Zdravje
4247 ogledov

Avtoimunski zapleti po covid-19 pri mladostnikih: kako je s cepljenjem?

Profimedia
Preverili smo, kako je je z zdravstvenim stanjem in cepljenjem mladostnikov, ki so preboleli covid-19, kasneje pa so imeli težave z avtoimunskimi vnetji.

V UKC Ljubljana so od začetka epidemije obravnavali 34 otrok z večorganskim vnetnim sindromom, povezanim s covid-19. V juliju in avgustu niso sprejeli novih bolnikov z večorganskim vnetnim sindromom. ''Največ otrok je zbolelo v drugem valu epidemije, medtem ko tretjega vala nismo zaznali. Od konca drugega vala zbolevajo posamezni otroci, to je približno dva otroka mesečno, podobno pojavnost pričakujemo tudi v bodoče,'' so pojasnili iz Službe za alergologijo in revmatologijo in klinično imunologijo iz Pediatrične klinike.

Potek okužbe

Gre za izrazito sistemsko reakcijo, ki se pojavi kot odziv na okužbo s SARS-CoV-2 virusom. Predhodno okužbo so potrdili pri vseh bolnikih, kaže pa se največkrat kot visoka vročina, izpuščaji in z visokimi vnetnimi kazalci, nadaljnji simptomi in izvidi pa so odvisni od prizadetosti drugih organov. Večina otrok ima prizadeto srce, prebavila, kožo in sluznice, nekoliko manjši delež pa pljuča, ledvice in osrednje živčevje.

Pediatri pomirjajo, da so bili kljub okužbi z večorganskim vnetnim sindromom izhodi zdravljenja pri vseh mladostnikih ugodni in da nobeden bolnik ni umrl. Na vprašanje, ali zaznavajo dolgoročne posledice okužbe s covid-19, kasneje pa so imeli težave z avtoimunskimi vnetji, strokovnjaki iz Pediatrične klinike odgovarjajo, da ''pri otrocih, ki jih sedaj spremljamo 6 mesecev ali več, težjih dolgoročnih okvar notranjih organov zaenkrat nismo ugotovili. Noben otrok ni zbolel dvakrat.'' Tudi dolgoročni učinki vnetnega sindroma na druge organe sicer zaenkrat še niso povsem jasni, zato se izvajajo redni pregledi s prisotnostjo revmatologa, kardiologa in psihologa.

Po prebolelem covid-19 in večorganskem vnetnem sindromu imajo otroci visoke vrednosti zaščitnih protiteles proti SARS-CoV-2, ki postopno upadajo. ''Zaenkrat še nimamo zanesljivih podatkov, kako dolgo in v kakšni meri ta protitelesa ščitijo bolnike pred novo okužbo s SARS-CoV-2. Dva izmed naših bolnikov sta bila 7. mesecev po prebolelem večorganskem vnetnem sindromu v tesnem stiku z okuženo osebo s SARS-CoV-2 in ob tem nista imela težav,'' je pojasnil dr. Tadej Avčin.

otroci maske UKC Ljubljana Zdravje Hudi zapleti po covidu: Najmlajši je bil star pet mesecev, najstarejši 18 let

Kako varno je cepljenje?

Strokovnjak je dejal tudi, da na pediatrični kliniki še nimajo točnih podatkov o varnosti cepiva za otroke po prebolelem sindromu. Kljub temu je stroka enotna, da bo učinkovito in zadostno cepljenje zmanjšalo število okužb tudi med otroci, posledično tudi pojavnost večorganskih vnetnih sindromov.

Odstotek cepljenih v starostni skupini med 12 in 17 let je zaenkrat najnižji med vsemi skupinami, Okužbe pa so trenutno najpogostejše ravno v starostni skupini od 15 in 24 let, v kateri je polno cepljenih 31 odstotkov prebivalcev. Vse potrebne odmerka cepiva so doslej prejeli trije odstotki mladostnikov v starostni skupini od nič do 17 let, z enim odmerkom pa je bilo cepljenih pet odstotkov mladostnikov. Strokovnjaki priporočajo cepljenje mladostnikov tudi v tej starostni skupini, četudi je potek bolezni pri njih v povprečju blažji: ''Po cepljenju je tveganje za zgodnje in kasnejše zaplete bistveno manjše kot pri sveži okužbi z virusom, zato je glede na razširjenost virusa smiselno čimprejšnje cepljenje,'' je še dodal dr. Avčin.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • bobubob 00:50 31.avgust 2021.

    Srečujem vedno več pričevalcev o posledicah 'cepiva' in o stroki, ki se brani 'šusa' tega genskega zvarka. Tako, da me strokovni članki niti ne zanimajo več.

  • rd2dmk2 15:04 29.avgust 2021.

    zakaj vedno samo procenti kolk cepljenih? koga pa to briga ? nikogar !! raje napišite koliko proti teles ima katera skupina po prebolenju in pa po 3 po 6 , po 9 mesecih. nimate ? ja kako pa veste kako ...prikaži večo je cepivo učinkovito in kako je prebolelost učinkovita.. a mogoče kakšen PV ali pa sekretar za državno varnost se igra s kalkulatorjem..