Slovenija
19933 ogledov

Tako bo po novem: Podrobnosti o tem, kje in kako bo treba izpolnjevati pogoj PCT

odprtje lokalov
1/3
Saša Despot
"Spremembe niso prijetne. Drugih možnosti nimamo več. Prilagajati se moramo skupaj, tako posamezniki kot družba. Epidemija nas mora povezovati, ne deliti. Okoliščine so takšne, da moramo ukrepati odločno. Ta ukrep je bil sestavljen, da lahko omogoči zaščito vseh državljanov Slovenije. Posebna skrb je namenjena kapacitetam zdravstvenega sistema. Ta trenutek imamo aktivnih že deset covid bolnišnic," je nov odlok s pravili PCT pospremil državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar.

Pogoj PCT morajo za čas opravljanja dela izpolnjevati vsi, ki na kakršni koli pravni podlagi opravljajo delo pri delodajalcih ali samostojno opravljajo dejavnost. Sprememba je le pri prebolevnikih, ki pogoj izpolnjujejo s pozitivnim rezultatom testa PCR, ki je starejši od 10 dni, ne sme pa biti starejši od 180 dni. S tem Slovenija izenačuje pravila z ostalimi državami Evropske unije.

Za opravljanje dela se pogoj PCT izpolnjuje tudi s hitrimi testi HAG za samotestiranje, ki se morajo izvajati enkrat tedensko v enakih presledkih. "S tem testom pridobimo možnost za opravljanje dela, ne omogoča pa dostopa do drugih storitev. Sredstva za testiranje zagotavlja delodajalec oz. oseba, ki samostojno opravlja dejavnost. V primeru neizpolnjevanja pogoja PCT delodajalec lahko ukrepa s predpisom, ki ureja delovna razmerja, varnost pri delu, in kolektivnimi pogoji. Preverjanje izpolnjevanja pogoja PCT organizirajo odgovorne osebe, ki nadzirajo opravljanje dela," je povedal Vindišar.  

PCT morajo izpolnjevati tudi vse osebe, ki so uporabniki storitev, udeleženi ali prisotni pri izvajanju dejavnosti. Stroške testiranja v tem primeru posamezniki krijejo sami.

Pogoj PCT morajo izpolnjevati tudi zaporniki, osebe v prevzgojnih domovih, centrov za tujce. V tem primeru je plačnik država.

Zakaj test za samotestiranje velja en teden, potrdilo o hitrem testiranju pa le 48 ur? Test za samotestiranje je del presejalnega programa, zato v trenutnih razmerah velja, da ga je treba opravljati enkrat tedensko. Pri klasičnih hitrih testih pa se izda QR koda.

odprtje lokalov | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Pogoja PCT ni treba izpolnjevati osebam, ki so mlajše od 12 let, osebam, ki pripeljejo, ali odpeljejo otroka v vrtec, 1., 2. ali 3. razred osnovne šole, glasbeno šolo do vključno drugega razreda, v osnovno šolo s prilagojenim programom. Osebam, ki k izvajalcu zdravstvene dejavnosti spremljajo otroka do 15. leta oziroma odraslo osebo, ki ni sposobna skrbeti zase, in učencem in dijakom pri prevozu z javnim potniškim prometom," podrobnosti odloka pojasnjujejo na ministrstvu za zdravje.

Glede dostopa do zdravstvenih storitev je Vindišar dejal, da je PCT pogoj za vstop, a da je izjema celotna nujna medicinska pomoč. "Kdor ima akutno nastal zdravstveni problem, lahko pride do izvajalca zdravstvene dejavnosti in storitev bo seveda opravljena," je dejal. Pojasnil je, da je na vhodih v javne zdravstvene zavode že zdaj sistem preverjanja in da bo pacient tam pojasnil, za kakšne težave gre.

Jasno je, kdaj se cepljenje ne svetuje, je še povedal Vindišar: V primeru dokazanih alergijskih reakcij po prvem odmerku ali v primeru preobčutljivosti na sestavine cepiva. Zdravniki lahko izdajo potrdilo, da se cepljenje ne svetuje, to je izjema od PCT, plačevanje hitrih testov v tem primeru ne pride v poštev.

Kaj če bi se otroci radi cepili, starši pa temu nasprotujejo?

15 let je tista meja, ko lahko otroci sami odločajo o svojem zdravljenju, predlagam pa, da se starši in otroci pogovorijo.

Na več vprašanj o tem, ali zadošča tudi SMS sporočilo o pozitivnem testu, je bilo razumeti, da ne. "Vsako dokazilo mora biti verodostojno, jasno mora biti razviden datum in identiteta, zaradi boljše verodostojnosti in hitrejših postopkov smo uvedli QR kodo, to je zanesljivo najhitrejša pot, tudi kartonček je lahko ustrezno dokazilo," je dejal. Na ponovno vprašanje o SMS sporočilu pa je dejal: "Dokazilo mora biti verodostojno, biti mora jasno, kdaj je bila opravljen test ter identiteta," je povedal in dodal, da SMS sporočilo ni tako dokazilo. 

PCT je obvezen tudi v cerkvah. Glede semaforja ukrepov pa je državni sekretar na ministrstvu za zdravje dejal, da usklajevanje še poteka.  

Ko gre za nošenje mask ni sprememb. Še vedno so obvezne v notranjih prostorih in zunanjih prostorih, kjer ni možno zagotavljati medosebne razdalje 1,5 metra.

"Določen odstotek okuženih v preteklih dneh bomo v naslednjih dveh tednih pričakali tudi v naših bolnišnicah. Zato smo v prejšnjem tednu začeli z največjo mobilizacijo slovenskih bolnišnic za covidne namene do zdaj. Zaradi bolnikov s covidom moramo prerazporejati kadre, izgubljamo prostor, medicinsko osebja pa nam izgoreva. V bolnišnicah ne ležijo le covidni bolnik, pač pa tudi rakavi in srčni bolniki. Zdravje pa moramo zagotavljati vsem. Le dosledno spoštovanje PCT bo omogočalo delovanje družbe in zdravstvenega sistema. Smo v ključnem trenutku, ko lahko vplivamo, kakšna bo jesen pred nami," je predstavitev odloka sklenil Vindišar.

Komentarjev 24
  • bobubob 09:57 14.september 2021.

    Kakorkoli - slovensko zdravstvo se bori za interese EU do zadnjega necepljenega. Business first! Po tretjem odmerku graf smrtnosti v Izraelu strmo raste. Stroka (ona druga) je opravila raziskave, po katerh lahko 'cepljeni' pričakujejo pospešeno okužbo z delto. Ker nespecifična ...prikaži veča protitelesa pri delti delujejo kot 'prevozniki' virusa. Predstavljeno v US senatu. Berem o okužbah v DS. Predvsem cepljeni. Kdo bo ustavil norenje NIJZ ? Še več smrti?

  • dani5 20:58 13.september 2021.

    Zdaj je čas , da se provaxerji zamislijo, kaj jih čaka.

  • rd2dmk2 16:24 13.september 2021.

    torej če se danes začnem postopek cepljenja, kdaj bom "imun" in kdaj bom imel pogoj PCT ? do takrat pa vsake dva dni na testiranje.. samo samotestiranje je samo za dijake,, če pa kupim teste, ki so uradno na prodaj ...prikaži več , pa kaj lahko storim z njimi ? in še tole iz vidika preprečevanja epidemije, zakaj se gre lahko v mercator , na bencinsko pumpo pa ne ? a na bencinski pumpi in pošti se zbirajo covid virusi, v mercatorju pa jih visoke cene preženejo in jih ni, al kaj ?