Zdravje
635 ogledov

Število okužb dihal med mlajšo populacijo je v razmahu

Visoka vročina pri otroku Profimedia
Med otroško populacijo poteka intenzivno širjenje virusov, ne zgolj novega koronavirusa. Pediatrična in infekcijska klinika sta obremenjeni zaradi okužb dihal.

Med otroško populacijo poteka intenzivno širjenje virusov, je na današnji novinarski konferenci pojasnil Marko Pokorn iz Pediatrične klinike UKC Ljubljana.

Kroženje virusov je že takšno kot sredi zime

''Gre za svojevrsten davek prejšnjih lockdownov,'' je dejal pediater. Po hujši sezoni gripe v sezoni 2019/2020 so ukrepi za preprečevanje širjenja epidemije uspešno preprečili tudi širjenje drugih virusnih okužb med otroško populacijo. Tako ni bilo gripe in tudi okužb z respiratornim sincicijskim virusom, ki po navadi napolnijo otroške oddelke bolnišnic.

Tovrstne okužbe pa so se vendar začele pojavljati poleti, trenutno pa so v razmahu in še naraščajo, je opozoril. Sedaj je mlajša populacija izpostavljena predvsem respiratornemu sincicijskemu virusu in okužbam, ki jih povzročajo drugi virusi.

Zaradi epidemije tako spremljamo že tri generacije otrok, ki se prej niso srečale z respiratornim sincicijskim virusom. Infekcijska klinika je polno zasedena, prav tako je v pediatrični kliniki, kjer deluje oddelek za covid-19, je veliko otrok z okužbami dihal. ''Tudi zadnji vikend je bila obremenitev velika,'' je povedal Pokorn.

Med virusnimi okužbami se pojavljajo tudi okužbe s covid-19 pri otrocih vseh starosti. Trenutno je starostna skupina od 5-14 let druga najpogostejša po številu potrjenih primerov okužb.

Težji potek bolezni nastane večinoma pri otrocih z osnovnimi kroničnimi bolezni, pri katerih lahko ob okužbi s covid-19 pride tudi do poslabšanja osnovnih bolezni.

Večino primerov hospitalizacij predstavljajo novorojenčki in otroci v prvih mesecih življenja, ki predvsem trpijo za vročinskim sindromom poleg okužbe s covidom, praviloma pa hospitalizacije niso potrebne, je pojasnil Pokorn. Več je tudi otrok s kroničnimi oziroma osnovnimi boleznimi, ki se lahko ob okužbi s covid-19 poslabšajo. Nekaj otrok je zaradi tega potrebovalo kisik.

Zdravje Avtoimunski zapleti po covid-19 pri mladostnikih: kako je s cepljenjem?

Več bo tudi primerov okužb z večorganskim vnetnim sindromom

''Povečanje kroženja virusov se še ni odrazilo na povečanju števila otrok z večorganskim vnetnim sindromom,'' je dejal Pokorn in dodal, da so takšne primere zabeležili v prejšnjih valovih: ''Ti primeri sledijo z nekaj tedenskim zamikom okužbam, zato lahko pričakujemo povečanje.''

Trenutno poteka cepljenje proti covid-19 za otroke in mladostnike nad 12. letom starosti. Pediatri priporočajo cepljenje predvsem otrokom s pridruženimi osnovnimi boleznimi, cepivo pa je varno tudi za ostale otroke. Podatki iz ZDA kažejo, da cepljeni mladostniki 10-krat redkeje potrebujejo hospitalizacijo ob okužbi. ''Cepljenje je priporočljivo, še posebej v luči naraščanja okužb med mladostniško populacijo,'' je še priporočil pediter.

otroci maske UKC Ljubljana Zdravje Hudi zapleti po covidu: Najmlajši je bil star pet mesecev, najstarejši 18 let

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.