že jutri.

Epidemija je sicer v upadu že tretji dan zapored, še nekoliko pred tem se je rast novih okužb upočasnila. Več o aktualnih epidemioloških podatkih na tej povezavi. Ocenjeno reprodukcijsko število je približno R=0,95, kar pomeni, da vsak pozitiven okuži manj kot eno osebo.

Na IJS pa ob tem opozarjajo, da bo zaradi vremenskih vplivov epidemija predvidoma kmalu začela spet naraščati, saj šele prihajamo v sezono okužb dihal. Po kriterijih ECDC smo sicer že v temno rdeči fazi, najslabši v Evropski uniji.

V oceni pozitivnih testov, bolnišničnih obravnav in števila umrlih oseb so na IJS predpostavili, da je reprodukcijsko število R=0,95 in da bo zaradi vremenskih vplivov v dvotedenskem obdobju od 23. 9. do 7. 10. zraslo za 30 odstotkov, saj prihajamo v sezono okužb dihal. Upoštevali so tudi vpliv prekuževanja in predpostavili, da se bo cepljenje nadaljevalo s trenutno hitrostjo.

Covid prognoza | Avtor: IJS IJS

Za bolnišnične obravnave in število umrlih oseb so predstavili tudi scenarije, kjer predpostavljajo, da bo reprodukcijsko število R v obdobju od  23. 9. do 7. 10. zraslo za 10, 50 in 60 odstotkov.

V najslabšem primeru bi lahko število hospitaliziranih sredi novembra doseglo okrog 900, v najboljšem primeru pa bi takrat že padlo pod 200.

Hospitalizirani IJS | Avtor: IJS IJS

Ocenil so tudi hitrost pridobivanja imunosti prebivalstva. "Hitrost cepljenja je približno 46.000 prvih odmerkov na teden oz. 2,2 odstotka prebivalstva na teden. Hitrost prekuževanja je približno 20.000 okuženih na teden oz. en odstotek prebivalstva na teden." 

dezurni@styria-media.si

 

 

 
Komentarjev 20
 • Avatar Anion6anion
  Anion6anion 19:15 24.september 2021.

  IJS - inštitut Janševih simpatizerjev. Za nagrade jih imenujejo v nadzorne svete.

 • si_rob 07:09 24.september 2021.

  Zelo kmalu se bodo vse te "rabote"naših podkupljenih politikov, zdravnikov in medijev dokončno razkrile in padle. Noben ne bo ušel roki pravice.

 • valter4 22:31 23.september 2021.

  Institut in pol 🤣